Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když jsme byli v létě byli ve Španělsku s naší dcerou Áňou, které před dvěma lety zjistili celiakii,, měla jediný požadavek, sehnat bezlepkové churros. To se nám naštěstí povedlo, ale Áňa po nich toužila i doma. Nakonec jsem našla recept, který funguje, a tak jí její přání můžu doma splnit kdykoliv. 

Churros Áně chybí

Na bezlepkovou dietu si naše Anička za ty dva roky celkem brzy zvykla. Vzhledem k tomu, že je v tomto ohledu pečlivka a dává si na sebe pozor, ani se nemusím bát, že by si někdy dala třeba od kamarádky něco lepkového. Pár věcí jí ale přece jen chybělo. Kromě křupavých francouzských baget a rohlíků to byly i churros

Španělská specialita

U nás je seženete skoro na každém food festivalu, ale samozřejmě jen v lepkové verzi. Aničky sestra Dorka je také miluje a vždy, když jí je koupím, Áně je to samozřejmě líto. Když jsme se o prázdninách chystali do španělaké Valencie, hned jsme hledala, zda tam někde nebudou mít churros i bezlepkové.

Vždyť churros jsou ve Valencii oblíbeným moučníkem, tak je tam přece někde musejí mít i bezlepkové, říkala jsem si. Nakonec jsme je na jednom místě sehnali, ale byla to fuška, a navíc k nim ani neměli čokoládovou polevu, kterou jsme pak museli koupit jinde. A řeknu vám, shánět v letní Valencii, když je přes 30 °C, horkou čokoládu, to není žádná legrace. 

Požadavek byl sice splněn, úplně mi to ale nepomohlo. Áňa zjistila, že i churros bezlepkové být mohou a začala se jich dožadovat doma. A já tehdy vyslovila větu, za kterou jsem se později trochu proklínala: „Však já ti je, Ani, udělám…“ A tak jsem se pustila do experimentování s jediným cílem, udělat dokonalé křupavé churros, které Áně budou chutnat.  

Z odpalovaného těsta

Slavné španělské pečivo se podobá našim koblížkům (stejně jako ony se smaží ve vrstvě oleje), připravuje se ale z odpalovaného těsta, což by mělo usnadnit přípravu. Bohužel se musím přiznat, že zatímco kynuté dělám běžně (pravda to lepkové), tak z odpalovaného těsta mám z nějakého neznámého důvodu obavy. A děsila jsem se, jak to dopadne, když jej budu dělat bezlepkové

Tři druhy mouky

Pátrala jsem po dokonalém receptu na zahraničních stránkách a nakonec jsem ho našla. Jedinou trochu specifickou ingrediencí je v něm mouka mochiko, což je rýžová mouka, která se běžně používá na přípravu mochi. Jde sice o speciální mouku z lepkavé rýže, snadno ji ovšem seženete v obchodech s asijskými potravinami (např. Asiafood.cz) nebo v lépe vybavených asijských večerkách, a ani nestojí mnoho (za 400 g zaplatíte cca 50 Kč).

Tu pak doplňuje mouka z najemno mletých bezlepkových ovesných vloček, kterou rovněž ráda používám, neboť se s ní dobře pracuje, a jáhlová mouka, kterou jsem ale vyměnila za kukuřičnou. Ta se mi do španělského receptu i víc hodila. Překvapilo mě, že se s těstem dobře pracovalo. Vůbec se nerozpadalo, jak jsem třeba zvyklá u bezlepkového kynutého. Jen se pak trochu lepilo, když jsem ho přendávala do zdobicího sáčku, ale nebyl to moc velký problém.

Jedině mě trochu mrzelo, že jsem zdobicím sáčkem neudělala churros tak hezkých tvarů, jako jsou ty ze stánků. Ale to jde asi jen strojově. Nicméně Áňa byla velmi spokojená, a dokonce použila svou oblíbenou hlášku: „Mami, to vůbec není dobrý…to je přímo úžasný!“

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Můj recept na bezlepkové churros

K churros jsem udělala jednoduchou omáčku z nutelly, kterou jsem smíchala se smetanou, trochu zahustila kukuřičným škrobem a povařila. Můžete ale zkusit i omáčku z receptu v tomto odkazu. A jak připravit samotné bezlepkové churros

Budete potřebovat: 240 g mléka, 56 g másla nakrájeného na malé kostičky, 1 lžíci krystalového cukru, ¼ lžičky soli, 56 g bezlepkové ovesné mouky, 28 g hladké kukuřičné mouky, 30 g mouky z lepkavé rýže, 25 g kukuřičného škrobu, 1 velké vejce pokojové teploty, ½ lžičky čistého vanilkového extraktu, rostlinný olej na smažení. Na obalení churros si připravte: 100 g krystalového cukru a ¾ lžičky mleté skořice. 

  1. V míse smíchejte ovesnou mouku, kukuřičnou mouku, mouku ze sladké rýže a kukuřičný škrob. Postavte do blízkosti sporáku.
  2. V menším hrnci přiveďte na mírném ohni k varu vodu, máslo, cukr a sůl. Přidejte všechny mouky najednou a odpalujte za stálého míchání gumovou stěrkou, dokud se vše nespojí.
  3. Těsto přendejte do mísy a nechte 10 minut vychladnout. Přidejte vejce a vanilku a za pomoci robota nebo ručního mixéru vypracujte těsto. V menším hrnci zatím rozehřejte 1,5 cm oleje na teplotu cca 180 °C. Těsto přendejte do cukrářského sáčku opatřeného větší hvězdicovou špičkou. S jeho pomocí pak tvarujte 10-15 cm dlouhé churros a ihned je vytlačujte do předehřátého oleje. Těsto odstřihávejte kuchyňskými nůžkami. 
  4. Churros smažte v dávkách po 3-4 churros, vždy nejprve 1½-2 minuty, poté je kleštěmi obraťte a smažte další 1½-2 minuty, dokud nejsou obě strany zlatavě hnědé. Přendejte je na mřížku, aby několik minut chladly. V mělké misce smíchejte cukr na obalování a skořici. Každé churro obalte ve skořicovém cukru. Podávejte teplé, případně doplněné čokoládovou omáčkou. 
Postup mé přípravy těsta na churros si prohlédnete v naší fotogalerii

Fotogalerie - HOTOVO Náš život s celiakií: Bezlepkové churros pro Áňu. Tvar sice dokonalý není, ale chuť je skvělá, hlavně, když k nim přidáte nutellu

Ukázat 8 fotografií

Náš tip: Na to, jak dělat a smažit churros se můžete podívat v našem video receptu na klasické churros.

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Recepty k tomuto článku