Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakupovat na farmářských trzích je v současné době v módě. Však jich je v Praze hned několik, takže téměř každý má nějaký trh na dosah. I když je nabídka vesměs podobná, farmáři jsou různí a jiné jsou pak i ceny. A některé trhy mají i něco navíc, kvůli čemu se vyplatí se na ně vydat klidně i přes celé město. Prozkoumali jsme proto, co který trh nabízí i jaké má ceny.

Farmářské trhy v Praze

Farmářské trhy zažily největší boom před lety, kdy se začaly pořádat ty první. K nejpopulárnějším na Náplavce a na náměstí Jiřího z Poděbrad postupně přibyly další v jiných částech Prahy. Největší předností farmářských trhů je nákup přímo od farmářů a hezky česky (z velké většiny).

Na trzích seženete nejen sezónní čerstvou zeleninu, ovoce, vajíčka nebo kvalitní maso z farmy, ale i pečivo, sýry či květiny a nechybí ani občerstvení. Většina z nás chodí tam, kde to má nejblíž, ale jsou trhy, kvůli kterým se vyplatí si i trochu popojet. Zmapovali jsme pro vás pět pražských farmářských trhů

Trhy na Jiřáku  

Náměstí Jiřího z Poděbrad, kterému nikdo neřekne jinak než Jiřák, hostí farmářské trhy už od roku 2010. Tehdy trhy zakládalo občanské sdružení Archetyp, dnes je spravuje městská část Praha 3. Ačkoliv je zde za ta léta trhovců méně a trhy jsou aktuálně kvůli rekonstrukci přemístěné vedle kostela Nejsvětějšího srdce Páně, stále zde najdete poměrně velkou nabídku zeleniny, ovoce a bylinek. 

Nechybí ani farmářské maso, domácí vajíčka, uzeniny, houby, med, maďarské lahůdky či květiny. O občerstvení se stará restaurace Podolka , na rohu trhu je milý barista s výběrovou kávou a koláčky. Ve vybraných dnech dnech zde najdete i brusiče nožů, kteří na svou práci lákají plakátem s nápisem "Brousíme vše tupé".  

Ceny jsou zde lehce vyšší nebo stejné jako jinde. Svazek bylinek koupíte za 30-35 Kč, kilo mrkve, petržele i celeru stálo na začátku záři stejně - 35 Kč, rajčata byla za 130 Kč, cibule za 39 Kč. Kilo zelí vyšlo na 40 Kč, kilo brambor na 30 Kč, za 1 fík z Turecka jste mohli dát 45 Kč. Ale pozor, ceny mají různí stánkaři různé i u stejného druhu zboží. A to platí pro všechny trhy. 

Farmářské tržiště Kubáň 

Farmářské tržiště na Kubáni provozuje spolek Archetyp, pamětníkům dobře známý právě z již zmíněného Jiřáku. Rozlohou jde o menší trh, zacílený zejména na místní. Jelikož jsme prošli trhů více, na tento se asi nevyplácí jezdit zdaleka. I proto, že mnozí trhovci zavírají stánky o hodně dříve, než je deklarovaná prodejní doba.

Pokud to tedy v sobotu nestíháte nejpozději do 12 hodin, pak už to nemá smysl. Jinak je zde nabídka klasická, od ovoce a zeleniny, přes pečivo a uzeniny až k masu, ale nabídka se v různé dny liší. Příjemný je zde rybí gril a překvapilo nás množství různých odrůd brambor, které se lišily i cenově. Kilo tak zde koupíte za 22, 26 nebo dokonce i za 15 korun. Kilo cibule vyšlo na 32 Kč, kilo dýně na 45 Kč. 

Farmářské trhy na Náplavce 

Jeden ze dvou nejlepších trhů v Praze i za léta pořádání neztratil nic ze své typické atmosféry. Sem se i vyplatí udělat si "výlet". Na břehu Vltavy, s výhledem na Pražský hrad se tady rozprostírají desítky stánků.

Najdete zde kvalitní čerstvé farmářské produkty od prověřených pěstitelů, mnoho zeleniny, ovoce, bylinek, květiny, houby, med a spousty stánků s občerstvením. Mimo jiné nás zaujaly stánky se škubánky a pokecandou, stejně jako stánky s topinkami, u kterých byly nejdelší fronty. Ceny namátkou: 1 kedlubna vyšla na 22 nebo 25 Kč, kilo petržele, celeru či mrkve zde stojí 35 Kč, kilo cibule 39 Kč, kilo česneku 229 Kč, hrušky a švestky po 59 Kč za kilo. 

Trhy na Kulaťáku

Trhy v Dejvicích na Vítězném náměstí, známějším spíše jako Kulaťák, fungují už od roku 2010 a za tu dobu si našly své stálé hosty, ale lákají i „nováčky“. Potkáte tu tak babičky s košíky, které si přišly nakoupit i popovídat s prodejci, kteří se už stali jejich přáteli, stejně jako mladé páry, hledající suroviny na víkendové vaření. A že je skutečně každou sobotu mezi 8-14 z čeho vybírat.

Kromě všemožných druhů zeleniny a ovoce tu najdete také květiny, bylinky, čerstvé i sušené houby, čerstvé pečivo, maso a uzeniny, dáte si skvělou kávu, domácí limonádu, pivo z menších pivovarů nebo třeba mořské plody, ryby či hot dog. 

Určitě se vyplatí strávit na trhu delší dobu, protože každý stánek zaujme, navíc, ceny nejsou jednotné, takže cibuli seženete za 39 i 40 Kč za kilogram, brambory za 25 korun, rajčata za 60-68 Kč/kg a papriku za 39-50 korun za kilo. Jestli vám doma schází vejce, zde je pořídíte za ceny od 6 do 10 Kč za kus, podle velikosti a stánku.

Pokud spojíte návštěvu i s lehkým obědem, připravte si z peněženky třeba na hamburger s trhaným hovězím 249 Kč, hot dog v newyorském stylu (zelí, grilovaná cibule, omáčky) přijde na 140 Kč a šunkovou klobásu pořídíte za 120 Kč. Ochutnat můžete i domácí lokše se špenátem za 100 Kč nebo s trhaným vepřovým se zelím za 150 Kč. Po jídle se nabízí káva, třeba chutné cappuccino za 60 Kč.

Na Kulaťák skutečně stojí za to se vypravit, protože zde najdete vše, co byste na farmářském trhu hledali. Navíc, když ještě stihnete hezké počasí, můžete si zpříjemnit sobotní dopoledne prostředím, do kterého se určitě rádi vrátíte. Nejen kvůli čerstvému zboží, které vypadá skvěle, ale i kvůli jedinečné atmosféře. V tomhle jsou si Náplavka a Kulaťák podobné. 

Farmářské tržiště Heřmaňák

V Holešovicích najdeme na Řezáčově náměstí Farmářský trh Heřmaňák. Pro místní příjemné zpestření sobotního času 8:30-13:30. Nabídka je sice menší, i proto, že náměstí je samo o sobě spíše takovým pláckem, ale zeleninu i ovoce zde seženete. Nechybí třeba papriky za 95 Kč za kilogram, cibule za 38 Kč za kilo, cukety za 55 Kč/kg, hrušky za 59 korun za kilo, okurky za 75 Kč/kg nebo rajčata za 75 korun za kilogram.

Přestože budete s nákupem hotovi během pár minut, určitě stojí za to se podívat i do stánků se sušeným masem, domácími vývary za 99 Kč za 450 ml, přírodními šťávami či octy, levandulový seženete za 70 korun, či domácími pagáči. Česnekové, zelné nebo škvarkové nakoupíte za 30 korun za kus. 

Z menšího trhu si odnesete i domácí med, přepuštěné máslo nebo nějakou uzeninu. Na cestu si nechte připravit čerstvou ovocnou či zeleninovou šťávu (0,4 l za 120 Kč) a můžete spokojeně vyrazit domů.

Poznámka: Ceny na trzích jsme mapovali od 7. 9. do 25. 9. 2024.

Něco navíc: Jak to na všech trzích začátkem září 2024 vypadalo, jaká byla nabídka i ceny, na to se podívejte v naší galerii: 

Fotogalerie - Pražské farmářské trhy 2024: Velký přehled nabídky a cen ovoce, zeleniny i občerstvení

Ukázat 49 fotografií

Recepty k tomuto článku