Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na ty nejlepší snídaňové lívance? Aby se nepřipalovaly, pomůže trik s olejem nebo máslem v těstě
Zdroj: Toprecepty

Lívance jsou takovým synonymem dokonalé snídaně pro líná víkendová rána, klidně s nimi ale můžete odstartovat i všední den. Ty z těsta nakypřeného práškem do pečiva jsou hotové raz dva. I tak je třeba si pár věcí ohlídat, aby byly krásně vláčné a byly jeden jako druhý. 

Lívance z různých těst

Lívance jsou klasickou snídaňovým pokrmem, který se připravuje v různých obměnách po celém světe. U nás jsou lívance jednou z tradičních specialit, ty staročeské se ale původně dělaly ze složitějšího kynutého těsta a běžně se podávaly jako hlavní chod na oběd či na večeři, v létě třeba přelité borůvkovou omáčkou, známou jako žahour.

V současnosti se lívance dělají z různých druhů těst. Mohou být tvarohové, banánové, jogurtové, s kefírem, s ovesnými vločkami nebo třeba s jablky. Nadýchanosti se v nich dosahuje obvykle pomocí kypřicího prášku, což výrazně usnadňuje jejich přípravu, protože je nemusíte nechávat kynout. A těstíčko klidně zvládnete smíchat ráno dřív, než se zbytek rodiny probudí. 

Na co si dát pozor při přípravě lívanců?

Udělat dokonalé lívance by se tedy na první pohled mohlo zdát snadné. Těsto se vlastně nijak zvlášť neliší od palačinek, jen výsledné placičky jsou menší a nadýchanější. Pár věcí se ale pokazit může. Na co je tedy třeba si dát pozor?

  • Základem vynikajících lívanců je hlavně dokonalé těsto, které musí být hladké, jemné a přiměřeně husté. Těsto na lívance musí být hustší než na palačinky, ale zároveň natolik tekuté, aby šlo nalít na pánev. 
  • Lívance budou krásně nadýchané, když do nich použijete prášek do pečiva. S kypřicím práškem se to hlavně nesmí přehnat. Na 500 g mouky vám stačí 12 g prášku (cca 1 balení). Pokud vám v těstě vadí pachuť kypřicího prášku, zvolte kypřicí prášek s vinným kamenem (bez fosfátů).
  • Chuť vylepší i jogurt nebo nějaký jiný kysaný mléčný výrobek, třeba kefír nebo podmáslí. V tomto případě pak můžete místo kypřicího prášku použít i jedou sodu. Ta je ale silnější, takže stačí dát jen 1/4 čajové lžičky jedlé sody na 125–150 g mouky
  • Pokud se chcete kypřicímu prášku úplně vyhnout, můžete těsto nakypřit pomocí sněhu ušlehaného z bílků dotuha. Sníh je pak nutné do těsta hlavně vmíchat opatrně, nejlépe jen stěrkou, aby tzv. nespadl. 
  • Lívance se připravují jen na troše tuku (oleje nebo přepuštěného másla). Důležité ale je mít dobře rozpálenou pánev, aby se lívance propekly a měly hezkou zlatavou barvu, ale aby se nespálily. Nedostatečně rozehřátá pánev způsobí i to, že se lívance hůře obrací a těsto se pak trhá.
  • Jak správně rozehřát pánev? Postupujte dle typu pánve, ale vždy ji zahřívejte postupně. To, že je pánev správně rozehřátá, poznáte tak, že na ni kápnete trochu vody. Na dobře rozpálené pánvi se voda promění na malé kuličky, pokud není rozehřátá dost, voda prská. Teprve pak přidávejte malé množství másla nebo oleje. 
  • Pánev však nesmí být rozpálená příliš, aby se lívance nespálily. Během smažení proto klidně podle potřeby teplotu snižte. Připalování těsta předejdete i tím, že do těsta vmícháte trochu oleje nebo rozpuštěného másla. Stačí jen cca 2 lžičky. 
  • Naše babičky mívaly na smažení lívanců speciální pánve lívanečníky. Díky prohlubním pak měly jeden lívaneček jako druhý. Pokud lívanečník nemáte, nalévejte těsto na pánev pomocí malé naběračky, kterou odměříte vždy stejnou dávku těsta

Recept na vynikající tvarohové lívance

Krásně vláčné lívance uděláte, když do těsta přidáte kefír. Připravit si je můžete snadno podle našeho receptu. Lívance jsou vynikající s marmeládou, s rozvařeným ovocem a ozdobené šlehačkou nebo kysanou smetanou. Jak na ně? 

Budete potřebovat: 300 ml kefíru, 3 vejce, 1-3 lžíce cukru, 1 špetku soli, 1 hrnek hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva a tuk na smažení.

  1. Všechny suroviny smíchejte v míse dohromady a metličkou vyšlehejte hladké těstíčko bez hrudek.
  2. Na pánvi nebo na lívanečníku rozehřejte tuk a smažte na něm silnější lívance z obou stran dozlatova. Hotové lívance pocukrujte a podávejte potřené marmeládou.

Náš tip: Milovníci banánů zase mohou vyzkoušet banánové lívance podle našeho video receptu. K něm se zase výborně hodí třeba skořicový cukr nebo je můžete polít javorovým sirupem


 

Recepty k tomuto článku