Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na vynikající pečenou dýni? Pro lahodnou chuť stačí správná kombinace aromatických bylinek a cibule
Zdroj: toprecepty.cz

Dýně je potravina, která je v kuchyni skutečně univerzální a která se připravuje na mnoho způsobů. Pokud jste ji ale neochutnali pečenou, nevíte, o jakou dobrotu přicházíte. Vynikající je třeba se solí a bylinkami.

Pečená dýně

Dýni si můžeme přichystat na nespočet variant, ale dýně jako ananas a pečená dýně patří mezi klasiku. Její příprava je velmi jednoduchá a stačí na ni jen pár ingrediencí. Pohrát si můžeme s chutí prostřednictvím bylinek a koření, navrch můžeme pečenou dýni dochutit třeba ještě jogurtovým dipem.

Skvělá podzimní zelenina má sladší chuť (trochu se podobá pečeným kaštanům), a proto ji můžeme využít ve sladkých a slaných jídlech. Nejoblíbenější je dnes druh hokaido. Na pečení je ideální. Kromě semínek uvnitř ji můžeme jen vydlabat a nakrájet. Žádné loupání nás nečeká. Je proto rychle připravená a pak si ji už jen můžeme vychutnávat. Péct se dá ale i muškátová dýně a máslová, ty ale musíme oloupat.

Jak ochutit pečenou dýni

Pečená dýně je skvělým jídlem, které umožňuje několik chuťových variant. Dýni  hokkaido můžeme jen nakrájet a vydlabat, tím se zbavíme semínek. Pečenou dýni můžeme přichystat nejen naslano, ale i nasladko.

Pokud ji chystáme nasladko, využijeme místo koření a soli cukr a skořici. Cukr báječně zkaramelizuje a dobrota pro malé i velké mlsaly je na světě.

Jestliže se rozhodneme pro slanou variantu, nejprve dýni osolíme. Pak využijeme bylinky. Na tuto zeleninu se výborně hodí tymián, oregano i rozmarýn. Z koření využijeme i pepř, ideálně čerstvě namletý. Dýni můžeme posypat kolečky nebo půlkolečky cibule, vynikající je i česnek. K dýni se hodí i další zelenina, jako jsou mrkev či brambory, dobře chutná i pórek. 

Na konci pečení můžeme dýni posypat sýrem, skvěle se hodí parmazán, čedar, zkrátka chuťově výrazný sýr. Na dýni pak můžeme dát trochu dipu, výborný je třeba jogurtový, využít můžeme také zakysanou smetanu.

Dýně

Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

Jak připravit pečenou dýni

Na čtyři porce potřebujete: 1 střední dýni, 3 lžíce olivového oleje, 1 větší cibuli, sůl (dle chuti), pepř mletý (dle chuti) a rozmarýn (nebo tymián, dle chuti).

Jak na to? Dýni očistěte a vydlabejte. Dužninu nakrájejte na kostky 2 x 2 x 2 cm. Dejte ji na olejem potřený plech, osolte, opepřete a posypte rozmarýnem. Očistěte cibuli, nakrájejte ji na kolečka a položte na dýni. Vše trochu pokapejte olejem a promíchejte, aby se kostky dýně obalily olejem a kořením.

Pečte asi 20 minut na 200 °C, dokud konečky dýně nezačnou hnědnout. Podávejte ihned s dipem z bílého jogurtu. 

Náš tip: Přichystejte si pečenou dýni podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku