Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdravotní benefity vína - pohled lékaře a vinaře Pavla Kosíka
Zdroj: AdobeStock

Září je pro vinaře jedním z nejdůležitějších období roku – vinobraní je v plném proudu, hrozny dozrávají a sklizeň začíná plnit sklepy. Tento čas je ideální nejen pro degustaci nových ročníků, ale také pro zamyšlení nad tím, jak víno ovlivňuje naše zdraví. Mnoho lidí věří, že sklenka vína denně prospívá tělu, ale co na to říkají odborníci? MUDr. Pavel Kosík, praktický lékař a vinař z Kosík vinařství ve Tvrdonicích, má na tuto otázku jasnou odpověď. „Víno může být prospěšné, pokud ho pijeme s rozvahou,“ říká. Jaké jsou tedy nejčastější mýty a fakta o vínech a jejich zdravotních benefitech?

Víno a zdraví srdce: Sklenka prospěšná cévám 

Jedním z nejčastějších tvrzení je, že víno, zejména červené, prospívá srdci. MUDr. Kosík potvrzuje, že malé množství alkoholu spolu s některými látkami obsaženými ve víně, jako jsou polyfenoly, může mít pozitivní vliv na cévy a hladinu cholesterolu. „Může to vést ke snížení rizika infarktu myokardu u některých skupin lidí, ale není to univerzální pravidlo,“ vysvětluje. Doporučené množství se pohybuje kolem dvou až tří decilitrů vína denně, ovšem bez pití jiného alkoholu. 

Víno a prevence rakoviny: Fakta pod lupou 

Dalším populárním tvrzením je, že víno pomáhá předcházet vzniku rakoviny, zejména díky látkám obsaženým v červeném víně. MUDr. Kosík potvrzuje, že některé složky ve víně, jako je resveratrol, mohou snižovat riziko vzniku některých typů rakoviny, ale dodává, že klíčové je opět střídmé pití. Přehnaná očekávání od vína, co se týče prevence nemocí, mohou být zavádějící. 

Polyfenoly: Ochrana před volnými radikály 

Víno, zejména to červené, je bohaté na polyfenoly, které fungují jako silné antioxidanty. Tyto látky pomáhají chránit buňky před oxidačním stresem a zpomalovat proces stárnutí. Kromě resveratrolu obsahují červená vína také katechiny, které mohou mít protizánětlivé účinky, a bílá vína obsahují tyrosol, látku, která podporuje zdraví srdce. 

Jak pít, aby to bylo zdraví 

Střídmé pití vína je klíčové, pokud chceme využít jeho zdravotních benefitů. „Denní pití vína může být škodlivé, zvláště pokud se jedná o větší dávky,“ varuje Kosík. Doporučuje vychutnávat si ho pomalu, ideálně při jídle, a sledovat, kolik alkoholu skutečně přijímáme. „Ve středomořských zemích, kde je víno tradičně součástí stolování, se pije v malém množství a během jídla. To je příklad odpovědného pití, které může být zdraví prospěšné,“ dodává. 

Sezónní vína: Jaké víno si vybrat v září? 

Podzimní měsíce jsou ideálním obdobím pro výběr tělnatějších červených vín, která jsou ideální pro chladnější večery. „V září a říjnu dávám přednost plnějším červeným vínům, která mají větší hloubku chuti,“ doporučuje Kosík. Přesto však nezapomíná na bílá vína, která se hodí do teplejších podzimních dnů. 

Víno a zdraví: Nejen alkohol, ale i přístup 

Víno může být součástí zdravého životního stylu, pokud ho pijeme s rozvahou. MUDr. Kosík to shrnuje jednoduše: „Umírněné pití vína může být zdraví prospěšné, ale vždy je třeba pamatovat na to, že víno není lék. Je to především nápoj, který bychom měli pít s respektem k našemu tělu. Já osobně piju víno většinou při večeři, a to maximálně skleničku a ne každý den. Je to pro mne současně příležitost i ochutnat vína od jiných vinařů,“ uzavírá lékař a vinař Pavel Kosík.   

Zdroj fotografie: Archiv Pavla Kosíka

Kdo je MUDr. Pavel Kosík? 

MUDr. Pavel Kosík je praktický lékař a vinař z Kosík vinařství ve Tvrdonicích na jižní Moravě. Lékařské profesi se věnuje od roku 1991 a od roku 2003 se rozhodl navázat na rodinnou vinařskou tradici. Ve svém vinařství klade důraz na šetrné a udržitelné postupy, jako je ozelenění vinic, třídění odpadu a dlouholeté nepoužívání herbicidů. Spojení medicíny a vinařství mu umožňuje nahlížet na víno jako na nápoj, který může mít pozitivní vliv na lidské zdraví.  

Témata