Strava starověkých Řeků se nelišila od té dnešní středomořské. Prim hrály olivy, ryby a víno, dezerty se připravovaly i z fazolí
5. 10. 2024 Historie a zajímavosti
Možná vás překvapí, že lidé v antickém Řecku jedli hodně podobné pokrmy, které najdete na středomořském jídelníčku i dnes. Středomořská strava je osvědčená dlouhá tisíciletí a její hlavní pilíře, tedy olivy, ryby, sýry i víno, vedou i u propagátorů současné zdravé výživy.
Rajčata a papriky staří Řekové ještě neznali
O stravovacích zvycích starověkých Řeků víme převážně ze starých textů, uměleckých vyobrazení na sklenicích a vázách a z archeologických pramenů. Řekové ve starověku používali při vaření hodně obilí, oliv a hroznů – tzv. středomořskou triádu.
Pro pořádek je třeba upozornit, že ve starověkém Řecku lidé nevařili všechno úplně stejně jako dnes. Tehdy totiž neznali například rajčata, papriky či brambory, protože tyto suroviny do Evropy dorazily až po objevení Ameriky na konci 15. století. A zhruba ve stejné době se začala používat rýže. Základy starověkého řeckého jídla ale zůstaly nezměněny po celá století.
Obyvatelé starověkého Řecka obvykle nejedli příliš velká jídla. Zemědělství a chov zvířat bylo v ostrovních státech obtížné praktikovat. Museli tedy být docela šetřiví. Přestože jedli tři jídla denně, jejich porce byly mnohem menší než ty, na které jsme nyní zvyklí. Na stole ale nikdy nechyběl olivový olej.
Mohlo by vás zajímat
Obiloviny a zelenina
Pšenice a ječmen byly běžnými obilninami, které staří Řekové pěstovali. Mleli je a používali je k výrobě řídkých kaší, chleba a koláčů. Ty se připravovaly hlavně u příležitosti náboženských slavností.
Běžně se také používaly některé druhy kořenové zeleniny, jako jsou mrkev, ředkvičky a tuřín. Římský salát, rukola, zelí a řeřicha se jedly ve formě salátu a ochucené kořením a bylinkami. Do vaření se přidával česnek, k dispozici byl pórek, celer, fenykl, chřest i artyčoky. Jedla se i tykev a okurka.
Mohlo by vás zajímat
Chudí jedli žaludy
Hrách, fazole a další luštěniny byly velmi oblíbené. Připravovaly se z nich kaše, především z fazolí, čočka byla ideální ingrediencí do polévek a dušených jídel.
Chudí lidé ve městech si museli často vystačit se sušenou zeleninou místo čerstvé. Běžně jedli i dubové žaludy. Polévky a dušená jídla se zeleninou byly běžným pokrmem, protože se snadno připravovaly a mohly nasytit větší množství strávníků.
Standardním jídlem pro vojáky kromě chleba byla trocha česneku a cibule se sýrem.
Mohlo by vás zajímat
Krevety jako běžné jídlo
Ve starověké řecké stravě se hojně využívaly ryby a mořské plody. Bydlení na řeckém ostrově znamenalo snadný přístup k čerstvým rybám, jako jsou sardinky, tuňák, mořský okoun, pražma, úhoři, mečouni a ančovičky. Mořské plody jako krevety, chobotnice a raci se běžně jedly na všech řeckých ostrovech.
Ryby se konzumovaly většinou nakládané nebo solené. Bohatí Řekové si nechali vozit mořské plody do vnitrozemí.
Mohlo by vás zajímat
Maso bylo drahé
Staří Řekové často jedli drůbež. Pod tím je ovšem třeba si představit i holuby, bažanty, křepelky a další druhy běžného ptactva, které již tak často nelovíme. Řecká kuchyně také používala vejce a mléčné výrobky, jako je mléko, máslo, sýr a jogurt.
Kromě vepřového bylo maso extrémně drahé. Vepřové klobásy však byly snadno dostupné pro bohaté i chudé. Hovězí i skopové maso bylo jen pro ty bohatší.
A co sladké tečky na závěr jídla? Jako dezert se servírovalo čerstvé a sušené ovoce, především fíky, granátová jablka a hrozny. V dezertech našly překvapivě uplatnění i fazole, a to smíchané s fíky.
Na závěr ještě poznámka o řecké pitném režimu. Pilo se víno a voda, a to obojí hned od rána již k snídani.
Náš tip: Středomořská kuchyně je u nás oblíbená. Podle našeho video receptu si můžete připravit řecké citronové kuře.
Zdroje informací:
thespruceeats.com: What the Ancient Greeks Ate
historycooperative.org Ancient Greek Food: Bread, Seafood, Fruits, and More
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Houby jsou pochoutkou, ale hůře stravitelnou. Měli bychom to mít na paměti při jejich úpravě a konzumaci
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Opulentní hostiny starověkého Říma: Dušený papouščí jazyk nebo nadívaný plch se konzumovali vleže