Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Farmářka Gabriela Pechová má se skladováním brambor bohaté zkušenosti.
Zdroj: se souhlasem Gabriely Pechové, Freepik, freepik, koláž Toprecepty

Skladování potravin je věčným tématem, mnoho debat se vede třeba kolem správného způsobu uchování zeleniny, nejčastěji pak brambor. Toprecepty.cz se proto zeptaly odbornice, farmářky Gabriely Pechová, která má se zeleninou a jejím uskladněním bohaté zkušenosti, jak na to.

Důležitá teplota

Brambory se vyplatí koupit ve velkém, samozřejmě, pokud na ně máte doma dostatek místa. Pětilkilový pytel totiž sotva v paneláku uschováte na místo, kde by zelenina měla příhodné podmínky. Třeba balkon v zimě totiž není ideálním řešením.

„Teplota by se měla pohybovat mezi 4-8 stupni, neměla by však být nižší. Potom totiž bramboře škodí a ta pak zesládne,” upozorňuje Gabriela. Zároveň je nutné na skladování najít vlhké prostředí a temno. „To je snad největší chyba, kterou lidé dělají, že nechávají brambory v suchu a na světle,” vysvětluje pro Toprecepty.cz farmářka.

Skladování v paneláku

Proč je však světlo takovým problémem? „Brambory začnou dříve klíčit, a pokud navíc na ně po sklizni delší dobu svítí slunce, mohou zezelenat a zhořknout,” říká Pechová a zároveň radí, jak brambory uskladnit, pokud bydlíte třeba ve zmíněném paneláku.

„Měli byste se snažit se co nejvíce přiblížit ideálu, tedy tmě, chladu a vlhkosti s přístupem vzduchu,“ vysvětluje spolumajitelka Farmy Pech. „Na trhu dnes už najdete pytle, které jsou vhodné pro skladování některých druhů zeleniny a ovoce v bytech,“ dodává s tím, že pak už nemusíte řešit sklep.

Pro dlouhodobé uchování brambor v něm doporučuje přepravky všeho druhu s otvory či rašlový pytel. „Pokud máte místo, můžete mít brambory volně i na podlaze sklepa. Myslete ale na přístup vzduchu, který brambora potřebuje,“ připomíná pro Toprecepty.cz Gabriela.

Mražení brambor

Pokud dokážeme bramborám připravit ideální podmínky, mohou podle farmářky vydržet klidně do jara. Rozhodně se však nepouštějte do mražení brambor. „To nedělejte nikdy. Po rozmrazení změní chuť, konzistenci, a to není dobré. Můžete však zamrazit částečně tepelně opracovaný produkt, který si doma připravíte. Každý přece občas koupí hranolky nebo krokety,“ vysvětluje Pechová. 

Farmářka také poradila, jak se zachovat, když nám brambory začnou klíčit„Pokud je brambora stále pěkná pevná, není scvrklá, tak v tom nevidím problém. Nesmí vykazovat známky hniloby, plísní a podobně. Ulomíte klíček a upravíte běžným způsobem,“ říká. 

Náš tip: Z dobře uskladněných brambor si podle našeho video receptu můžete připravit skvělé bramborové knedlíky:

Recepty k tomuto článku