Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hranolky z horkovzdušné fritézy chutnají stejně dobře, jako z té klasické.
Zdroj: Pixabay, kitchenlive

Mnoho lidí si poslední dobou pořizuje horkovzdušné fritézy, aby si ulehčili práci v kuchyni a zároveň omezili množství tuku, které se při přípravě jídla používá. Toprecepty.cz v novém seriálu vysvětlují, jak správně s fritézou pracovat, aby se stala důležitým pomocníkem každého domácího kuchaře.

Pokrmy pro začátečníky

Pokud s horkovzdušnou fritézou teprve začínáte, skvělým startovacím pokrmem jsou bramborové hranolky. Stačí je nakrájet, lehce potřít olejem a osolit. Fritéza se postará o křupavost, navíc s minimálním množstvím tuku. Pokud se rozhodnete pro kupované hranolky, můžete olej vynechat úplně. Protože jsou už předsmažené, fritéza je připraví na jedničku i bez tuku.

Dalším oblíbeným pokrmem, který nemusíte připravovat na grilu, jsou kuřecí křidélka a paličky. Stačí jen maso dobře namarinovat a poté jen vložit do „horkovdušky“. Výsledkem bude křupavé a šťavnaté drůbeží maso, která si bezesporu zamilujete.

Pro vegetariány a milovníky zeleniny jsou zase ideální květákové nugetky. Prostě jen obalte růžičky květáku buď v těstíčku, nebo v trojobalu a upečte je do zlatova. Za zkoušku stojí rozhodně i rybí filé nebo zeleninové chipsy.

Teploty a časy

Správná volba času a teploty je klíčová. Například bramborové hranolky doporučujeme péct při teplotě 180–200 °C po dobu 15–20 minut, kuřecí křidélka a paličky pak 25–30 minut při 180 °C, kdy můžete na na posledních pět minut zvýšit teplotu o zhruba 10 stupňů.

Vše je ovšem o experimentování, protože horkovzdušná fritéza, stejně jako například klasická trouba, není jedna stejná jako druhá. Proto zkoušejte na jakou teplotu a v jakém čase vám vyhovují hranolky, záleží i na množství, které do koše nasypete. Je ovšem otázka pár „smažení“, než si vychytáte, jak různé druhy potravin připravovat.

Nejdůležitější tipy 

Aby byly vaše pokrmy dokonalé, je důležité fritézu předehřát, nepřeplňovat koš a používat minimální množství oleje, nebo se mu vyhnout úplně. Pravidelně během přípravy pokrmy protřepávejte nebo otáčejte, aby se rovnoměrně opekly. 

Velmi brzy také zjistíte, že mytí fritézy po každém použití vám nevyhovuje. Jinak to ovšem téměř nejde, protože pachy, které může zanechat třeba ryba, nechcete přenášet na další jídla. Existuje ovšem řešení, které vám používání fritézy usnadní.

Jde o vložky, které jsou buď z pečícího papíru nebo silikonu. Ty papírové mají nevýhodu v tom, že pokud koupíte méně kvalitní, může se na ně jídlo přichytávat, navíc jsou na jedno použití. Silikonové stačí jen vyndat, dát do myčky nebo omýt pod tekoucí vodou a máte vystaráno.

Nezapomeňte 

Na závěr ještě několik důležitých rad. Ujistěte se, že horkovzdušná fritéza je na žáruvzdorném povrchu a pravidelně ji čistěte. Pokud se objeví vůně spáleniny, může to znamenat, že je třeba odstranit zbytky starého jídla. Dodržováním těchto jednoduchých rad si užijete zdravé a chutné pokrmy bez zbytečných komplikací.

Náš tip: Kromě bramborových si podle našeho video receptu můžete připravit i výborné celerové hranolky:

Recepty k tomuto článku