Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hit internetu: Těstoviny s karamelizovanou cibulkou a pikantně nasládlou krémovou omáčkou připravíte téměř bez práce
Zdroj: Toprecepty

Hledáte nějaký méně tradiční těstovinový recept? Tak co třeba zkusit ty s omáčkou ze zkaramelizované cibulky? Na geniální omáčku vám stačí jen pár obyčejných ingrediencí. Když je ale spojíte, překvapí vás příjemně nasládlou a lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí. 

Těstoviny trochu jinak

Těstoviny milujeme pro jejich jednoduchou přípravu, obvykle si je ale v tomto případě představíme s kečupem nebo s nějakou jednoduchou omáčkou z konzervovaných či čerstvých rajčat. I když je v jejich pravlasti Itálii připravují s rajčaty nejčastěji, stejně dobře chutnají se smetanovými omáčkami a i samotní Italové je tak mají v oblibě. 

Těstoviny s karamelizovanou cibulkou nejsou tradičním italským receptem, ale hitem, který v poslední době dobyl sociální sítě. Kdo je jeho autorem, není úplně jasné, zřejmě se ale na internetu objevil někdy na počátku tohoto roku, lidé jej začali sdílet, brzy získal přes 30 milionů zhlédnutí a stal se tak velmi úspěšným virálem. Postupně se začaly objevovat různé variace na recept, základ je ale vždy stejný -zkaramelizovaná cibule

Úžasná karamelizovaná cibulka

Právě karamelizovaná cibulka činí tyto těstoviny výjimečnými. Tato dohněda opečená cibulka je vynikajícím „dochucovadlem“, které využijete na mnoho pokrmů. Hodí se k masu, nejlépe k tomu grilovanému, do burgerů, baget či hot dogů, do pomazánek, do slaných koláčů, muffinů nebo jen jako chuťovka společně se sýry.

Půvab spočívá v delším smažení nebo opékání cibule, dokud cukr v ní obsažený nezkaramelizuje a cibule nezhnědne a nezměkne. Výsledná pochoutka má příjemně sladkou chuť, kterou můžete podpořit ještě přidáním trochy cukru. Nejlépe se k této úpravě hodí červená nebo bílá cibule, použít ale můžete i šalotku nebo případně i klasickou žlutou cibuli. Často se přidává pro výraznější chuť i trocha balsamicového octa

@dontgobaconmyheart_

Delicious caramelised onion pasta! Spotted a recipe by @dr.vegan and had to give my twist a go. Really simple, hearty and tasty 😋 Enjoy!! Chris x CARAMELISED ONION PASTA | Serves 4 INGREDIENTS 1lb / 500g White Onions, thinly sliced (approx 3 large) 1/4 cup / 60ml Olive Oil 2 tbsp Balsamic Glaze 1/4 tsp EACH: Salt, Black Pepper (plus more to taste) 1 bulb of Garlic 12.3oz / 350g Shortcut Pasta (here I use Farfalle) 125g / 4.4oz Sun Dried Tomatoes, diced 1 small bunch of Fresh Basil, finely diced (1 small bunch is 30g/1oz) 150g / 5.3oz Mascarpone 30g / 1/3 cup freshly grated Parmesan, plus more to serve if desired METHOD 1️⃣Preheat the oven to 180C/350F. 2️⃣In a large baking dish add the sliced onion, olive oil, balsamic glaze, salt and pepper. Give it all a really good toss until everything is evenly distributed. Cover with foil and place in the oven for 1 hour and 10-15 minutes, or until the onions are very soft, sticky and sweet. Take them out a couple of times during to toss (this is important to release steam and prevent the ones on the outside from burning). 3️⃣Slice the tip of the garlic to expose the cloves then drizzle with oil. Wrap in foil then place in the oven for 1 hour, or until deep golden, sticky and soft. Check progress after 45-50 minutes. 4️⃣Towards the end of baking, add your pasta to salted boiling water and cook until al dente. Drain, reserving a cup of the pasta water. 5️⃣When the baking dish is freshly hot out the oven, squeeze the garlic into the onions and mash it up, then mix in the sun dried tomatoes and mascarpone alongside a splash of the pasta water. Stir in the cooked pasta until combined then stir in the parmesan and basil, using more pasta water to thin out the sauce at any point if needed. 6️⃣Season with a good pinch of salt and pepper to bring out the best in this simple sauce (work to taste), then serve up with more parmesan if desired and enjoy! *Low and slow is key to enhance the natural sweetness of the onion and garlic. Don't rush this process, otherwise they will both be too pungent. If you notice either starting to burn before they caramelise, just lower the heat slightly. The onions should end up very tender and a little sticky. The garlic should be buttery soft, golden and have a lovely nutty smell to it.

♬ original sound - Chris Collins

Recept na virálové těstoviny

Když pak tuto cibulku promícháte se smetanou ke šlehání, se zakysanou smetanou nebo s mascarpone, vytvoří se nádherně krémová omáčka výrazné chuti, kterou pak už jen stačí smíchat s těstovinami. Receptů na tyto speciální cibulové těstoviny existuje spousta, obvykle se v nich cibulka připravuje na pánvi.

Nás však zaujal recept, kdy se cibulka opéká jednoduše v troubě v pekáčku. Když dosáhne požadované barvy a chuti, stačí k ní už přidat jen mascarpone a těstoviny a máte hotovo. Pokud vás tyto jednoduché bezpracné těstoviny zaujaly, můžete si je připravit rovnou podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 500 g bílé cibule, oloupané a nakrájené na tenké plátky, 60 ml olivového oleje, 2 lžíce balzamikového glazé (krém z balzamikového octa), ¼ lžičky soli, ¼ lžičky černého pepře, 1 palici česneku, 350 g těstovin (nejlépe nějaké kratší, jako jsou farfalle nebo fusilli), 125 g sušených rajčat, 1 malý svazek čerstvé bazalky nasekané nadrobno, 150 g sýra mascarpone a 30 g strouhaného parmezánu. 

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.  Do zapékací misky dejte cibuli nakrájenou na plátky, olej, balzamikové glazé, sůl a pepř. Vše velmi dobře promíchejte. Zakryjte alobalem a vložte do trouby asi na 1 hodinu a čtvrt nebo do té doby, než je cibule hnědá, příjemně sladká a měkká. Během pečení cibuli několikrát promíchejte. 
  2. U palice česneku odřízněte vršek a stroužky pokapejte olejem. Pak jej zabalte do alobalu, dejte do trouby chvíli po cibuli a pečte cca 50-60 minut, dokud česnek nezměkne. 
  3. Ke konci pečení cibule a česneku dejte vařit do hrnce s osolenou vodou těstoviny. Pak je slijte, šálek vody, v níž se vařily těstoviny, si uschovejte.
  4. K pečené zkaramelizované cibuli vymačkejte česnek, přidejte sušená rajčata a mascarpone a nakonec přilijte vodu z těstovin. Promíchejte, dokud nevznikne krásně krémová omáčka. Nakonec přidejte uvařené těstoviny a parmazán, podle chuti osolte a opepřete a ozdobte lístky bazalky. 

Náš tip: Jednoduché těstoviny s krémovou rajčatovou omáčkou připravíte podle našeho video receptu.  

Recepty k tomuto článku