Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moravští a čeští vinaři letos přivezli z Vídně 327 medailí, nejlepším národním producentem je Vinařství Piálek & Jäger
Zdroj: Max Muster, AWC VIENNA

Tuzemští vinaři uspěli na prestižní mezinárodní vinařské soutěži AWC Vienna 2024. Z letošního klání přivezli 327 medailí, z toho 99 zlatých, 186 stříbrných a 42 pečetí kvality. Nejlepším národním producentem roku 2024 se stalo Vinařství Piálek & Jäger s.r.o. Celkem Česká republika vyslala na soutěž 345 vzorků z 48 vinařských firem. Vinaři se tradiční rakouské soutěže zúčastnili za finanční podpory Vinařského fondu a organizačního zajištění Národního vinařského centra.

Mezi světovou špičku v produkci přírodních a netradičních vín se dostalo Vinařství Nešetřil, které obdrželo zlatou medaili za svůj Tramín červený Kvevri 2022 a zároveň se stalo vítězem trofeje v kategorii alternativních vín.  

Zlatou medaili za vína Pálava 2022, Hibernal 2023, Tramín červený 2021, Ryzlink rýnský Sexenberg 2017, Sauvignon VOC 2023 a stříbrnou medaili za vína Chardonnay Orange no. 13 2018, Chardonnay Reserve 2022, Sauvignon Sexenberg 2022, Veltlínské zelené VOC 2023 přivezlo Vinařství Piálek & Jäger, které se stalo nejlepším národním producentem. Víno Hibernal 2023 se navíc stalo absolutním vítězem v kategorii Ostatní odrůdy a cuvée do 12,9 % alkoholu, čímž potvrdilo svou výjimečnost mezi bílými víny s nižším obsahem alkoholu.  

„Z ocenění na AWC Vienna máme obrovskou radost a považujeme to za skutečný úspěch, protože soutěž představuje opravdu vysokou úroveň a soupeří zde vinaři z celého světa. Největší radost nám udělaly výsledky u Sauvignonu a Veltlínského zeleného, protože právě v těchto odrůdách je velmi náročné uspět,“ uvedl Kamil Piálek z Vinařství Piálek & Jäger.   

„AWC Vienna je jednou z nejprestižnějších soutěží na evropské scéně, a to nejen co do počtu přihlášených vzorků, ale i díky přísným kritériím hodnocení. Nejlepší vína z každé kategorie se dostávají až do závěrečného kola master testingu, kde se o nich rozhoduje pod vedením nejvýznamnějších degustátorů. Jsme velmi hrdí, že dvě moravská vína nejen postoupila do tohoto finále, ale navíc získala prvenství ve své kategorii,“ uvedl ředitel Národního vinařského centra Lubomír Maťák.  

Na 21. ročníku soutěže AWC Vienna čeští a moravští vinaři obstáli v konkurenci 10 824 vín od 1 412 producentů ze 41 zemí. Hodnocení soutěže se zúčastnilo 208 degustátorů pocházejících ze 17 národů.  

Kompletní výsledky jsou k dispozici v této tabulce

AWC Vienna je jednou z největších a nejuznávanějších vinařských soutěží na světě, kde se hodnotí vína v přísně anonymní degustaci. Tato mezinárodní platforma poskytuje vinařům příležitost ukázat své produkty nejen odborníkům, ale i širší veřejnosti. 

 

O Vinařském fondu 

Vinařský fond byl zřízen zákonem o vinohradnictví a vinařství v roce 2002. Vzorem byly obdobné instituce v sousedních vinařských zemích (Německu a Rakousku). Hlavní náplní jeho činnosti do vstupu ČR do EU byla podpora výsadby vinic. Od roku 2004 Fond podporuje marketing vína, rozvoj vinařské turistiky a informuje veřejnost o vinohradnictví a vinařství. Stěžejní aktivitou Fondu je komunikační kampaň značky „Vína z Moravy, vína z Čech,“ která zastřešuje vína domácí produkce. Speciálním a velmi úspěšným projektem je „Svatomartinské,“ tj. uvedení mladých vín pod společnou značkou na trh každoročně 11. 11. Další komunikační aktivity v rámci kampaně „Vína z Moravy, vína z Čech“ se soustředí na propagaci růžových, resp. červených vín. Fond dále podporuje realizaci řady akcí spojených s vinařskou tematikou po celé republice (výstavy, vinobraní, otevřené sklepy, semináře, tiskoviny atd.). 

https://www.vinazmoravyvinazcech.cz/cs 

https://www.vinozodpovedne.cz/