Ptáčky plněné nivou s houbovou omáčkou: Obměna známé klasiky má lehce pikantní chuť a úžasně voní houbami
2. 10. 2024 Vaření
Když zmíníme ptáčky, obvykle si představíme zavinuté plátky masa s hořčicí a dalšími ingrediencemi. Pokud chcete vyzkoušet něco jiného, připravte si ptáčky plněné nivou s houbovou omáčkou a s rýží jako přílohou.
Jak připravit ptáčky
Když se řekne „ptáčky“, máme na mysli ty španělské, oblíbený pokrm většinou z hovězího masa, který rozhodně nepochází ze Španělska. Do závitků, které se často připravují i z vepřového masa se ale dává na vrstvičku hořčice uzenina, vajíčko, slanina a kyselá okurka.
Ale přichystat si můžeme i jinou variantu závitků, třeba se sýrem niva, s houbami a smetanovou omáčkou. Získáme tak zcela jinou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Co je houbové koření
Pod názvem „houbové koření”, si můžeme představit nenáročnou dekorativní stejně nazvanou bylinku, latinsky Rungia klosii. Rostlinka má krásné modravé kvítky a využívají se její lístky v čerstvém stavu, ale i třeba podobně jako špenát. Chuť bylinky je už podle názvu podobná houbám.
Může ale také jít o směs koření, která slouží k přípravě houbových pokrmů. Obsahuje ingredience, které zvýrazní přirozené aroma hub, třeba pepř, bílá hořčice, kmín, sušená cibule, libeček, případně koriandr. Často také obsahuje i rozemletý prášek ze sušených hub.
Někdo má zase pod pojmem „houbové koření” na mysli drť, která vznikne z rozemletých/rozdrcených usušených hub, která nám zbyde třeba na dně sklenice, kde je skladujeme.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Ptáčky plněné nivou s houbovou omáčkou
Na 4 porce potřebujete: 4 plátky vepřového masa, 8 plátků paprikáše, 4 špalíčky nivy, plnotučnou hořčici, sůl, mletý pepř, 1 cibuli, hrst nakrájených hub, olej a vodu k podlití. Na omáčku: houbové koření, 200 g smetany 33% a kousek nivy.
Jak na to? Maso naklepejte, osolte, opepřete, pomažte plnotučnou hořčicí a narovnejte na něj plátky paprikáše a špalíček nivy. Ptáčky zaviňte. Cibuli nakrájejte nadrobno a houby očistěte a pokrájejte na kousky.
Na olej dejte restovat nadrobno nakrájenou cibuli a nakrájené houby. Ptáčky vložte na cibuli a houby a dále duste. Po asi 15 minutách podlijte 0,5 l vody a duste dalších 30 minut. Pak ptáčky vyndejte a do omáčky přidejte kousky nivy a zalijte ji smetanou. Dochuťte troškou houbového koření. Za stálého míchání povařte 10 minut. Podávejte s rýží.
Náš tip: Pokud byste si raději dali „klasiku”, přichystejte si podle následujícího video receptu španělské ptáčky
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Španělské ptáčky z vepřového masa: Aroma jim dodá pikantní hořčice, barvu tmavá jíška a na stole jsou do hodiny
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem