Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ptáčky plněné nivou s houbovou omáčkou: Obměna známé klasiky má lehce pikantní chuť a úžasně voní houbami
Zdroj: Toprecepty, Jurgen.k

Když zmíníme ptáčky, obvykle si představíme zavinuté plátky masa s hořčicí a dalšími ingrediencemi. Pokud chcete vyzkoušet něco jiného, připravte si ptáčky plněné nivou s houbovou omáčkou a s rýží jako přílohou.

Jak připravit ptáčky

Když se řekne „ptáčky“,  máme na mysli ty španělské, oblíbený pokrm většinou z hovězího masa, který rozhodně nepochází ze Španělska. Do závitků, které se často připravují i z vepřového masa se ale dává na vrstvičku hořčice uzenina, vajíčko, slanina a kyselá okurka. 

Ale přichystat si můžeme i jinou variantu závitků, třeba se sýrem niva, s houbami a smetanovou omáčkou. Získáme tak zcela jinou chuť. 

Co je houbové koření

Pod názvem „houbové koření”, si můžeme představit nenáročnou dekorativní  stejně nazvanou bylinku, latinsky Rungia klosii. Rostlinka má krásné modravé kvítky a využívají se její lístky v čerstvém stavu, ale i třeba podobně jako špenát. Chuť bylinky je už podle názvu podobná houbám.

Může ale také jít o směs koření, která slouží k přípravě houbových pokrmů.  Obsahuje ingredience, které zvýrazní přirozené aroma hub, třeba pepř, bílá hořčice, kmín, sušená cibule, libeček, případně koriandr. Často také obsahuje i rozemletý prášek ze sušených hub.  

Někdo má zase pod pojmem „houbové koření” na mysli drť, která vznikne z rozemletých/rozdrcených usušených hub, která nám zbyde třeba na dně sklenice, kde je skladujeme. 

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Ptáčky plněné nivou s houbovou omáčkou

Na 4 porce potřebujete: 4 plátky vepřového masa, 8 plátků paprikáše, 4 špalíčky nivy, plnotučnou hořčici, sůl, mletý pepř, 1 cibuli, hrst nakrájených hub, olej a vodu k podlití. Na omáčku: houbové koření, 200 g smetany 33% a kousek nivy.

Jak na to? Maso naklepejte, osolte, opepřete, pomažte plnotučnou hořčicí a narovnejte na něj plátky paprikáše a špalíček nivy. Ptáčky zaviňte. Cibuli nakrájejte nadrobno a houby očistěte a pokrájejte na kousky.

Na olej dejte restovat nadrobno nakrájenou cibuli a nakrájené houby. Ptáčky vložte na cibuli a houby a dále duste. Po asi 15 minutách podlijte 0,5 l vody a duste dalších 30 minut. Pak ptáčky vyndejte a do omáčky přidejte kousky nivy a zalijte ji smetanou. Dochuťte troškou houbového koření. Za stálého míchání povařte 10 minut. Podávejte s rýží.

Náš tip: Pokud byste si raději dali „klasiku”, přichystejte si podle následujícího video receptu španělské ptáčky

Recepty k tomuto článku