Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na vynikající dýňové pyré: Chutnější bude z pečené dýně, chuť zvýrazní dvě obyčejné suroviny, které má doma každý
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Dýňové pyré je ingredience, bez níž se na podzim neobejdete, aspoň pokud máte v plánu sezony obřích oranžových plodů využít a vyzkoušet všechny možné dýňové moučníky. Udělat dýňové pyré není žádná věda. Klidně si ho můžete připravit dopředu ve větším množství, v mrazáku vydrží až tři měsíce.

Dýňové pyré do mnoha moučníků

Dýňová sezona se pomalu ale jistě rozjíždí, je tedy nejvyšší čas pustit se do pečení dýňových dobrot. A při jejich přípravě vám přijde vhod dýňové pyré. Tato oranžová pasta je důležitou ingrediencí při pečení mnoha dýňových moučníků.

Dýňové pyré je základem náplně tradiční americké speciality, která se připravuje na Den díkuvzdání, tedy dýňového koláče, pyré se přidává do těsta na dýňový chlebíček, sušenky, muffiny nebo třeba lívance. A využijete je i při přípravě dýňového sirupu. Z něj si pak můžete zase doma udělat vynikající dýňové latté, které vyjde mnohem levněji než to z kavárny. 

Z jaké dýně udělat pyré?

V Americe se dýňové pyré prodává v obchodech úplně běžně v konzervě nebo ve sklenici jako zavařenina. Může být i již dochucené kořením, obvykle jde ale o čisté dýňové pyré, které se dá využít i do slaných pokrmů, třeba do vyhlášené dýňové polévky. Příprava takového dýňového pyré je ale velmi snadná a vlastně na něj nepotřebujete nic jiného než jen dýni.

Pokud použijte dýni odrůdy hokaido, výrazně si usnadníte práci, neboť tuto dýni nemusíte loupat. Klidně ale můžete na pyré použít i jiné druhy dýni, třeba dýni muškátovou nebo máslovou, které vynikají nasládlou a příjemně aromatickou chutí, nebo méně tradiční žaludovou dýni, jež trochu chutná po oříšcích. 

Nejlepší je z pečené dýně

Dýňové pyré lze připravit jednoduše tak, že očištěnou dýni nakrájenou na kostičky podusíte ve vodě a pak rozmixujete. Ještě lepší pyré však získáte, když dýni upečete. Pyré pak bude mít výraznější chuť. Pokud máte v plánu pyré používat jen do koláčů, můžete si je rovnou ochutit skořicí, případě tzv. dýňovým kořením (to se prodává již hotové, např. od značky Vitana) a pak posypat trochou třtinového cukru.

Ten při pečení na dýni zkaramelizuje a budete mít pyré rovnou ochucené do jakéhokoliv moučníku. Pokud takové pyré dáte do vysterilizovaných sklenic, vydrží v lednici až týden. Můžete je ale dát i do plastových misek nebo mrazicích sáčků a dát do mrazáku. Tam se dá uchovávat až tři měsíce. A jak tedy pyré z pečené dýně uděláte?

Budete potřebovat: 2 dýně hokaido, špetku soli a cukru (není nutné, ale obojí zvýrazní chuť pyré)

  1. Dýně omyjte a rozkrojte na poloviny. Pomocí lžíce vydlabejte semínka. Pak dýni nakrájejte na menší kousky.
  2. Kousky dýně přendejte na plech vyložený pečicím papírem, přidejte špetku soli a cukru pro zvýraznění chuti a pečte v troubě při teplotě 180 °C, dokud dýně nezměkne, cca 45 minut. 
  3. Pečenou dýni dejte do vhodné nádoby a rozmixujte na hladké pyré. Nemáte-li po ruce mixér, můžete pečenou dýni také jednoduše rozmačkat šťouchadlem na brambory.
  4. Pokud by bylo pyré příliš vodnaté, přeceďte je přes plátno nebo jemné sítko, abyste se zbavili části tekutiny.
  5. Hotové pyré můžete buď ihned použít v jakémkoli receptu z dýně, nebo ho vychlazené uložte do mrazáku do plastových sáčků či krabiček. Ty pečlivě uzavřete a popište, abyste dýni spotřebovali nejpozději do 3 měsíců.

Náš tip: Klasický dýňový koláč připravíte podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku