Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sýrová pomazánka je snadná na přípravu a skvěle chutná.
Zdroj: Toprecepty

Pomazánky jsou jednou z nejrychlejších a nejlevnějších variant, jak vyřešit studenou večeři, ale i pohoštění na rodinnou oslavu. Důležité je, aby jejich příprava nezabrala moc času a dokázal je vytvořit každý. Pomazánky, které se vyráběly podle státních norem takové byly, včetně té sýrové.

Jednoduchá a chutná

Sýrová pomazánka patří mezi ty nejzákladnější a zároveň nejjednodušší na přípravu. Navíc není třeba používat žádné zvláštní ingredience, zkrátka sáhnete do lednice a ze zbytků vytvoříte chutné jídlo, jehož základem je tvaroh a tavený sýr, tedy suroviny, které má doma snad každý.

Náhrada surovin

Když byste doma neměli tvaroh, můžete použít některou z jeho alternativ. První z nich je ricotta, která má podobnou konzistenci a jemnou chuť, další možností je mascarpone, které je také velmi krémové. Můžete použít i cottage, rozmixovaný do hladka. Pokud se rozhodnete pro „light“ verzi můžete zvolit bílý řecký jogurt, nebo skyr, islandský mléčný výrobek podobný jogurtu s vysokým obsahem bílkovin. 

Nahradit se dá i tavený sýr, a to například Lučinou, žervé, jemně nastrouhaným eidamem nebo goudou či krémovým sýrem. 

Originál je nejlevnější

Pokud ovšem budete chtít vytvořit skutečně levnou pomazánku, sázka na tu podle receptu ČSN se určitě vyplatí. Jak uvádí normovací kniha, můžete se těšit na: „Jemnou, dobře vyšlehanou pomazánku z tvarohu, másla a sýru, s drobnými částečkami pažitky. Konzistence je lehká, dobře roztíratelná. Vůně a chuť příjemná, jemnější.“

Co byly normy

Československé státní normy (ČSN) v oblasti gastronomie byly souborem standardů, které upravovaly různé aspekty potravinářství, stravování a pohostinství v bývalém Československu. Tyto normy byly zavedeny s cílem zajistit konzistenci, kvalitu a bezpečnost potravin a nápojů.

Obsahovaly pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin, a také normy pro hygienické standardy v kuchyních a restauracích. Určovaly například i to, jak má být připravena a servírována svíčková na smetaně nebo jaké suroviny a postupy jsou nezbytné pro autentický guláš.

Sýrová pomazánka podle norem

Na přípravu kilogramu populární pomazánky budete potřebovat: 270 g měkkého tvarohu, 418 g taveného sýra, 120 másla, 10 g soli, 180 mléka a 10 g pažitky.

Jak na to?

  1. Tvaroh a tavený sýr jemně prolisujte, přidejte máslo a sůl a vše dobře vyšlehejte.
  2. Při šlehání postupně přilévejte mléko a šlehejte tak dlouho, až je pomazánka lehká a jemná.
  3. Do hotové pomazánky zamíchejte nadrobno nakrájenou pažitku.

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu sýrovou pomazánku na topinky:

Zdroj informací:

wikipedia.org - ČSN

ipac.svkkl.cz - Československá státní norma

Recepty k tomuto článku