Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pavel Nový je oblíbený nejen díky svým rolím, ale také dobré náladě, kterou rozdává, kam přijde.
Zdroj: Profimedia

Pavel Nový patří mezi herce, kteří jsou oblíbeni napříč generacemi. Málokdo o něm ovšem ví, že se umí obracet nejen na filmovém place, ale také u plotny. Jeho manželka to však prý neocení a dokonce hvězdě filmu S tebou mě baví svět zakazuje vařit.

Zkušený učitel

Oblíbený hrázný Palyza ze seriálu Velké sedlo se vaření věnoval už na vojně, kde díky svému nadřízenému získal mnoho důležitých dovedností. „Byl vyučený v Domě u Zlatého slunce na náměstí v Českých Budějovicích a byl to výborný kuchař. Naučil jsem se od něj spoustu užitečných věcí. Přestože v tom kuchařském kurzu to byla bída, on byl jako učitel byl k nezaplacení,“ zavzpomínal Nový pro Toprecepty.cz.

Doma je zákaz

Své zkušenosti ovšem uplatní pouze za zvláštních okolností. „Doma si vařím jenom, když jsem sám a když to moje žena nevidí, ona totiž nenávidí ten bordel u toho,“ vysvětlil populární herec. „Já si ale myslím, že správný kuchař uklízí, až skončí,“ směje se Nový.

Ženy podle něj uklízí mezi vařením stále, a to není jeho hobby. „Mojí ženě to nějak nevyhovuje, takže já vlastně v její přítomnosti mám zákaz vařit,“ říká šestasedmdesátiletý herec. „Ona je takhle sama proti sobě,“ dodává s úsměvem.

Omáčka s knedlíkem není problém

Pokud se ovšem Pavel Nový rozhodne si uvařit, nemá podle svých slov problém s přípravou žádného pokrmu. V jednom má ovšem jasno. „Mistrovství kuchaře se nepozná na minutkách, to umí každý trouba, ale na omáčkách. To je mistrovské dílo,“ říká pro Toprecepty.cz herec.

„Když ochutnáte třeba rajskou, tak skoro každá kuchařka i kuchař jí dělají trošku jinak. Musí tam sice být všechno, co tam patří včetně vařeného hovězího masa, ale stejně každý přidá něco svého. Hlavně se to nesmí ošidit,“ dodává s tím, že nikdy nešetříme na cibuli.

Já přidávám do rajské tymián, skořici, samozřejmě nastrouhaný perník, ten obyčejný, „cihlu“ z Pardubic. Ta musí být doma furt, hodí se do lecčeho,“ popisuje Nový. Příloha mi je jedno, klidně si k tomu připravím domácí knedlík, ale nevadí mi ani kolínka,“ dodává herec, známý z filmů Bába z ledu, Fešák Hubert, seriálu Ulice či představení Studia Ypsilon.

Náš tip: Skvělou rajskou omáčku si můžete připravit podle našeho video receptu:

Témata

Recepty k tomuto článku