Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letní houbová sezona se na některých místech moc nevydařila, teď se ale blýská na lepší časy a v současnosti je u nás hned několik oblastí, kam se na houby vyplatí vyrazit. V jakých regionech hlásí houbaři nejvíc úlovků a jaké houby nejčastěji nacházejí?

Mapa, která ukazuje pravděpodobnost růstu hub

Pokud se chystáte vyrazit do lesa na houby, můžete se řídit svou intuicí nebo zkušenostmi, nebo se můžete spolehnout na houbovou mapu Českého hydrometeorologického ústavu. Tuto mapu vytvářejí meteorologové společně s mykology a ukazuje pravděpodobnost růstu hub v celé České republice.

Tato mapa se vytváří na základě hodnoty API30 (index předchozích srážek), která posuzuje nasycení půdy srážkami v průběhu posledních 30 dnů (čím vyšší je nasycení půdy, tím vyšší je pravděpodobnost růstu hub).

Ta je pak ještě korigována koeficientem vycházejícím z průměrné teploty v posledních sedmi dnech. Houby totiž nejvíce rostou přibližně 10 dnů po vydatných deštích, ovšem za podmínky, že po nich následuje teplé (ne však horké počasí, ideální jsou teploty do 25 °C).  

Nejčastější podzimní houby

V současnosti houbaři nejvíc nosí z lesů bedly, objevují se ale i hřibovité houby, jejichž sezona obvykle končí na konci října.

Nejčastěji můžete narazit na hřiby hnědé (suchohřiby), hřiby strakoše, klouzky, lze najít i některé druhy kozáků a křemenáčů nebo lišky. Z tzv. pravých hřibů můžete objevit rovněž hřib smrkový, borový či dubový. Typickými podzimními houbami, které rostou od září až do silných mrazů v listopadu jsou čirůvky, ryzce, václavky, strmělky a hlívy

Kam se nyní vydat na houby?

Pokud nechcete jezdit do lesa zbytečně, ale chcete mít alespoň částečnou jistotu, že se nevrátíte s prázdným košíkem, máme pro vás přehled míst, kam se vyplatí zamířit. Podle houbové mapy vypadá pro houbaře situace nejpříznivěji na Vysočině, v jižních Čechách a na Šumavě, v Jizerských horách a v Krkonoších a v Jeseníkách

Praha a Středočeský kraj

Podle houbové mapy to sice ve středních Čechách nevypadá nejlépe, nicméně nějaké úlovky houbaři hlásí. V okolí Kutné Hory se vše konečně rozjíždí, v Brdech najdete hlavně klouzky. Ha hřibovité houby můžete mít štěstí i v okolí Nymburka nebo na Kladensku

Jižní Čechy

Na jihu Čech to vypadá hodně nadějně. Konečně začínají růst hřibovité houby, hlavně hřiby smrkové. Nejvíc je bedel a klouzků, objevují se i lišky. Doporučuje se vyrazit na Táborsko, Chýnovsko nebo Písecko.  

Obrovské trsy hlívy hlásí houbaři také v okolí Jindřichova Hradce. 

Západní Čechy

I zde převažují hlavně bedly a klouzci. Houbaři to vidí nadějně a očekávají větší žně v tomto týdnu. Štěstí můžete mít v okolí Plzně, na Domažlicku, Rokycansku nebo u Zbirohu. Rostou i křemenáče a kozáky. 

Severní Čechy

Podle mapy ČHMÚ zde vypadá situace velmi nadějně, mapa je zbarvená do zelena, což ukazuje na vysokou pravděpodobnost růstu hub. Spíš se to ale teprve rozjíždí, hlavně co se hřibů týče. Nadějně to vypadá kolem Bedřichova, ale vlastně v celém Libereckém kraji. 

Východní Čechy

Koši plnými hřibů se na sociálních sítích chlubí i houbaři z okolí Hradce Králové. I zde je v lesích žluto díky klouzkům, kromě toto je i spousta bedel a lze najít i kotrče. Dobře to vypadá v okolí Žamberka, Kunvaldu či na Lanškrounsku.

Vysočina

Pokud sbíráte rádi bedly, budete i na Vysočině spokojeni. Při troše štěstí můžete také ve zdejších lesích najít kotrč, pomalu se objevují i první malé hřiby, rostou i kozáky a křemenáče. Vydat se můžete k Havlíčkovu Brodu, Třebíči nebo do okolí Žďáru nad Sázavou

Severní a Střední Morava

Velmi nadějně to vypadá i v Jeseníkách. Opět tu převládají bedly, rostou i lišky, růžovky, kováři a smrkové hřiby. Oceníte-li nějaký konkrétnější tip, kam se vydat, zkuste to třeba v Litovelském Pomoraví, u Náměšti na Hané, v Moravskoslezských Beskydech, třeba v okolí Bílé. 

Jižní Morava

Bedly tu prý můžete téměř sekat kosou, hlásí místní houbaři. Objevuj se ovšem i první malé hříbečky. Dále rostou klouzky, babky, občas žampiony, ba dokonce i kotrče. Úspěchy slaví houbaři západně od Brna, u Uherského Hradiště nebo Velehradu

Na nedávné úlovky amatérských houbařů se můžete podívat v naší galerii: 

Fotogalerie - Velká houbová mapa 2024: Na jihu Čech rostou bedly, u Hradce klouzky, na Moravě lišky a smrkové hřiby

Ukázat 10 fotografií

Náš tip: Pokud jste měli jako většina houbařů štěstí na bedly, můžete si je udělat na kmíně podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku