Bedly na kmíně: Dokonalá rychlá dobrota z čerstvých hub voní sádlem a lesem a přípravu zvládne i začátečník
1. 10. 2024 Vaření
Po letošním suchém a horkém létu to konečně s houbami vypadá aspoň trochu nadějně a houbaři hromadně vyrážejí do lesů. Bedly jsou pak nejčastějším úlovkem, který si nosí v košících domů. Nejchutnější a zároveň nejsnazší jsou bedly připravené na kmíně!
Jak poznat bedlu vysokou?
Bedly jsou jedny z oblíbených nejen podzimních hub. Elegantní houba na dlouhé noze s širokým kloboukem, který může mít v průměru od 10 do 30 cm, roste až do října, a to hlavně na okrajích smíšených lesů, prosluněných mýtinách nebo pasekách.
Bedel existuje více, sbírá se ale bedla vysoká, která je jedlá a poznáte ji podle světle hnědého, později až bílého klobouku pokrytého hnědými šupinami, bílé dužniny a až 40 cm vysokého tuhého třeně (nohy), na němž je posunovatelný bílý prsten. Když na bedlu v lese narazíte, můžete se radovat, neboť se často vyskytuje v hojném počtu. Takové bedlové žně panují v českých lesích právě nyní, bylo by tedy škoda velké úrody bedel nevyužít.
Mohlo by vás zajímat
Bedly jsou vynikající v trojobalu i dušené
Bedly jsou velmi chutné houby, které vynikají masitou texturou, jemnou vůní a chutí po lískových oříšcích. Nedají se konzervovat, případně lze jen klobouk zmrazit. Z houby se konzumuje právě jen klobouk, neboť třeň bývá tuhý. Naštěstí se dají bedly upravit na mnoho způsobů.
Klobouky se s oblibou smaží v trojobalu jako řízky, nakrájenou na plátky je možné bedlu přimíchat do různých dušených masových či zeleninových směsí, můžete ji přidat také do smetanové omáčky, do polévky i do smaženice. Pokud bedlu usušíte, můžete ji pak rozdrtit a udělat si z ní houbový prach, který se hodí jako dochucovadlo.
Jak udělat bedly na kmíně?
Jedním z nejoblíbenějších způsobů úpravy bedel u nás jsou ty na kmíně. Jde vlastně jen o smažené, solí a kmínem ochucené bedly. Někdy se tyto bedly označují jako škvarky z bedel – rozdíl spočívá jen v tom, zda jsou bedly nakrájené na menší kousky a osmažené víc dozlatova.
Co budete potřebovat: Čerstvě nasbírané bedly, sůl, kmín a vhodný tuk (ideálně sádlo).
Jak postupovat: Klobouky stačí očistit, můžete je nechat v celku, nebo nakrájet na menší proužky. Pak na pánvi rozehřejte dostatečné množství sádla, přidejte bedly, kmín a trošku soli a zprudka smažte dozlatova, dokud bedly trochu nezmenší objem.
Moc neztlumujte teplotu, aby bedly nepustily vodu a nedusily se ve vlastní šťávě (i když je to také dobrá varianta, ale pak jde o houby dušené).
Osmažené bedly vyjměte a pokud chcete, osušte na papírové utěrce. Poté je znova dochuťte solí a podávejte s čerstvým chlebem nebo na topince potřené česnekem.
Tipy navíc:
- Pro výraznější chuť lze jako koření použít i trochu mleté papriky, majoránku či sušený česnekový prášek.
- Bedly lze smažit na jakémkoliv tuku, ale na sádle bývají chuťově nejlepší. Druhou dobrou volbou je přepouštěné máslo, nebo klasické máslo.
- Kmínem nešetřete! Bedly ho snesou dost. Pokud by vám vadil kmín celý, použijte drcený, ale určitě toto koření nevynechávejte.
- Při smažení přidejte na začátku jen trošku soli, jinak by bedly pustily moc vody, definitivně houby dochuťte až na talíři.
Náš tip: Při přípravě bedel na kmíně můžete postupovat i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Velikonoční vajíčka v přírodních barvách. Videonávod, jak vejce snadno nabarvit pomocí červené řepy, kurkumy a dalších surovin
Barvení vajec přírodními barvami V našem názorném videu je ukázka barvení vajíček přírodními surovinami. Tyto barvy jsou jemné a šetrné a čím déle… Číst více
Jak barvit vajíčka v cibulových slupkách? Oblíbená a levná metoda pomůže docílit krásných přírodních barev
Barvení v cibulových slupkách Barvení vajíček je tradičním a oblíbeným velikonočním zvykem. Nejlépe se barví vajíčka s bílou skořápkou, na kterých… Číst více
Barvení velikonočních vajíček může být zábava i umění: Použití slupek z česneku, červeného zelí a silonek dokáže zázraky
Barvení vajíček je tradice, která se datuje… Číst více
Jak barvit vejce červenou řepou? Vyzkoušejte velikonoční vajíčka barvená bez chemie
Barevná vajíčka jsou tradičním symbolem Velikonoc, představujícím plodnost a znovuzrození. Slouží jako odměna pro koledníky a zároveň jsou… Číst více
Jak vytvořit vzory na vejcích barvených v cibulových slupkách? Využijete přírodniny a silonky
Pro barvení vajíček v cibulových slupkách je důležité nashromáždit dostatečné množství suchých slupek z klasické i červené cibule. Poté je postup… Číst více
Desatero rad na téma barvení velikonočních vajec: Jak vajíčka připravit, skladovat a správně barvit
Barvení vajíček k Velikonocům neodmyslitelně patří. Nese si svou tradici a symboliku. Zároveň je to možnost společného rodinného tvoření, do kterého… Číst více
Opečte si klobásky z Norimberka: Příběh uzeniny, která se dala prostrčit i klíčovou dírkou
Kromě jelit a jitrnic patří k masopustu i… Číst více
Den čokoládových lanýžů
Čokoláda patří k hříšným dobrotám a má nespočet milovníků po celém světě. Aby ne, je to dokonce afrodiziakum a pomáhá spolehlivě zahnat stres a… Číst více
Někdo to rád sladké! Hořká čokoláda pomáhá při hubnutí a připravíte z ní skvělé dezerty!
Napadlo vás, že kdo má chuť na sladké a dává… Číst více
Norimberské klobásky: Jak nejlépe připravit a vychutnat si hit adventních trhů v Německu? Chuti pomůže zelí, víno i cibule
Milujete atmosféru předvánočních trhů a dobroty,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Babiččina kmínová polévka: Voňavá dobrota jen z pár ingrediencí, které běžně máte doma. Opečený chleba dodá vydatnost
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jakého pečete beránka? Dáváte přednost piškotovému nebo třenému těstu? Upéct jej můžete i bez formy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí na směsi ranč koření a smetaně
Přidáno před 1 hodinou
Noky s hříbkovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Sýrovo-dýňové muffiny
Přidáno před 15 hodinami
Šátečky s dýní
Přidáno před 21 hodinami
Miniguláš libovka
Přidáno před 22 hodinami
Vepřové závitky na houbách
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit houby do mrazáku? Houby je potřeba před mražením tepelně upravit
Jak na dokonalé řízky z hub? Stačí jednoduchý trik před obalováním a výsledek bude perfektní
Delikatesy z hub: Falešné škvarky z bedel a masáků, hříbková slanina nebo houbová paštika chutnají božsky