Bedly na kmíně: Dokonalá rychlá dobrota z čerstvých hub voní sádlem a lesem a přípravu zvládne i začátečník
1. 10. 2024 Vaření
Po letošním suchém a horkém létu to konečně s houbami vypadá aspoň trochu nadějně a houbaři hromadně vyrážejí do lesů. Bedly jsou pak nejčastějším úlovkem, který si nosí v košících domů. Nejchutnější a zároveň nejsnazší jsou bedly připravené na kmíně!
Jak poznat bedlu vysokou?
Bedly jsou jedny z oblíbených nejen podzimních hub. Elegantní houba na dlouhé noze s širokým kloboukem, který může mít v průměru od 10 do 30 cm, roste až do října, a to hlavně na okrajích smíšených lesů, prosluněných mýtinách nebo pasekách.
Bedel existuje více, sbírá se ale bedla vysoká, která je jedlá a poznáte ji podle světle hnědého, později až bílého klobouku pokrytého hnědými šupinami, bílé dužniny a až 40 cm vysokého tuhého třeně (nohy), na němž je posunovatelný bílý prsten. Když na bedlu v lese narazíte, můžete se radovat, neboť se často vyskytuje v hojném počtu. Takové bedlové žně panují v českých lesích právě nyní, bylo by tedy škoda velké úrody bedel nevyužít.
Mohlo by vás zajímat
Bedly jsou vynikající v trojobalu i dušené
Bedly jsou velmi chutné houby, které vynikají masitou texturou, jemnou vůní a chutí po lískových oříšcích. Nedají se konzervovat, případně lze jen klobouk zmrazit. Z houby se konzumuje právě jen klobouk, neboť třeň bývá tuhý. Naštěstí se dají bedly upravit na mnoho způsobů.
Klobouky se s oblibou smaží v trojobalu jako řízky, nakrájenou na plátky je možné bedlu přimíchat do různých dušených masových či zeleninových směsí, můžete ji přidat také do smetanové omáčky, do polévky i do smaženice. Pokud bedlu usušíte, můžete ji pak rozdrtit a udělat si z ní houbový prach, který se hodí jako dochucovadlo.
Jak udělat bedly na kmíně?
Jedním z nejoblíbenějších způsobů úpravy bedel u nás jsou ty na kmíně. Jde vlastně jen o smažené, solí a kmínem ochucené bedly. Někdy se tyto bedly označují jako škvarky z bedel – rozdíl spočívá jen v tom, zda jsou bedly nakrájené na menší kousky a osmažené víc dozlatova.
Co budete potřebovat: Čerstvě nasbírané bedly, sůl, kmín a vhodný tuk (ideálně sádlo).
Jak postupovat: Klobouky stačí očistit, můžete je nechat v celku, nebo nakrájet na menší proužky. Pak na pánvi rozehřejte dostatečné množství sádla, přidejte bedly, kmín a trošku soli a zprudka smažte dozlatova, dokud bedly trochu nezmenší objem.
Moc neztlumujte teplotu, aby bedly nepustily vodu a nedusily se ve vlastní šťávě (i když je to také dobrá varianta, ale pak jde o houby dušené).
Osmažené bedly vyjměte a pokud chcete, osušte na papírové utěrce. Poté je znova dochuťte solí a podávejte s čerstvým chlebem nebo na topince potřené česnekem.
Tipy navíc:
- Pro výraznější chuť lze jako koření použít i trochu mleté papriky, majoránku či sušený česnekový prášek.
- Bedly lze smažit na jakémkoliv tuku, ale na sádle bývají chuťově nejlepší. Druhou dobrou volbou je přepouštěné máslo, nebo klasické máslo.
- Kmínem nešetřete! Bedly ho snesou dost. Pokud by vám vadil kmín celý, použijte drcený, ale určitě toto koření nevynechávejte.
- Při smažení přidejte na začátku jen trošku soli, jinak by bedly pustily moc vody, definitivně houby dochuťte až na talíři.
Náš tip: Při přípravě bedel na kmíně můžete postupovat i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Velká houbová mapa 2024: Na jihu Čech rostou bedly, u Hradce klouzky, na Moravě lišky a smrkové hřiby
Jak připravit houby do mrazáku? Houby je potřeba před mražením tepelně upravit
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na dokonalé řízky z hub? Stačí jednoduchý trik před obalováním a výsledek bude perfektní
Delikatesy z hub: Falešné škvarky z bedel a masáků, hříbková slanina nebo houbová paštika chutnají božsky