Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Falešná dršťkovka si chuťově s originálem nezadá.
Zdroj: Toprecepty

Dršťková polévka je jedním z jídel, které má své milovníky a odpůrce, podobně jako třeba koprovka. Existuje ovšem verze známé polévky, kterou si rádi dají i ti, kteří originál nevyhlédávají. Stačí místo drštěk, tedy hovězích žaludků, použít hlívu ústřičnou a bez ztráty chuti máme výborné jídlo. A navíc začala houbařská sezóna.

Polévka pro každého

Klasická dršťková polévka má své kořeny už v době Rakousko-Uherska, její „houbová“ verze je však o poznání mladší. Vznikla především proto, že hovězí žaludky nechutnají každému, verzi z hlívy si navíc mohou dopřát i ti, kteří do svého jídelníčku nezařazují maso. Polévka s houbami, podobná oblíbené gulášovce, však není oblíbená pouze u nás, ale má své milovníky i na Slovensku či v Polsku.

Hlíva z domácí úrody

„Dršťkovka“ z hlívy je také mnohem jednodušší na přípravu. Odpadá totiž důkladné praní žaludků i jejich shánění. Hlívu ústřičnou můžete koupit v každém supermarketu a ve většině větších obchodů. V houbařské sezóně, která se právě rozjíždí, si ji také můžete nasbírat v lese na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů.

Navíc si můžete tuto houbu snadno vypěstovat i doma. Stačí si v zahradnictví nebo hobby marketu koupit již předpřipravenou sadbu, z níž vám hlíva vyroste už do dvou týdnů.

Alternativy se nabízejí

Pokud pro vás ovšem není hlíva přijatelnou alternativou za dršťky, můžete použít do polévky jiné druhy hub, jako jsou žampióny nebo shiitake, které mají podobnou texturu a schopnost vstřebat chutě dalších ingrediencí. Pro ty, kteří houby vůbec nejedí, je možné použít i sójové maso.

Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné je skvělou alternativou pro ty, kteří chtějí ochutnat klasiku české kuchyně v novém a zdravějším kabátě. Sami si můžete vyzkoušet, že jde o jednoduché vaření s lahodným koncem.

Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné

Na zhruba pět porcí výborné polévky s houbami budete potřebovat: 350 g hlívy ústřičné, 2 velké cibule, 50 g másla, 25 g hladké mouky, 3 stroužky česneku, 10 g sladké papriky, 1,7 l zeleninového vývaru, majoránku (podle chuti), sůl a pepř. 

Jak na to?

  1. Zhruba čtvrtinu másla rozehřejeme v hrnci a osmahneme na ní dosklovata najemno nakrájenou cibuli. 
  2. Hlívu nakrájíme na proužky a přidáme ji do hrnce. Lehce ji orestujeme a zalijeme polovinou vývaru. Osolíme a vaříme, až bude houba měkká.
  3. Na pánvi rozpustíme zbytek másla, přidáme mouku a vytvoříme světlou jíšku, do které přisypeme mletou papriku. Přidáme zbytek vývaru a necháme lehce provařit.
  4. Jíšku s vývarem dáme do hrnce s hlívou, zamícháme, a přidáme rozmačkaný česnek. Opepříme a přisypeme majoránku. Vše provaříme.
  5. Servírujeme například s čerstvým pečivem.

Náš tip: Pokud dáváte přednost klasické dršťkové polévce, můžete si ji připravit podle našeho video receptu: 

Zdroje informací: 

abecedazahrady.dama.cz - Jak pěstovat hlívu doma a na zahradě: Sklízet můžete už za dva týdny

wikipedia.org - Hlíva ústřičná

Recepty k tomuto článku