Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkonošské bifteky podle Viléma Vrabce: Kombinaci bramboráčků a karbanátku stojí za to vyzkoušet
Zdroj: Toprecepty

O krkonošských biftecích jste s největší pravděpodobností zřejmě neslyšeli, šlo ale takovou předrevoluční verzi burgerů. Plátek z mletého masa jen v tomto případě není v rozpůlené housce, ale mezi dvěma bramboráčky. Kombinace možná zvláštní, ale aspoň naše. 

Burgery od Víléma Vrabce

Krkonošské bifteky nejsou jen tak obyčejným výmyslem z nějaké obyčejné kuchařky, ale specialitou  vytvořenou jedním z nejslavnějších kuchařů dob minulých Vilémem Vrabcem. Autor mnoha vyhlášených kuchařek byl takovou kuchařskou hvězdou poválečných časů.

Napsal spoustu kuchařských knih, přičemž jednou z těch nejznámějších byla Velká kuchařka. Proslavil se hlavně jako tzv. mistr studené kuchyně, ve svých knihách propagoval delikatesy jako ústřice, humra i kaviár. Kromě toho, že sepsal spoustu receptů, vedl i kuchařské kurzy, kde se učily i takové osobnosti jako třeba Vlasta Burian či Jan Werich. 

Co jsou krkonošské bifteky?

Své recepty dokonce Vilém Vrabec představoval i v televizi , jak dokazují právě krkonošské bifteky. Recept na tuto specialitu byl vysílán 27. září 1982 v rámci bloku o bramborách v pořadu Aktuality, kde byl doporučován jako zajímavá možnost, co lze z brambor připravit.

Vilém Vrabec doporučuje osmažit z bramborákového těsta na vymaštěném lívanečníku malé bramboráčky. V jiné pánvi se pak upečou „bifteky neboli karbanátky“, jak říká slavný kuchař. Pak se mezi dva bramboráčky vloží vždy jeden biftek a vše se podává na listech salátu. Celou mísu doporučuje Vilém Vrabec ozdobit tulipány z ředkviček nebo rozčtvrcenými rajčaty

Recept na Krkonošské bifteky

Přímo ve Velké kucřace Viléma Vrabce sice pokrm s názvem krkonošské bifteky nenajdete, je v ní však recept na bramboráčky i recept na karbanátky z mletého masa pečené. A tak si můžete celou delikatesu podle Viléma Vrabce připravit i nyní. Jak na to? 

Na bramboráčky budete potřebovat: 1 kg syrových brambor, 2 vejce, 1 žemli, 200 ml mléka, asi 30 g hladké mouky, sůl, trochu mletého pepře a 120 g sádla na pečení. Na karbanátky si připravte: 350 g hovězího masa (nejlépe zadního libového), 250 g vepřového masa, 1 vejce, 2 žemle, 250 ml mléka, 50 g slaniny, sůl, trochu mletého pepře, majoránky a petrželky, 30 g cibule, 30-80 g sádla, 2 lžíce vody, 30 g strouhanky, 20 g másla a trochu vývaru. 

  1. Brambory oloupejte, opláchněte a nastrouhejte do vody, do které jste přilili lžíci octa. Před upotřebením je dejte do čisté utěrky nebo plátěného sáčku a dobře vymačkejte. Žemli rozčtvrťte, namočte do studeného mléka a rozmočenou krátce povařte, aby se mléko trochu odpařilo. Pak nechte vychladnout. 
  2. Vymačkané nastrouhané brambory dejte do mísy, přidejte vychladlou povařenou žemli, vejce, mouku, sůl, pepř a vše dobře promíchejte. V pánvi rozpusťte trochu tuku, do něj rozetřete lžíci těsta do tvaru placky, kterou pak prudce po obou stranách opečte dokřupava. 
  3. Na karbanátky maso umelte dvakrát na strojku (případně použijte rovnou mleté). Pak maso dejte do mísy, přidejte k němu sůl, koření a vodu a dobře propracujte. Přidejte v mléce namočené a dobře vymačkané a buď prolisované, nebo na strojku umleté žemle, vejce, na kostičky nakrájenou slaninu, najemno nasekanou a na sádle osmaženou cibuli a petrželku a směs důkladně promíchejte. Pokud je řidší, zahustěte ji podle potřeby strouhankou. 
  4. Ze směsi utvořte na prkénku posypaném strouhankou 12 karbanátků, tupou stranou nože na nich udělejte mřížky, dejte je na pekáč, polijte horkým sádlem a pečte pomalu v troubě asi 30 minut. Z karbanátků a bramboráčků nakonec vytvořte „burgery“ podle návodu Viléma Vrabce. 

Náš tip: Bramboráky si můžete upéct podle našeho video receptu i v troubě. 


Zdroje informací: 
Vrabec, V.: Velká kuchařka
Wikipedia.org: Vilém Vrabec
Ceskatelevize: Archiv dne

Recepty k tomuto článku