Krkonošské bifteky podle Viléma Vrabce: Kombinaci bramboráčků a karbanátku stojí za to vyzkoušet
2. 10. 2024 Vaření
O krkonošských biftecích jste s největší pravděpodobností zřejmě neslyšeli, šlo ale takovou předrevoluční verzi burgerů. Plátek z mletého masa jen v tomto případě není v rozpůlené housce, ale mezi dvěma bramboráčky. Kombinace možná zvláštní, ale aspoň naše.
Burgery od Víléma Vrabce
Krkonošské bifteky nejsou jen tak obyčejným výmyslem z nějaké obyčejné kuchařky, ale specialitou vytvořenou jedním z nejslavnějších kuchařů dob minulých Vilémem Vrabcem. Autor mnoha vyhlášených kuchařek byl takovou kuchařskou hvězdou poválečných časů.
Napsal spoustu kuchařských knih, přičemž jednou z těch nejznámějších byla Velká kuchařka. Proslavil se hlavně jako tzv. mistr studené kuchyně, ve svých knihách propagoval delikatesy jako ústřice, humra i kaviár. Kromě toho, že sepsal spoustu receptů, vedl i kuchařské kurzy, kde se učily i takové osobnosti jako třeba Vlasta Burian či Jan Werich.
Mohlo by vás zajímat
Co jsou krkonošské bifteky?
Své recepty dokonce Vilém Vrabec představoval i v televizi , jak dokazují právě krkonošské bifteky. Recept na tuto specialitu byl vysílán 27. září 1982 v rámci bloku o bramborách v pořadu Aktuality, kde byl doporučován jako zajímavá možnost, co lze z brambor připravit.
Vilém Vrabec doporučuje osmažit z bramborákového těsta na vymaštěném lívanečníku malé bramboráčky. V jiné pánvi se pak upečou „bifteky neboli karbanátky“, jak říká slavný kuchař. Pak se mezi dva bramboráčky vloží vždy jeden biftek a vše se podává na listech salátu. Celou mísu doporučuje Vilém Vrabec ozdobit tulipány z ředkviček nebo rozčtvrcenými rajčaty.
Recept na Krkonošské bifteky
Přímo ve Velké kucřace Viléma Vrabce sice pokrm s názvem krkonošské bifteky nenajdete, je v ní však recept na bramboráčky i recept na karbanátky z mletého masa pečené. A tak si můžete celou delikatesu podle Viléma Vrabce připravit i nyní. Jak na to?
Na bramboráčky budete potřebovat: 1 kg syrových brambor, 2 vejce, 1 žemli, 200 ml mléka, asi 30 g hladké mouky, sůl, trochu mletého pepře a 120 g sádla na pečení. Na karbanátky si připravte: 350 g hovězího masa (nejlépe zadního libového), 250 g vepřového masa, 1 vejce, 2 žemle, 250 ml mléka, 50 g slaniny, sůl, trochu mletého pepře, majoránky a petrželky, 30 g cibule, 30-80 g sádla, 2 lžíce vody, 30 g strouhanky, 20 g másla a trochu vývaru.
- Brambory oloupejte, opláchněte a nastrouhejte do vody, do které jste přilili lžíci octa. Před upotřebením je dejte do čisté utěrky nebo plátěného sáčku a dobře vymačkejte. Žemli rozčtvrťte, namočte do studeného mléka a rozmočenou krátce povařte, aby se mléko trochu odpařilo. Pak nechte vychladnout.
- Vymačkané nastrouhané brambory dejte do mísy, přidejte vychladlou povařenou žemli, vejce, mouku, sůl, pepř a vše dobře promíchejte. V pánvi rozpusťte trochu tuku, do něj rozetřete lžíci těsta do tvaru placky, kterou pak prudce po obou stranách opečte dokřupava.
- Na karbanátky maso umelte dvakrát na strojku (případně použijte rovnou mleté). Pak maso dejte do mísy, přidejte k němu sůl, koření a vodu a dobře propracujte. Přidejte v mléce namočené a dobře vymačkané a buď prolisované, nebo na strojku umleté žemle, vejce, na kostičky nakrájenou slaninu, najemno nasekanou a na sádle osmaženou cibuli a petrželku a směs důkladně promíchejte. Pokud je řidší, zahustěte ji podle potřeby strouhankou.
- Ze směsi utvořte na prkénku posypaném strouhankou 12 karbanátků, tupou stranou nože na nich udělejte mřížky, dejte je na pekáč, polijte horkým sádlem a pečte pomalu v troubě asi 30 minut. Z karbanátků a bramboráčků nakonec vytvořte „burgery“ podle návodu Viléma Vrabce.
Náš tip: Bramboráky si můžete upéct podle našeho video receptu i v troubě.
Zdroje informací:
Vrabec, V.: Velká kuchařka
Wikipedia.org: Vilém Vrabec
Ceskatelevize: Archiv dne
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Paštika ze zeleniny a hub podle Viléma Vrabce: Lehce vyškvařená slanina ji navoní, vařená rýže zahustí a smetana zjemní
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Mistr studené kuchyně Vilém Vrabec: Poznejte životní dráhu kuchaře, který učil i Vlastu Buriana
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku