Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třené buchty z kynutého těsta: Plněné tvarohem nebo povidly chutnají fantasticky, postup je snadný, výsledek skvělý
Zdroj: Toprecepty, Hella

Třené těsto si obvykle spojujeme spíše s bábovkou. V případě buchet, kde ovšem nechybí ani fáze kynutí, nás ale čeká lahodný výsledek. I přes velmi překvapivou kombinaci. Kdo buchty ochutná, bude nadšený.

Třené těsto

Třené těsto využíváme hlavně pro přípravu bábovek, bublanin, ale i třeba dortových korpusů. Z třeného těsta při správném postupu získáme pevnější moučník, který je zároveň báječně jemný a nadýchaný. 

A už jste zkusili spojit těsto třené s kynutým? Zní to jako sci-fi, ale nenechte se odradit. Výsledek rozhodně stojí za to! V každém případě je třeba si dát pozor na pár pravidel. Co sledovat u třeného těsta? 

  1. Základem je, aby vejce měla pokojovou teplotu.
  2. Vejce pak rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. V níže uvedeném receptu se využívají jen žloutky. Do jiných třených těst se přidává ušlehaný sníh z bílku.
  3. Na třené těsto smíchejte rozkrájený tuk s cukrem a důkladně prošlehejte. 
  4. Pak přidávejte jednotlivé žloutky a šlehejte, dokud směs nezbělá.

Jak zabalit plněné buchty

Třené buchty jsou skvělé i samy o sobě, ale můžete si je naplnit i některou z výborných náplní. Buchty připravíme tak, že stejnoměrné kousky těsta prsty roztáhneme na placičku (třeba zhruba velikost 5 x 5 cm). Doprostřed dáme náplň (pokud bude tužší, bude se lépe balit). Povytahováním cípů těsta a jejich přitisknutím k sobě náplň v těstě uzavřeme. Je třeba dávat pozor na to, aby náplň nebyla na kraji, protože pak by buchta nešla slepit a náplň by vytekla. 

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Třené buchty

Na zhruba 33 buchet potřebujete: 500 g polohrubé mouky, 125 g Hery nebo másla, 4 žloutky, 50 g cukru moučka, 250 ml mléka, 1/2 kostky kvasnic (21 g),1 vanilkový cukr, špetku soli, trochu citronové kůry a 100 g másla na potření hotových syrových buchet.

Jak na to? V míse rozmíchejte tuk s cukrem a postupně po jednom přidávejte žloutky a třete, až hmota zbělá. Do mísy prosejte mouku, osolte a přidejte citronovou kůru.

Do mouky udělejte důlek, do něj rozdrobte kvasnice, zalijte vlahým mlékem a posypte cukrem. Když droždí vzejde, začněte přimíchávat mouku společně se žloutkovým tukem. Vymíchejte hladké těsto, které nechte asi půl hodiny v teple vykynout.

Pak tvořte buchty, které plňte libovolnou náplní, třeba jen dobrými povidly. Při vkládání do pekáče hodně promažte ze všech stran rozpuštěným máslem a dávejte je 1/2 cm od sebe. Nechte asi 20 min znovu kynout, pak pečte v mírně předehřáté troubě na 150 °C asi 20 minut dorůžova.

Náš tip: Vyzkoušet ale můžete i nejúžasnější buchty od babičky podle následujícího video receptu:

 

Recepty k tomuto článku