Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hruškový koláč se smetanou je krásně vláčný a šťavnatý. Nádherně voní podzimním ovocem, skořicí i rumem
Zdroj: Toprecepty, mika59

Na podzim je mj. i sezóna hrušek, a pokud jste dostali chuť na výborný hruškový koláč, máme pro vás několik nápadů, jak si ho připravit. Zjistěte, jaké těsto využít a jak ho ochutit, aby byl skutečně vynikající.

Nejlepší hruškový koláč

Dostali jste chuť na hrušky? Přichystejte si z nich třeba některý z hruškových koláčů. Někdy se dokonce jejich chuť přirovnává k medu. Hrušky navíc v koláči vypadají dobře a drží krásně tvar i při pečení.

Hrušky se báječně pojí s podobnými ingrediencemi jako jablka, tedy skořice, vanilka, výborný je hruškový koláč s mandlemi, ale dobře chutná i s vlašskými ořechy. Z koření se hodí i hřebíček a zázvor. Všechno to jsou ingredience, které pomohou vytvořit báječnou podzimní atmosféru. 

A jaký hruškový koláč je nejlepší? Vynikající je třeba ten s křehkým máslovým těstem s náplní se zakysané smetany a vonící máslem, který najdete níže v článku. Kombinace ingrediencí zajišťuje báječný chuťový kontrast.

Jak očistit hrušky

Příprava hrušek na pečení je jednoduchá.

  • Hrušky omyjeme. Jestli oškrabeme slupku, záleží na našich preferencích nebo na receptu.
  • Omyté hrušky podélně rozřízneme na polovinu. Pokud potřebujeme plátky, vykrojíme okvětí a jádřinec a pak nakrájíme plátky. 
  • Pokud chceme měsíčky, poloviny ještě rozpůlíme.
  • Nožem odřízneme stopku, zbytky okvětí i jádřince.
  • Pokud hrušky budeme zpracovávat až za chvíli, můžeme je pokapat citronovou šťávou, aby nezhnědly.

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Jak na hruškový koláč se smetanou

Na koláč do kulaté formy o průměru 28 cm budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 110 g másla (nebo Hery), 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 60 g cukru moučka, citronovou kůru, skořicový cukr, 1 lžíci rozpuštěného másla, hrušky, 200 g zakysané smetany, 2 lžičky prášku vanilkového pudinku, cukr, 3 lžičky meruňkového džemu a rum dle chuti.

Jak na to? Mouku prosejte na vál, nastrouhejte do ní tuk a přidejte zbytek přísad. Rychle zpracujte těsto a dejte ho na půl hodiny do lednice. Mezitím smíchejte smetanu s cukrem a pudinkem. Hrušky oloupejte a nakrájejte na plátky.

Troubu si předehřejte na 180 °C. Odleželé těsto vyválejte a vložte do kulaté formy. Natlačte i do okrajů a zvedněte do boků. Dno těsta propíchejte vidličkou a rozetřete na něj připravenou smetanu. Na ni rozložte plátky hrušek kolem dokola. Pokapejte máslem a posypejte skořicovým cukrem.

Koláč pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut do zrůžovění. Před koncem pečení potřete koláč zředěným džemem s rumem a nechte krátce zapéct.

Náš tip: Vyzkoušet můžete i jiný recept. Vynikající koláč získáte podle následujícího video receptu na francouzský hruškový koláč:

Recepty k tomuto článku