Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuchařka pro všechny, protože chléb chutná každému. Máme-li křupavý, ještě teplý a voňavý chléb, je snadné proměnit jej v pochoutku, stačí jen pár čerstvých surovin. Tato kuchařka nejen poradí, jak z „obyčejného“ chleba připravit nápaditou pochoutku.

Chléb v hlavní roliNázev knihy: Chléb v hlavní roli
Počet stran: 176
Nakladatelství: Smart Press

Kuchařka pro všechny, protože chléb chutná každému. Máme-li křupavý, ještě teplý a voňavý chléb, je snadné proměnit jej v pochoutku, stačí jen pár čerstvých surovin. Tato kuchařka nejen poradí, jak z „obyčejného“ chleba připravit nápaditou pochoutku.

Stále více lidí si dnes chleba peče doma, ať už v domácí pekárně, nebo jen tak na plechu v troubě. Není divu, čerstvě upečený chléb provoní celou domácnost a jeho kůrka krásně křupe. Domácí pečení je krásný rituál, do kterého můžete klidně zapojit celou rodinu!

Z obsahu: Chleba a houstičky - Toasty a sendviče - Pomazánky - Chuťovky a rychlovky - Sladkosti - Chléb ve světě - Chlebové speciality a netradiční chleby - Vaříme z chleba

Vybrané recepty

Banánová žemlovka

Ani žemlovka nemusí znamenat vždycky jen kombinaci jablek a veky. Rohlíky ale nepřekvapí zdaleka tolik jako použití banánů v náplni. Báječná kombinace!

Banánová žemlovkaPříprava: 20 minut
Pečení: 30 minut

Pro 4 osoby:

5 rohlíků
5 banánů
100 g rozinek, předem namočených v rumu
450 ml smetany (30%)
80 g cukru
5 vajec
špetka soli
lžička vanilkového extraktu
máslo na vymazání formy

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170 oC. Pokud jste si rozinky nenamočili předem, je nejvyšší čas to udělat. Lepší je ale vzpomenout si včas, aby se namáčely několik hodin.
  2. Zapékací mísu vymažte máslem. Prošlehejte čtyři žloutky, jedno celé vajíčko, vanilkový extrakt, sůl, 50 g cukru a nakonec přimíchejte smetanu.
  3. Nakrájejte rohlíky a banány na plátky, promíchejte s rozinkami a vše přendejte do zapékací mísy.
  4. Zalijte smetanovou směsí a dejte asi na 20–30 minut péct.
  5. Bílky ušlehejte do polotuha a postupně přidávejte zbytek cukru.
  6. Ušlehaný tuhý sníh přidejte před koncem pečení na žemlovku a ještě krátce zapečte.

Tip: Jako základ můžete použít jakékoliv bílé pečivo (toastový chléb, veku, klidně i vánočku).


Plněný chléb

Když zapomenete na bochník chleba a potřebujete jej rychle spotřebovat, nemusíte skončit u topinek. Že se bochník chleba dá naplnit, ví každý, kdo si na horách někdy objednal polévku v chlebu. Naplněním sýrovou směsí ale vykouzlíte rovnou hlavní jídlo.

Plněný chlébPříprava: 15 minut
Pečení: 35–40 minut

Na 1 plněný chléb:

1 malý bochník chleba Šumava značky Penam
80 g tyrolské slaniny
300 g apetina (nebo jiný sýr balkánského typu)
2 vejce
100 ml smetany
1 trs cherry rajčátek
30 g parmazánu

Postup přípravy:

  1. Troubu předehřejte na 180 oC.
  2. Vrchní část chleba tence seřízněte, vnitřek pomocí lžíce vydlabejte a vyložte plátky slaniny.
  3. Sýr prošlehejte s vejci a smetanou.
  4. Směsí naplňte chleba, ozdobte rajčátky a posypte parmazánem.
  5. Plněný chléb pečte 35–45 minut.

Tip: Díky tomuto receptu skvěle zužitkujete i starší, tvrdší chleba. Do směsi můžeme přidat i jemně sekanou bazalku.