Chléb v hlavní roli
15. 11. 2010 Vaření
Kuchařka pro všechny, protože chléb chutná každému. Máme-li křupavý, ještě teplý a voňavý chléb, je snadné proměnit jej v pochoutku, stačí jen pár čerstvých surovin. Tato kuchařka nejen poradí, jak z „obyčejného“ chleba připravit nápaditou pochoutku.
Název knihy: Chléb v hlavní roli
Počet stran: 176
Nakladatelství: Smart Press
Kuchařka pro všechny, protože chléb chutná každému. Máme-li křupavý, ještě teplý a voňavý chléb, je snadné proměnit jej v pochoutku, stačí jen pár čerstvých surovin. Tato kuchařka nejen poradí, jak z „obyčejného“ chleba připravit nápaditou pochoutku.
Stále více lidí si dnes chleba peče doma, ať už v domácí pekárně, nebo jen tak na plechu v troubě. Není divu, čerstvě upečený chléb provoní celou domácnost a jeho kůrka krásně křupe. Domácí pečení je krásný rituál, do kterého můžete klidně zapojit celou rodinu!
Z obsahu: Chleba a houstičky - Toasty a sendviče - Pomazánky - Chuťovky a rychlovky - Sladkosti - Chléb ve světě - Chlebové speciality a netradiční chleby - Vaříme z chleba
Vybrané recepty
Banánová žemlovka
Ani žemlovka nemusí znamenat vždycky jen kombinaci jablek a veky. Rohlíky ale nepřekvapí zdaleka tolik jako použití banánů v náplni. Báječná kombinace!
Příprava: 20 minut
Pečení: 30 minut
Pro 4 osoby:
5 rohlíků
5 banánů
100 g rozinek, předem namočených v rumu
450 ml smetany (30%)
80 g cukru
5 vajec
špetka soli
lžička vanilkového extraktu
máslo na vymazání formy
Postup:
- Troubu předehřejte na 170 oC. Pokud jste si rozinky nenamočili předem, je nejvyšší čas to udělat. Lepší je ale vzpomenout si včas, aby se namáčely několik hodin.
- Zapékací mísu vymažte máslem. Prošlehejte čtyři žloutky, jedno celé vajíčko, vanilkový extrakt, sůl, 50 g cukru a nakonec přimíchejte smetanu.
- Nakrájejte rohlíky a banány na plátky, promíchejte s rozinkami a vše přendejte do zapékací mísy.
- Zalijte smetanovou směsí a dejte asi na 20–30 minut péct.
- Bílky ušlehejte do polotuha a postupně přidávejte zbytek cukru.
- Ušlehaný tuhý sníh přidejte před koncem pečení na žemlovku a ještě krátce zapečte.
Tip: Jako základ můžete použít jakékoliv bílé pečivo (toastový chléb, veku, klidně i vánočku).
Plněný chléb
Když zapomenete na bochník chleba a potřebujete jej rychle spotřebovat, nemusíte skončit u topinek. Že se bochník chleba dá naplnit, ví každý, kdo si na horách někdy objednal polévku v chlebu. Naplněním sýrovou směsí ale vykouzlíte rovnou hlavní jídlo.
Příprava: 15 minut
Pečení: 35–40 minut
Na 1 plněný chléb:
1 malý bochník chleba Šumava značky Penam
80 g tyrolské slaniny
300 g apetina (nebo jiný sýr balkánského typu)
2 vejce
100 ml smetany
1 trs cherry rajčátek
30 g parmazánu
Postup přípravy:
- Troubu předehřejte na 180 oC.
- Vrchní část chleba tence seřízněte, vnitřek pomocí lžíce vydlabejte a vyložte plátky slaniny.
- Sýr prošlehejte s vejci a smetanou.
- Směsí naplňte chleba, ozdobte rajčátky a posypte parmazánem.
- Plněný chléb pečte 35–45 minut.
Tip: Díky tomuto receptu skvěle zužitkujete i starší, tvrdší chleba. Do směsi můžeme přidat i jemně sekanou bazalku.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
Co přidat do chleba, aby pěkně voněl. Poradíme, jaké koření se nejlépe hodí
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Komentáře
8. 5. 2022 21:49