Rychlé pečené rizoto
11. 8. 2017 Historie a zajímavosti
Začala sezóna sklizně, naše zahrádky i obchody se konečně plní čerstvou a konečně i chutnou zeleninou. A toho je třeba využít. Rychlé rizoto zapečené v troubě v sobě nezapře inspiraci tradiční španělskou paellou.
Základní rozpis na 4 porce
- 2 lžíce kvalitního olivového oleje
- 1 cibule
- Větší stroužek česneku
- 2 papriky
- 2 rajčata
- 200 g cukety nebo lilku
- 300 g rýže
- Sůl
- Pepř
- Hrst čerstvých bylinek
- 300 g rýže (jeden větší hrnek)
- Vývar (nebo voda)
- Podle chuti můžete přidat trošku červené papriky, či kurkumy a ozdobit sýrem
Postup
Na rozpálený olej vložíme nejdříve tenká kolečka cibule a česneku. Potom na proužky nakrájené papriky, cukety a rajčata zbavená jádřinců. Vše restujeme asi tak 5 minut do zlatova. Ke směsi přihodíme syrovou rýži a také ji společně se zeleninou velmi krátce zarestujeme (jen aby rýže trochu zesklovatila a nasála tu vynikající chuť zeleniny). Směs osolíme, okořeníme, přidáme sekané bylinky a podlijeme vývarem. Vývaru, nebo vody dáváme tak na prst navíc, podobně jako když vaříme rýži. Naposledy vše jemně promícháme a pečeme v troubě předehřáté na 150 °C cca 15 – 20 minut pod pokličkou, či zakryté alobalem v troubě. Pak ještě necháme vše tak 5 minut pod pokličkou pěkně dojít. Po odklopení se odpaří zbytek vody a vše bude tak akorát.
Je to rychlé, levné, lehké a naprosto vynikající. Milovníci masa si mohou do základu přidat třeba nudličky z krůtího masa, nebo šunky. Podle mého názoru je to ale právě teď, kdy je zelenina plná tak báječných chutí, skoro zbytečné. Recept lze obměňovat podle fantazie i aktuálních zásob. Můžete přidat hrášek, houby, pórek, prostě co zahrádka, či lednička zrovna dá…
Ideální pro přípravu tohoto pokrmu je litinové nádobí, které stejnoměrně vede a drží teplo.
Všem příznivcům portálu Toprecepty nabízíme až do 31.12.2017 dopravu zdarma, stačí v objednávce na našem e-shopu uplatnit slevový kupón topdoprava2017.
SMALT spol. s r.o.
Osek 108
267 62 Komárov
Tel. 1: +420 602 128 736
Tel. 2: +420 725 948 645
smalt@smalt.eu
www.ceskysmalt.cz
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Komentáře