Bůček předem vařený a pečený: Na povrchu křupavé maso je uvnitř úžasně šťavnaté. Stačí jen dodržet postup při přípravě
7. 10. 2024 Vaření
Víte, že z na první pohled úplně obyčejného kusu masa, jakým je vepřový bůček, můžeme vykouzlit úžasnou delikatesu? Kromě toho získáme i chutný vývar, který poslouží jako základ polévek či omáček.
Luxusní bůček
Bůček je variabilní kus masa. Tučné maso si můžeme přichystat na mnoho vynikajících způsobů. Když se rozhodneme pro pečení, můžeme bůček péct v celku, po částech, s kostí i bez. Můžeme ho ale i nejdříve vařit a upéct až potom.
Luxusní pečený bůček by měl být křupavý na povrchu a dokonale šťavnatý uvnitř. Můžeme ho péct jen se solí a kmínem, ale také přidat další ingredience. Například ho před pečením potřeme směsí s hořčicí a kořením (paprika, pepř, sušený česnek).
Mohlo by vás zajímat
Jak využít vývar?
V případě tohoto receptu můžeme „zabít dvě mouchy jednou ranou“ a přichystat si vývar do polévky (nebo do omáčky). Stačí při vaření bůčku přidat do hrnce i kořenovou zeleninu. Výsledkem bude poctivý vývar. Přichystáme si tak kompletní oběd.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Bůček předem vařený a pečený
Na 5 porcí potřebujete: 1 kg bůčku s kůží, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření a 2 bobkové listy. Na potírání: 2 lžíce oleje, 1 lžíci medu, 1 lžíci sójové omáčky, 2 lžičky hořčice, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky sušeného česneku, 1/2 lžičky pálivé papriky, sůl a mletý pepř podle chuti.
Jak na to? Maso opláchněte a dejte vařit do vařící vody s kořením. Stáhněte teplotu a vařte pozvolna na 90 °C cca hodinu a půl až dvě. Uvařené maso (záleží na mase, mělo by být měkké) nechte stát ve vývaru asi půl hodiny a pak ho vytáhněte.
Mezitím smíchejte směs na potření. Kůži na mase nakrojte do čtverečků a potřete připravenou směsí. Maso dejte do pekáčku, trochu podlijte vývarem z masa a dejte do předem vyhřáté trouby na 220 °C. Pečte přibližně 30-40 minut dozlatova a dokřupava. Průběžně potírejte marinádou a polévejte výpekem.
Měkké maso vytáhněte, zabalte do alobalu a nechte 10-15 minut odpočinout. Podávejte teplé se zelím a knedlíky nebo studené s chlebem.
Náš tip: Bůček si ale můžete připravit jako plátky v hořčičné marinádě podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bůček s kůží i bez kůže: Jak jej správně nakrájet, aby se nám při pečení kůžička pěkně propekla?
Sójovou k sushi, rybí na závitky a hoisin do masové marinády: Víte, jak používat asijské omáčky?
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy