Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na šťavnaté řízky z bedel: Nejlepší jsou smažené na sádle, důležité je použít do trojobalu tu správnou mouku
Zdroj: Toprecepty

Ti, kteří se v posledních dnech vydali do lesa na houby, si s největší pravděpodobností přinesli domů košík plný bedel. Pokud přemýšlíte, jak je udělat jinak než na kmíně, co třeba zkusit klasické řízky? I smažené v trojobalu totiž chutnají bedly báječně. 

Je tu sezona bedel

Bedly jsou v současnosti asi nejhojněji se vyskytující houbou v českých lesích. Rozhodně tak lze usuzovat podle chlubících fotek na sociálních sítích. Zatímco hřibovité houby si v některých oblastech dávají na čas, bedel je všude dost a bedly měl v posledních dnech na oběd či na večeři každý, kdo vyrazil do lesa. 

Urostlá houba s vynikající chutí

Předností bedel navíc je, že je ani nemusíte moc hledat. Díky jejich vysokým nohám a širokému klobouku jsou totiž vidět z daleka. Nejčastěji se vyskytuje bedla vysoká, při hledání bedel je ale třeba si dát pozor, aby nedošlo k záměně s jinými jedovatými nebo nejedlými houbami.

O tom, jak poznat tu správnou bedlu, si můžete přečíst v našem starším článku. Pokud si ovšem přinesete domů bedlu vysokou, můžete si být jisti, že jste našli jedlou a chutnou houbou, která má velmi příjemnou chuť, jež vám možná trochu připomene lískové oříšky. 

Jak upravit bedly?

Z bedel se připravuje spousta pokrmů, lze je totiž dusit, vařit, smažit i zapékat. U nás jsou asi nejpopulárnější smažené bedly na kmínu, stejně tak oblíbené ovšem bývají i bedly smažené v trojobalu, tedy vlastně řízky z bedel. Řízky se připravují z různých druhů hub, nejčastěji z pravých hřibů, použít na ně ale lze třeba i pýchavku obecnou

Vhodné jsou zkrátka jakékoliv pevnější houby, které jsou chuťově výraznější a řízky z nich se nerozpadají. Bedly jsou sice tenčí a řízky z nich mohou být kvůli tomu o trochu mastnější, díky své masité textuře se ale na řízky také výborně hodí. Stačí jen dodržet několik zásad a získáte perfektní jídlo.

Na řízky můžete použít mladší plodnice i větší a urostlejší houby. Z těch velkých aspoň uděláte krásně velké řízky a ještě se lépe obalují. 

  • Z bedel se používají jen klobouky, protože nohy jsou hodně tuhé. Z klobouku je ovšem velmi jednoduše vylomíte.
  • Menší houby můžete nechat vcelku, velké klobouky je lepší rozpůlit nebo rozčtvrtit. Důležité je, aby houby byly zdravé a čerstvé
  • Bedly není nutné nějak složitě čistit. Z klobouků jen stačí oškrábat šupinky a nečistoty. Není nutné je loupat. Na klobouk můžete seshora poklepat, aby z něj vypadl případný hmyz. 
  • Abyste vytvořili řízky, stačí už jen houby posolit a obalit v klasickém trojobalu – mouce (vhodnější je ta hladká), rozšlehaném vajíčku a strouhance. Mouku je lepší použít hladkou, protože k bedlám lépe přilne. 
  • Místo klasické strouhanky můžete použít i panko strouhanku. Ta se dělá z čerstvého toastového chleba, který se nastrouhá nahrubo. Strouhanka má pak podobu menších vloček a díky tomu je lehčí a nadýchanější a nenasákne tolik tuku. 
  • Pro zajímavější chuť můžete mouku ochutit sušeným česnekem, mletou paprikou, drceným kmínem či jiným kořením. Do vajíčka lze zase vmíchat nastrouhaný sýr, např. parmazán. 
  • Bedlové řízky je nutné smažit na pánvi na dostatečné vrstvě tuku. Nejvhodnějším tukem na smažení je sádlo, které se tak rychle nepřepaluje, navíc dodá řízkům lepší chuť. 
  • Pokud nechcete řízky tak mastné, můžete si je upéct v troubě na plechu potřeném tukem. Jenom je, obalené, lehce zakápněte olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 190-200 °C. Jednoduše tak uděláte i větší množství hub. 
  • Hotové řízky podávejte s tatarskou omáčkou nebo nějakým smetanovým dipem jako chuťovku. Hodí se i jako hlavní chod, v tom případě si k nim jako přílohu můžete dát vařené brambory či bramborovou kaši. 

Recept na bedlové řízky

Máte-li doma zrovna košík plný bedel a přemýšlíte, co s nimi, zkuste je právě osmažit jako řízky. Je to velmi snadné a rychlé. Jak na to? 

Budete potřebovat: 3 vejce, hladkou mouku na obalení podle potřeby, strouhanku podle potřeby, 4 velké bedly, sůl, olej či sádlo na smažení. 

 

 

Recepty k tomuto článku