Halušky se zelím: Základem je výběr správných brambor i mouky a jejich poměr, dušené zelí dodá nový rozměr chuti
8. 10. 2024 Vaření
Halušky se zelím jsou báječným pokrmem, který příjemně zasytí. U nás asi nejznámější slovenské jídlo z bramborového těsta přijde určitě vhod v sychravých podzimních dnech. A bryndzu můžeme nahradit zelím.
Bramborové halušky se zelím
Halušky s bryndzou jsou snad nejznámějším slovenským pokrmem. Tyto jemné noky z brambor (ve Slezsku mají halušky bez brambor), jsou ale skvělé i se zelím. A i v tomto případě si můžeme vybírat. K haluškám skvěle ladí pořádně kyselé zelí, variantou je ale také hlávkové zelí. A když vše polijeme směsí ze slaniny, cibule a klobásy, bude to neuvěřitelná dobrota. A na ni najdete na konci článku recept.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při přípravě halušek
Halušky nejsou těžké na přípravu, ale stojí za to si připomenout pár pravidel:
- Na halušky jsou ideální staré brambory. Pokud máme nové, měli bychom se ujistit, že mají dost škrobu, jinak přidáme do těsta 1-2 lžíce škrobu. Z toho vyplývá, že potřebujeme brambory varného typu C, které mají škrobu dostatek.
- Správná konzistence těsta není ani příliš řídká, ani příliš hustá.
- Brambory nastrouháme najemno. Buď na to vezmeme nejjemnější struhadlo, nebo použijeme elektrický robot s nástavcem na jemné strouhání.
- Tekutinu z nastrouhaných brambor je lepší částečně slít do jiné nádoby. Když ji necháme ustát, škrob, který zůstal, se nám bude hodit. Slitím části tekutiny zajistíme, že nebude nutné přidat tolik mouky.
- Obvykle dáváme mouku k bramborám v poměru 2:3, brambor má být vždy více. Pokud jde o druh mouky, halušky budou nadýchanější, když místo pouze hladké mouky použijeme polohrubou nebo smícháme hladkou a hrubou.
- Těsto na halušky by správně mělo držet pohromadě a mírně lepit.
- Na halušky se hodí síto zvané haluškovač. Pokud máme správnou konzistenci těsta, krásně budou propadávat do vroucí vody. Když nemáme haluškovač, můžeme dát haluškové těsto na prkénko a pomocí nože halušky rychle házet do vroucí vody.
- Na halušky potřebujeme pořádný hrnec osolené vody. Halušky musí mít okolo sebe dostatek prostoru, aby se dobře provařily. Po protlačení těsta do vroucí vody halušky hned zamícháme, aby se neslepovaly.
- Když halušky vyplavou, hned je vylovíme pomocí síta nebo je přes síto scedíme. Je lepší mít síto s většími otvory, aby se neucpávalo. Voda lépe proteče.
- Hotové halušky dáme do mísy a hned jídlo dokončíme.
Zelí figuruje v ohromné spoustě tradičních staročeských receptů, neboť této plodině se u nás vždy velmi dařilo. Můžeme být jen rádi, neboť zelí je plné vitamínů. Obzvlášť zdravé je potom zelí kysané,…
Jak připravovat halušky se zelím
Na přípravu halušek se zelím si připravte: hlávku zelí (menší), 2 brambory (středně velké), 1 vajíčko, cca 500 g polohrubé mouky, 2 cibule, slaninu, pikantní klobásu a trošinku oleje.
Jak na to? 1 cibuli očistěte a nakrájejte najemno. Na malém množství oleje a cibulce si orestujte nakrájené hlávkové zelí, posolte, pokmínujte, opepřete, zalijte malinko vodou a duste doměkka.
Mezitím si nasypte mouku do mísy, osolte ji, rozklepněte vajíčko, očistěte a nastrouhejte najemno dvě brambory. Promíchejte, pokud je třeba, kápněte trochu vody. Těsto má být trochu hustší, než těstíčko na kapání.
Slaninu nakrájejte na kostičky, v pánvičce je uškvařte spolu s druhou cibulkou a na kostičky nakrájenou klobáskou.
Vodu v hrnci přiveďte k varu, osolte ji a přes haluškovač do ní nastrouhejte halušky a nechte pár minut povařit. Halušky sceďte, smíchejte se zelím a polijte směsí ze slaniny, cibule a klobásy, díky tuku se nebudou halušky lepit.
Náš tip: Halušky si můžete připravit i s kysaným zelím, třeba podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více