Nejlepší karbanátky z horkovzdušné fritézy: Tajemství dokonalé křupavosti a šťavnatosti je ve správné přípravě
4. 10. 2024 Vaření
Karbanátky patří mezi klasiku většiny českých domácností. Recepty na jejich přípravu se liší, stejně jako způsob jejich smažení. Pokud si chcete ušetřit čas, nepoužít hodně tuku a mít jistotu, že budete mít karbanátky křupavé a propečené, zvolte horkovzdušnou fritézu.
Česká klasika
Pořádný „karboš“ patří do jídelníčku mnoha rodin nejen u nás, ale třeba i na Slovensku. Jde o na přípravu nenáročný pokrm, který se navíc dá vyrobit za relativně málo peněz.
Stačí totiž jen mleté maso, které v akci můžete sehnat v supermarketech do stokoruny, strouhanka ze starých rohlíků, trocha koření, vejce, cibule a česnek. Když vytvoříte směs, lze si jen vybrat, jak ji budete připravovat. Někdo volí smažení na pánvi s tukem, jiní zase preferují troubu, aby nemuseli tuk použít vůbec. Zlatá střední cesta je horkovdušná fritéza.
Mohlo by vás zajímat
Jak s tukem
Zatímco na pánvi se velkému množství například oleje jen stěží vyhneme, v troubě se nám může stát, že karbanátky vysušíme a místo kulinárního zážitku máme jídlo za trest. Ve fritéze sice olej použijeme, ale pouze k potření karbanátků před pečením. Tím docílíme nejen křupavosti, ale také se vyhneme nechtěnému vysušení.
Dodržujte pravidla
Ovšem i tento způsob přípravy má svá pravidla. Je důležité správně vytvarovat karbanátky. Měly by být rovnoměrné velikosti a tloušťky, aby se všechny kusy propekly stejně. Před vložením do fritézy je doporučeno nechat karbanátky chvíli odležet v lednici, aby se spojily a lépe držely tvar. Když ovšem použijete větší množství strouhanky, budete mít pevný „karboš“ hned.
Při nastavování fritézy si dejte pozor na správnou teplotu – obvykle kolem 180 °C – a čas, který by měl být přizpůsoben velikosti a tloušťce karbanátků. Během přípravy je dobré karbanátky jednou nebo dvakrát otočit, aby se rovnoměrně propekly z obou stran.
Karbanátky z horkovzdušné fritézy
Na přípravu chutných karbanátků budete potřebovat: 500 g mletého masa (mix hovězího a vepřového), 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 50 g strouhanky, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička sušeného oregana, sůl a pepř podle chuti, olej na potírání.
Jak na to?
- V míse smíchejte mleté maso, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce a strouhanku. Přidejte sůl, pepř, sladkou papriku a oregano. Vše důkladně promíchejte, aby se ingredience dobře propojily.
- Ze směsi vytvarujte kuličky o velikosti dlaně a jemně je zploštěte do tvaru karbanátků. Ujistěte se, že jsou všechny karbanátky stejně velké, aby se smažily rovnoměrně.
- Předehřejte horkovzdušnou fritézu na 180 °C. Tím zajistíte, že karbanátky budou od začátku vystaveny rovnoměrné teplotě, což přispěje ke křupavosti.
- Karbanátky lehce potřete olejem, můžete použít i olej ve spreji . Vložte je do košíku fritézy v jedné vrstvě a smažte zhruba 10-12 minut. V půlce času je otočte, aby se propekly rovnoměrně.
- Po usmažení zkontrolujte, zda jsou karbanátky propečené a křupavé. Pokud je to potřeba, prodlužte dobu smažení o 2–3 minuty.
- Podávejte s oblíbenou přílohou, jako je bramborová kaše, hranolky nebo vařené brambory.
Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu báječné pečené karbanátky:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Česká jídla propadla v zahraničním hodnocení: Cizincům nechutnají smaženice, sekaná ani krupicová kaše
Rychlá bramborová kaše z chipsů: Stačí jeden pytlík, trochu mléka a másla a za pár minut je hotovo
Jak na šťavnaté řízky z bedel: Nejlepší jsou smažené na sádle, důležité je použít do trojobalu tu správnou mouku
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vybrat kvalitní balené mleté maso? To pravé obsahuje méně než 1 % soli a žádné další přísady, vše najdete na etiketě
Babiččina kmínová polévka: Voňavá dobrota jen z pár ingrediencí, které běžně máte doma. Opečený chleba dodá vydatnost
Krkonošské bifteky podle Viléma Vrabce: Kombinaci bramboráčků a karbanátku stojí za to vyzkoušet