Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těhotnej kuchař nabídl recept na tvarohové koláčky z pekárny ve Smržovce: Vždycky sním čtyři na posezení, říká influencer
Zdroj: se souhlasem TV Prima a Toprecepty/koláž Toprecepty.cz

Patříte k milovníkům klasických staročeských koláčů a ze všech nejraději máte ty tvarohové? Tak takové, a naprosto luxusní, mají v pekárně ve Smržovce. A ty si nyní můžete upéct i doma. Na svém profilu totiž recept představil známý influencer Těhotnej kuchař.

Tradiční koláče různých tvarů a s mnoha náplněmi

Kynuté koláče jsou tradiční českou i moravskou specialitou. Za starých časů se pekly hlavně na posvícení, na svatby, ale vlastně na jakoukoliv sváteční příležitost. Však také bylo z čeho vybírat.

Koláče se pekly kulaté, hranaté, s náplní uprostřed i uvnitř, zdobené nebo jen jednoduše „kecané“, vždy ale byly z nadýchaného kynutého těsta s máslem či sádlem. Neoddělitelnou součástí kynutých koláčů jsou i náplně neboli nádivky. Ty jsou nejčastěji povidlová, maková, hrušková, ořechová nebo právě tvarohová

Tvarohové koláčky z vyhlášené pekárny

Tvarohové koláčky patří k nejoblíbenějším. Někdo je upřednostňuje s rozinkami, jiný dává přednost jen čisté tvarohové náplni ochucené trochou vanilky a citronové kůry. Na tvarohové koláčky tak narazíte snad v každém pekařství. Pokud tyto koláčky milujete, sázkou na jistotu je zajet si na ně do Pekařství Mašek ve Smržovce.

Koláčky tu mají každý den čerstvé, připravují je podle tradiční receptury, nepoužívají žádná kypřidla nebo zvýrazňovače chutí, a hlavně nešetří náplní, ať už je tvarohová, maková nebo třeba višňová. Díky tomu koláčky chutnají jako od babičky, což můžeme sami potvrdit, protože pekárnu známe a rádi se v ní taky zastavujeme.

Proto nás potěšilo, když jsme recept na tyto koláčky objevili na Instagramu známého českého influencera Jaroslava Vajgla alias Těhotnýho kuchaře. Ten se totiž do smržovských koláčků rovněž zamiloval a dává si je podle svých slov při každém výletu do Jizerských hor.

Co dělal Těhotnej kuchař v lokalitě Jizerských hor? K tomu se vyjádřil rovnou ve svém příspěvku na Instagramu. „Žena tam jezdí na houby, já tam jezdím kvůli pekárně pana Maška," prohlásil oblíbený influencer. Koupí si prý vždy čtyři koláče a spořádá je hned na parkovišti. „Tak jsem si řekl o recept, abyste z toho také něco měli," dodává ve videu na Instagramu

Vzhledem k tomu, že dostal recept na 72 koláčů, množství i postup si amatérský kuchař upravil pro domácí použití. Pokud jste tedy na koláčky dostali chuť, můžete si je podle receptu Těhotnýho kuchaře upéct také. Tyto tvarohové koláče vám podle slov Těhotnýho kuchaře udělají kolem těla kruh bezpečí. A jak tedy na ně?

Budete potřebovat: 350 g hladké mouky (z toho cca 3 lžíce na kvásek), 12 g čerstvého droždí, 175 g plnotučného mléka (40 ml na kvásek, 135 ml do těsta), 60 g cukru krupice (z toho lžičku na kvásek), 60 g slunečnicového oleje, 4 g soli, žloutek na potření těsta. Na tvarohovou náplň si připravte: 2 tvarohy v kostce, 2 žloutky, 80 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 lžičku vanilkového extraktu a 1 lžíci rumu. Na drobenku potřebujete: 120 g hrubé mouky, 60 g krupicového cukru a 60 g studeného másla, nakonec rum na potření.

  1. Z droždí, mírně ohřátého mléka, trochy mouky a cukru si připravte kvásek. Vše prošlehejte, kvásek zaprašte trochou mouky a nechte v teple vzejít. 
  2. Na náplň smíchejte tvarohu, žloutky, cukr, vanilkový cukr, vanilkový extrakt a rum. 
  3. Na těsto smíchejte v míse mouku, sůl, cukr, mléko a olej a k tomu všemu přidejte vyběhnutý kvásek. V robotu vše důkladně prohněťte a vypracujte těsto, trvá to cca 10-12 minut. Ručně to trvá déle. 
  4. Těsto přendejte na pracovní plochu a několikrát ho přeložte směrem dolů, vytvarujte z něj kouli, dejte ji do mísy a nechte v teple zakryté kynout asi půl hodiny až hodinu. Pak těsto vraťte na vál, vyválejte z něj delší šišku a tu nakrájejte na 12 dílů.
  5. Jednotlivé kousky popřekládejte směrem dovnitř jako šáteček a vytvarujte si z nich kuličky. Ty položte na plech s pečicím papírem. Postříkejte je vodou, přikryjte a nechte kynout 45-60 minut. 
  6. Z hrubé mouky, cukru a másla si udělejte drobenku. S pomocí sklenky nebo hrnečku namočeného do mouky jednotlivé kuličky těsta zmáčkněte, abyste vytvarovali koláčky s okrajem. Na plech si dejte vždy šest koláčů. Okraje pak potřete rozšlehanými žloutky. 
  7. Vnitřek koláčů naplňte tvarohovou nádivkou a nakonec posypejte drobenkou. Opět koláče přikryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. 
  8. Mezitím troubu předehřejte na 200 °C a koláče pečte asi 20 minut dozlatova. Hotové koláčky ještě teplé potřete rumem.

Náš tip: Tradiční moravské dvojctihodné koláčky si můžete upéct podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku