Lasagne soup aneb Lasagnová polévka: S mletým masem chutná a voní jako klasické lasagne, příprava je mnohem rychlejší
4. 10. 2024 Vaření
Máte rádi klasické italské lasagne, tedy s boloňským ragú, zalité bešamelem? Příprava slavné italské speciality zabere poměrně dost času. To ale neplatí pro lasagnovou polévku. Uvaříte ji za chvilku a v chuti nepoznáte rozdíl. Zkrátka ideální pokrm na podzimní večeři.
Klasika s boloňským ragú
Lasagne jsou jedním z mnoha druhů italských těstovin a zároveň název pro jídlo, které se z nich vaří. Tyto ploché těstoviny ve tvarů velkých širokých plátů se totiž obvykle připravují do podoby zapékaného pokrmu, pro který je typické střídání vrstev těstovin a náplně. Nejčastější náplní je boloňské ragú – směs mletého masa, kořenové zeleniny a rajčat dochucená kořením.
Kromě ragú se jako další vrstva používá i bešamel, který těstoviny krásně zvláční. Vše se navíc završí strouhaným sýrem. Ten pak po zapečení vytvoří na lasagních zlatavou a křupavou vrstvu. Kromě této základní varianty existují i další verze lasagní, kdy se těstoviny zapékají třeba jen se zeleninou nebo se smetanovou omáčkou, špenátem a s lososem.
Mohlo by vás zajímat
Polévka - jednodušší verze lasagní
Příprava tradičních lasagní je poměrně časově náročná – samotné ragú vyžaduje dlouhé vaření, aby se krásně prolnuly všechny chutě, k tomu musíte přičíst případně předvaření těstovin (pokud máte sušené), dále přípravu bešamelu a nakonec zapékání. Pokud se vám do něčeho takového nechce, nebo nemáte tolik času, řešením je pro vás právě polévka s lasagnemi.
Rychlé a z jednoho hrnce
Recept na tuto vydatnou a hustou polévku se poprvé zřejmě objevil na TikToku a stal se virálem (populárním a často sdíleným receptem na internetu). Lasagne soup jsou vlastně takové rozložené lasagne. Jde o vynikající pokrm z jednoho hrnce, úžasnou hřejivou polévku ideální pro podzimní a zimní sychravé dny.
Její předností je hlavně rychlá příprava a samozřejmě vynikající chuť, díky níž budete mít pocit, jako byste jedli pravé lasagne. Těstoviny pak můžete jednoduše uvařit přímo v polévce a nemusíte nic chystat předem. V polévce samozřejmě nesmí chybět sýry a hlavně smetana, která zjemní její chuť a dodá jí krémovitost místo bešamelu.
@dannylovespasta This was my most populat video of 2023!! It was even in the Washington Post recently as the second most googled recipe of the year (I lost to the Grimace Shake 💀). But I’m a proud runner up, and glad so many people tried Lasagna Soup this year!
♬ original sound - spotifylyricseditz
Vynikající polévka pro chladné dny
Jestliže už teď toužíte se pořádně zahřát, můžete se do vaření lasagnové polévky pustit třeba hned. A pak jistě ještě několikrát během zimy. Zahřeje vás totiž spolehlivě a navíc zažene chuť na lasagne. A jak na ni?
Budete potřebovat: 2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli nakrájenou na kostičky, 2 prolisované stroužky česneku, 225 g mletého hovězího masa, 225 g italské klobásy salsiccia, ½ lžíce směsi italského koření nebo italských bylinek, sůl, pepř, 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku, 2 šálky rajčatové omáčky marinara (případně rajčat v konzervě dochucených česnekem a bylinkami), 3-4 šálky kuřecího vývaru, ½ šálku husté smetany, 250 g lasagní, ½ šálku strouhaného parmezánu, 100 g strouhané mozzarelly, ¼ šálku nasekané bazalky.
- Na olivovém oleji osmahněte nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Poté přidejte mleté hovězí maso a salsicciu. Posypte italským kořením, solí a pepřem a opékejte dozlatova.
- Jakmile je maso opečené, přidejte rajčatový protlak, marinara omáčku nebo rajčata z konzervy, kuřecí vývar a hustou smetanu. Vše přiveďte k varu.
- Jakmile se zbytek vaří, nalámejte lasagne na menší kousky a přidejte je do hrnce. Jakmile jsou těstoviny uvařené, přidejte strouhané sýry a bazalku. Vše promíchejte, dokud se sýr nerozpustí, a můžete podávat.
Náš tip: Klasické lasagne si můžete připravit podle našeho video receptu.
Realsimple.com: This TikTok Viral One-Pot Lasagna Soup Is the Coziest Fall Meal
Tastesbetterfromscratch.com: Lasagne Soup
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Itálie na talíři: Aby lasagne chutnaly fantasticky, je důležité připravit perfektní boloňskou omáčku a správně zacházet s těstovinami
Laskonky jsou sněhové zákusky. Koupíme je v cukrárně, ale ty domácí nemají chybu
Bešamel ochutíme poměrně snadno. Kromě koření pomůže i sýr, česnek nebo cibule
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů