Farmář vysvětlil, jak správně skladovat dýně: Důležité je sucho, volte raději vnitřní prostory, pak vydrží klidně až do jara, říká
7. 10. 2024 Zahrada
K začátku podzimu neodmyslitelně patří dýně. Jejich využití v kuchyni je velmi pestré, na konci října nám navíc poslouží i jako dekorace při oslavách Halloweenu. Jak ovšem správně dýně skladovat, abychom si jejich chuť mohli užívat co nejdéle? Toprecepty.cz se zeptaly farmáře Daniela Pecha, jaké podmínky dýním nejvíc vyhovují a kde děláme největší chyby.
Čerstvé delší dobu
Dýně hokaido i další varianty této zeleniny, jako jsou máslová, muškátová, žaludová či špagetová, postupně získaly důležitou roli i v českých kuchyních. Tento symbol Halloweenu, pocházející z Japonska, se totiž hodí jak do polévek, omáček či pomazánek, tak i pro výrobu specifického "másla". Stejně jako u každé zeleniny ovšem platí, že musíme dávat pozor na to, jak dýni skladujeme. Chceme přece, aby zůstaly co nejdéle chutné a čerstvé.
Mohlo by vás zajímat
Pozor na vlhkost
Podle Daniela Pecha je pro skladování dýně nejvhodnější suché prostředí. Takže ne každý sklep je vhodný. „Teplota je vhodná kolem 10-15 stupňů, ale vydrží i v teplejším prostředí, pokud je dodrženo sucho,“ vysvětluje majitel Farmy Pech pro Toprecepty.cz. „Lidé mají dýni často doma jako dekoraci, kde je teplota vyšší, pak může malinko seschnout, ale pořád je chuťově v pořádku,“ dodává s tím, že skladovací podmínky jsou pro všechny typy dýní stejné.
Pro skladování rozhodně doporučuje vnitřní prostory, protože venku těžko uhlídáme vlhkost. „Dýně by měla být ukládána suchá, takže pokud jí chcete prvně omýt, dbejte na osušení,“ připomíná farmář.
Kde a v čem skladovat
Způsobů, jak si chutnou zeleninu „odložit na později“, je hned několik. „Můžete skladovat dýně celé, to je asi nejčastější způsob uchování. Také je lze vydlabat, nakrájet na menší části a zamrazit. Dále je možnost zavařit pyré, které později použijete pro polévku a další pokrmy,“ vysvětluje Daniel.
S nádobou nebo obalem si podle něj nemusíte lámat hlavu. „Dýně je dobrá v tom, že pokud dodržíte sucho, můžete jí mít v čemkoli nebo v ničem. Neměly by se ovšem dotýkat. Otlak časem může dýni uškodit a začne se kazit,“ upozorňuje farmář. „Pokud budete volit nádoby, neuzavírejte je. Dýně ale může být v suchých dřevěných přepravkách, plastových zelinářských přepravkách, na policích či doma na chodbě,“ dodává.
Trvanlivost
Když dodržíme všechna doporučení, můžeme podle Daniela Pecha hokaido klidně spotřebovávat až do jara. „Je super, když si v zimě uděláte dýňovou polévku, pyré nebo jiné jídlo. Doporučujeme prvně spotřebovat menší plody,“ říká farmář a zároveň připomíná, jak poznáme, že se dýně kazí.
„Většinou je vidět změna na slupce, skvrna však nemusí vždy znamenat hnilobu. Někdy má dýně na sobě barevnou skvrnu jako pozůstatek dozrávání na poli, ale při viditelné změně slupky je potřeba před vařením detailnější kontrola. Jakákoli měkkost a změna vůně je signálem, že je něco špatně,“ vysvětluje Daniel Pech, kterého jsme přímo na farmě v sobotu 5. října 2024 navštívili.
V galerii se tak můžete podívat, jak to u jihočeského farmáře vypadá:
Fotogalerie - Farmář vysvětlil, jak správně skladovat dýně: Důležité je sucho, volte raději vnitřní prostory, pak vydrží klidně až do jara, říká
Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu skvělou dýňovou polévku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční masopust vrcholí! Jak spolu souvisí Masopustní úterý a sladké palačinky?
Podle lidových tradic Masopustní úterý zakončuje… Číst více
Velikonoční beránek: Obřadní pokrm, který se jedl už ve středověku
Velikonoce s sebou nesou řadu různých symbolů; od… Číst více
Velikonoční tradice a recepty: Svátky jara voní mazancem a nejsou jen o pomlázce
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským… Číst více
Co je třeba vědět při pečení beránka? Toto je deset odpovědí na nejčastější otázky
Proč se dělá velikonoční beránek Beránek ze sladkého těsta pečený ve formě vznikl jako symbol pečeného jehněčího masa. Pečené jehněčí byl obřadní… Číst více
Aby měl beránek nejlepší formu. Podle čeho ji vybrat a kolik za ni zaplatíte?
Možná očekáváte, že na trhu jsou formy na… Číst více
Jak na dokonalý císařský trhanec s jablky? Slavný rakouský dezert se jednoduše připravuje a nádherně voní po skořici
Připravuje se z těsta podobného tomu na palačinky… Číst více
Mramorovaný beránek podle cukráře Josefa Maršálka voní kávou a vláčný je díky jogurtovému těstu
Beránek je po mazanci hned druhým nejoblíbenějším… Číst více
5 nápadů, jak využít zbytky po Velikonocích: Z beránka připravte kuličky cake pops nebo pohár trifle, z mazance chlebový pudink
Mazanec, jidášky, beránek a k tomu spousta… Číst více
Velikonoční beránek: Vyvarujte se 8 častých chyb a bude dokonalý
Svátky jara jsou plné barev. Barví se vejce, pletou pomlázky, ale také se pečou jidáše, mazance a beránci. Beránek je velmi oblíbený u dětí, které… Číst více
Pět variant velikonočního beránka: Z lehkého ořechového těsta je nadýchaný, ze šlehačkového pak nádherně vláčný
K Velikonocům neodmyslitelně patří beránek. Máme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Farmář vysvětlil, jak správně skladovat dýně: Důležité je sucho, volte raději vnitřní prostory, pak vydrží klidně až do jara, říká
Babiččina kmínová polévka: Voňavá dobrota jen z pár ingrediencí, které běžně máte doma. Opečený chleba dodá vydatnost
Dýňová polévka: Stačí na ni jen pár surovin, krásně prohřeje a podle našeho receptu je navíc snadná na přípravu
Přečtěte si Zobrazit více
Krkonošské bifteky podle Viléma Vrabce: Kombinaci bramboráčků a karbanátku stojí za to vyzkoušet
Pět nejlepších jídel z dýně hokaido: Polévka ochucená tymiánem, pečená dýně se sýrem i lahodná omáčka na těstoviny
Náš život s celiakií: Bezlepkový chléb děláme už jedině podle Josefa Maršálka. Naše Áňa jiný ani nechce