Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

K začátku podzimu neodmyslitelně patří dýně. Jejich využití v kuchyni je velmi pestré, na konci října nám navíc poslouží i jako dekorace při oslavách Halloweenu. Jak ovšem správně dýně skladovat, abychom si jejich chuť mohli užívat co nejdéle? Toprecepty.cz se zeptaly farmáře Daniela Pecha, jaké podmínky dýním nejvíc vyhovují a kde děláme největší chyby.

Čerstvé delší dobu

Dýně hokaido i další varianty této zeleniny, jako jsou máslová, muškátová, žaludová či špagetová, postupně získaly důležitou roli i v českých kuchyních. Tento symbol Halloweenu, pocházející z Japonska, se totiž hodí jak do polévek, omáček či pomazánek, tak i pro výrobu specifického "másla". Stejně jako u každé zeleniny ovšem platí, že musíme dávat pozor na to, jak dýni skladujeme. Chceme přece, aby zůstaly co nejdéle chutné a čerstvé. 

Pozor na vlhkost

Podle Daniela Pecha je pro skladování dýně nejvhodnější suché prostředí. Takže ne každý sklep je vhodný. „Teplota je vhodná kolem 10-15 stupňů, ale vydrží i v teplejším prostředí, pokud je dodrženo sucho,“ vysvětluje majitel Farmy Pech pro Toprecepty.cz. „Lidé mají dýni často doma jako dekoraci, kde je teplota vyšší, pak může malinko seschnout, ale pořád je chuťově v pořádku,“ dodává s tím, že skladovací podmínky jsou pro všechny typy dýní stejné. 

Pro skladování rozhodně doporučuje vnitřní prostory, protože venku těžko uhlídáme vlhkost. „Dýně by měla být ukládána suchá, takže pokud jí chcete prvně omýt, dbejte na osušení,“ připomíná farmář. 

Kde a v čem skladovat

Způsobů, jak si chutnou zeleninu „odložit na později“, je hned několik. „Můžete skladovat dýně celé, to je asi nejčastější způsob uchování. Také je lze vydlabat, nakrájet na menší části a zamrazit. Dále je možnost zavařit pyré, které později použijete pro polévku a další pokrmy,“ vysvětluje Daniel.

S nádobou nebo obalem si podle něj nemusíte lámat hlavu. „Dýně je dobrá v tom, že pokud dodržíte sucho, můžete jí mít v čemkoli nebo v ničem. Neměly by se ovšem dotýkat. Otlak časem může dýni uškodit a začne se kazit,“ upozorňuje farmář. „Pokud budete volit nádoby, neuzavírejte je. Dýně ale může být v suchých dřevěných přepravkách, plastových zelinářských přepravkách, na policích či doma na chodbě,“ dodává. 

Trvanlivost

Když dodržíme všechna doporučení, můžeme podle Daniela Pecha hokaido klidně spotřebovávat až do jara. „Je super, když si v zimě uděláte dýňovou polévku, pyré nebo jiné jídlo. Doporučujeme prvně spotřebovat menší plody,“ říká farmář a zároveň připomíná, jak poznáme, že se dýně kazí. 

„Většinou je vidět změna na slupce, skvrna však nemusí vždy znamenat hnilobu. Někdy má dýně na sobě barevnou skvrnu jako pozůstatek dozrávání na poli, ale při viditelné změně slupky je potřeba před vařením detailnější kontrola. Jakákoli měkkost a změna vůně je signálem, že je něco špatně,“ vysvětluje Daniel Pech, kterého jsme přímo na farmě v sobotu 5. října 2024 navštívili. 

V galerii se tak můžete podívat, jak to u jihočeského farmáře vypadá: 

Fotogalerie - Farmář vysvětlil, jak správně skladovat dýně: Důležité je sucho, volte raději vnitřní prostory, pak vydrží klidně až do jara, říká

Ukázat 14 fotografií

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu skvělou dýňovou polévku:

Recepty k tomuto článku

Související obsah