Holka u plotny peče: Dýňové cupcakes jsou vláčné, voní kořením a s krémem z bílé čokolády chutnají božsky
7. 10. 2024 Vaření
Sezona dýní je v plném proudu a jedním z nejsnazších moučníků jsou dýňové muffiny nebo cupcakes. Pojďte si dnes se mnou jedny takové udělat, chutnají výborně a základní recept se dá různě obměňovat.
Jaký je rozdíl mezi muffinem a cupcakes?
Podzim u nás doma je každoročně ve znamení dýní. V největší oblibě mám hokaido, protože se nemusí loupat. Ale využívám při vaření i dýni špagetovou nebo chuťově jemnou máslovou. Právě dýně hokaido se ale na pečení muffinů nebo cupcakes hodí nejvíce. Je šťavnatá, krásně barevná a chuťově výrazná.
A jaký je rozdíl mezi muffiny a cupcakes? Zjednodušeně se dá říct, že cupcakes jsou něco jako mini dortíky. Těsto na ně bývá vyšlehané a jemnější, bez různých přídavných surovin, jako jsou ořechy nebo čokoláda. Zato je korpus vždycky dozdobený krémem, marcipánem a podobně.
Oproti tomu těsto na muffiny se nešlehá, ale jen míchá, bývá hutnější, doplněné o ořechy, rozinky, čokoládu a podobně. Zkrátka muffin je už samotným těstem bohatý natolik, že není potřeba jej zdobit.
To jsou obecně cukrářská pravidla, která ale doma klidně můžete porušit. Pokud chcete, zkrátka si upečte bohaté dýňové muffiny a ještě je nakonec klidně dozdobte krémem a oříšky, stejně jako jsem to udělala já. Rodina vás za to bude milovat! Alespoň u nás mají dýňové "cuffiny", jak jsem si je pro sebe pojmenovala-), velký úspěch!
Mohlo by vás zajímat
Recept na dýňové "cuffiny" alias cupcakes
Na dýňové cupcakes budete potřebovat: 190 g hladké mouky, špetku soli, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky perníkového koření, 115 g změklého másla, 190 g cukru krupice, 2 vejce a 180 g dýňového pyré.
Na krém: 250 g mascarpone, 100 g bílé čokolády
Jak na to?
- Troubu předehřejte na 180 °C a formu na muffiny si vyložte papírovými košíčky.
- V míse promíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a koření. Utřete změklé máslo s cukrem a vejci. K vaječné směsi střídavě vmíchávejte dýňové pyré a moučnou směs. Pokud chcete, přihoďte ještě trochu nasekaných nesolených pistácií nebo jiných ořechů.
- Hutné těsto pomocí dvou lžic rozdělte do připravených košíčků a pečte asi 20 minut. Zda jsou korpusy hotové, zjistíte špejlí. Pokud zapíchnutá do těsta vyjde suchá, je dopečeno!
- Na krém rozpusťte ve vodní lázni čokoládu a nechte vychladnout. Pak prošlehejte s mascarpone.
- Upečené korpusy dozdobte krémem a posypejte pistáciemi.
Tipy navíc:
- Muffiny jsou výborné i samy o sobě, komu se do krému nechce, může je podávat jen tak. Díky dýni jsou krásně vláčné.
- Recept jsem zkoušela i s ovesnou bezlepkovou moukou a s nastrouhanou bílou čokoládou a rozinkami. Těsto bylo chuťově výraznější, jen muffinky tolik nevyběhly.
- Krém je ultra jednoduchý, a když koupíte mascarpone v akci, tak ani není drahý. Jen si dejte pozor na dvě věci: mascarpone vyndejte z lednice předem, aby dosáhlo pokojové teploty. A rozpuštěnou čokoládu nejdříve nechte vychladnout, až pak šlehejte společně.
- Do těsta můžete pro zpestření přidat oříšky, nasekanou čokoládu nebo rozinky.
Podle našeho video receptu můžete upéct i výbornou dýňovou bábovku.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční masopust vrcholí! Jak spolu souvisí Masopustní úterý a sladké palačinky?
Podle lidových tradic Masopustní úterý zakončuje… Číst více
Velikonoční beránek: Obřadní pokrm, který se jedl už ve středověku
Velikonoce s sebou nesou řadu různých symbolů; od… Číst více
Velikonoční tradice a recepty: Svátky jara voní mazancem a nejsou jen o pomlázce
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským… Číst více
Co je třeba vědět při pečení beránka? Toto je deset odpovědí na nejčastější otázky
Proč se dělá velikonoční beránek Beránek ze sladkého těsta pečený ve formě vznikl jako symbol pečeného jehněčího masa. Pečené jehněčí byl obřadní… Číst více
Aby měl beránek nejlepší formu. Podle čeho ji vybrat a kolik za ni zaplatíte?
Možná očekáváte, že na trhu jsou formy na… Číst více
Jak na dokonalý císařský trhanec s jablky? Slavný rakouský dezert se jednoduše připravuje a nádherně voní po skořici
Připravuje se z těsta podobného tomu na palačinky… Číst více
Mramorovaný beránek podle cukráře Josefa Maršálka voní kávou a vláčný je díky jogurtovému těstu
Beránek je po mazanci hned druhým nejoblíbenějším… Číst více
5 nápadů, jak využít zbytky po Velikonocích: Z beránka připravte kuličky cake pops nebo pohár trifle, z mazance chlebový pudink
Mazanec, jidášky, beránek a k tomu spousta… Číst více
Velikonoční beránek: Vyvarujte se 8 častých chyb a bude dokonalý
Svátky jara jsou plné barev. Barví se vejce, pletou pomlázky, ale také se pečou jidáše, mazance a beránci. Beránek je velmi oblíbený u dětí, které… Číst více
Pět variant velikonočního beránka: Z lehkého ořechového těsta je nadýchaný, ze šlehačkového pak nádherně vláčný
K Velikonocům neodmyslitelně patří beránek. Máme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na vynikající dýňové pyré: Chutnější bude z pečené dýně, chuť zvýrazní dvě obyčejné suroviny, které má doma každý
Bůček předem vařený a pečený: Na povrchu křupavé maso je uvnitř úžasně šťavnaté. Stačí jen dodržet postup při přípravě
Přečtěte si Zobrazit více
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Salát z červené řepy: Výborná příloha k masu nebo lehká svačinka má pikantní chuť a na její přípravu stačí jen tři ingredience