Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny peče: Dýňové cupcakes jsou vláčné, voní kořením a s krémem z bílé čokolády chutnají božsky
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Sezona dýní je v plném proudu a jedním z nejsnazších moučníků jsou dýňové muffiny nebo cupcakes. Pojďte si dnes se mnou jedny takové udělat, chutnají výborně a základní recept se dá různě obměňovat.

Jaký je rozdíl mezi muffinem a cupcakes? 

Podzim u nás doma je každoročně ve znamení dýní. V největší oblibě mám hokaido, protože se nemusí loupat. Ale využívám při vaření i dýni špagetovou nebo chuťově jemnou máslovou. Právě dýně hokaido se ale na pečení muffinů nebo cupcakes hodí nejvíce. Je šťavnatá, krásně barevná a chuťově výrazná

A jaký je rozdíl mezi muffiny a cupcakes? Zjednodušeně se dá říct, že cupcakes jsou něco jako mini dortíky. Těsto na ně bývá vyšlehané a jemnější, bez různých přídavných surovin, jako jsou ořechy nebo čokoláda. Zato je korpus vždycky dozdobený krémem, marcipánem a podobně. 

Oproti tomu těsto na muffiny se nešlehá, ale jen míchá, bývá hutnější, doplněné o ořechy, rozinky, čokoládu a podobně. Zkrátka muffin je už samotným těstem bohatý natolik, že není potřeba jej zdobit. 

To jsou obecně cukrářská pravidla, která ale doma klidně můžete porušit. Pokud chcete, zkrátka si upečte bohaté dýňové muffiny a ještě je nakonec klidně dozdobte krémem a oříšky, stejně jako jsem to udělala já. Rodina vás za to bude milovat! Alespoň u nás mají dýňové "cuffiny", jak jsem si je pro sebe pojmenovala-), velký úspěch!

Recept na dýňové "cuffiny" alias cupcakes

Na dýňové cupcakes budete potřebovat: 190 g hladké mouky, špetku soli, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky perníkového koření, 115 g změklého másla, 190 g cukru krupice, 2 vejce a 180 g dýňového pyré

Na krém: 250 g mascarpone, 100 g bílé čokolády 

Jak na to?

  1. Troubu předehřejte na  180 °C a formu na muffiny si vyložte papírovými košíčky
  2. V míse promíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a koření. Utřete změklé máslo s cukrem a vejci. K vaječné směsi střídavě vmíchávejte dýňové pyré a moučnou směs. Pokud chcete, přihoďte ještě trochu nasekaných nesolených pistácií nebo jiných ořechů. 
  3. Hutné těsto pomocí dvou lžic rozdělte do připravených košíčků a pečte asi 20 minut. Zda jsou korpusy hotové, zjistíte špejlí. Pokud zapíchnutá do těsta vyjde suchá, je dopečeno!
  4. Na krém rozpusťte ve vodní lázni čokoládu a nechte vychladnout. Pak prošlehejte s mascarpone. 
  5. Upečené korpusy dozdobte krémem a posypejte pistáciemi. 

Tipy navíc: 

  • Muffiny jsou výborné i samy o sobě, komu se do krému nechce, může je podávat jen tak. Díky dýni jsou krásně vláčné. 
  • Recept jsem zkoušela i s ovesnou bezlepkovou moukou a s nastrouhanou bílou čokoládou a rozinkami. Těsto bylo chuťově výraznější, jen muffinky tolik nevyběhly. 
  • Krém je ultra jednoduchý, a když koupíte mascarpone v akci, tak ani není drahý. Jen si dejte pozor na dvě věci: mascarpone vyndejte z lednice předem, aby dosáhlo pokojové teploty. A rozpuštěnou čokoládu nejdříve nechte vychladnout, až pak šlehejte společně.
  • Do těsta můžete pro zpestření přidat oříšky, nasekanou čokoládu nebo rozinky. 

Podle našeho video receptu můžete upéct i výbornou dýňovou bábovku.

 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Související obsah