Škvarky z bedel připravíte za chvilku: Milovníci hub ocení aroma i chuť, nadšení budou i příznivci originálu ze sádla
8. 10. 2024 Vaření
Houbová sezóna je již naplno rozjela a lesy nabízí své poklady ve velkém. Kdo už stihl vyrazit na sběr, určitě narazil na bedly. Tato známá houba se dá využít v kuchyni hned do několika receptů, ale třeba škvarky v netradičním podání možná neznáte. Přitom se jedná o velmi jednoduchý pokrm, který máte připravený během pár minut.
Houby trochu jinak
Sběr hub se stává tématem posledních týdnů a není divu. Po roce totiž lesy opět nabízejí „maso pro chudé“, což znamená, že je třeba oprášit staré houbové recepty a vyzkoušet i nějaké nové. Místo smaženice, omáčky či řízků si totiž můžeme přichystat i takovou lahůdku, jako jsou škvarky.
Na jejich přípravu se velmi dobře hodí současný nejčastější úlovek houbařů, tedy bedla. Zvolit se dají i václavky, ale vysoké houby, vyskytující se v řídkých lesích nebo na loukách, se hodí lépe.
Mohlo by vás zajímat
Jako originál
Milovníci originálních škvarků, tedy pokrmu, připraveného z vyškvařeného sádla, sice mohou namítat, že chuťově se houbová varianta nemůže jejich oblíbenému jídlu vyrovnat, ale není tomu tak.
Především proto, že ke smažení bedel použijeme sádlo, které nám lehkou chuť škvarků do chutných hub dokáže dostat. Správná příprava navíc zaručí křupavost a nezmizí ani houbové aroma a jasná příchuť, kterou máme na darech lesa tak rádi.
Pozor při sběru
Ačkoliv se může zdát, že je bedla, pro svůj vysoký vzrůst nezaměnitelná, není tomu tak. Můžete se totiž stát, že si ji spletete s muchomůrkou zelenou, která však má bíložlutý až žlutozelený klobouk.
Bedlu vysokou identifikujete podle bělavého klobouku s nízkým, zaobleným tmavším hrbolkem uprostřed a hnědými odstávajícími šupinami (mladé plodničky mají klobouk celý nahnědlý). Muchomůrky mají na rozdíl od bedly hladký klobouk a jejich prstenec na třeni není pohyblivý.
Bedlové škvarky
Na přípravu houbových škvarků budete potřebovat: 3 klobouky bedly, 2 lžíce sádla, koření dle chuti (majoránka, sušený česnek), sůl a pepř.
- Očištěné bedly, ze kterých použijete pouze klobouk, nakrájejte na nudličky.
- Dejte je do mísy, osolte, opepřete a přidejte své oblíbené koření. Vše důkladně promíchejte.
- Na pánvi nechte rozehřát sádlo a v něm postupně smažte zprudka houby tak, aby jich nebylo příliš. Raději na víckrát a v jedné vrstvě.
- Občas houby promíchejte, zhruba za 2-3 minuty by měly být hotové.
- Podávejte nejlépe s čerstvým chlebem.
Naše rada: Pokud nechcete, není třeba kromě soli a pepře přidávat nic navíc. Další koření použijte v momentě, kdy chcete získat trochu chutě navíc. Někdo houby předem obaluje i v mouce, zajistí se tak větší křupavost.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit lahodné bedly na kmíně:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Houbová klasika: Jak na nejlepší smaženici a šťavnaté bedlové řízky?
Holka u plotny peče: Dýňové cupcakes jsou vláčné, voní kořením a s krémem z bílé čokolády chutnají božsky
Houbové koření ze sušených bedel: Vynikající dochucovadlo se hodí do polévek, omáček nebo do houbového kuby
Přečtěte si Zobrazit více
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Jak na skvělou smaženici podle Jaroslava Sapíka: Šéfkuchař prozradil jeden moravský trik, díky němuž je jídlo perfektní
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů