Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kachní stehna na zelí: Šťavnaté masíčko a kyselá zelenina jsou báječnou kombinací, kterou zvládne i začátečník
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Dostali jste chuť na dobré maso se zelím? Kachní stehna na zelí jsou vynikající volbou plnou chutí a šťavnatosti. Propojením obou ingrediencí vznikne výborné jídlo, které si strávníci zamilují.

Kachní stehna

Kachna je oblíbeným jídlem do chladnějších dnů. Nemusíme ale čekat do listopadu na svatého Martina, ani do prosince na Štěpána, ale můžeme si ji přichystat právě teď.

Milujeme ji hlavně pro její jemná a šťavnatá stehýnka a zapomenout nejde ani na dozlatova vypečenou křupavou kůrčičku. Zatímco kachní prsa jsou minutková, při přípravě kachních stehen je třeba počítat s delší dobou tepelné úpravy. 

Jak ochutit kachnu

Pečená kachna vůbec není náročná, na ochucení stačí jen sůl a kmín, případně pepř. Pokud by nám ale nestačila tato jednoduchá, ale výborná varianta, můžeme sáhnout i po dalším koření. Vhodný je třeba tymián, na dochucení se hodí i sušený česnek a sušená cibule.

Jak připravit kysané zelí

Podobně jako kachnu i zelí si připravujeme spíše v chladnějších dnech. Nelze se proto divit, že kachna a zelí tvoří báječnou dvojici. Krásně se navzájem doplňují a je jedno, jestli se jde o hlávkové nebo kysané zelí. 

Kysané zelí můžeme koupit v obchodě, ale také si ho přichystat doma. A není na to třeba velmi dlouhá doba, jak by se mohlo na první pohled zdát. Už za tři dny je hotová rychlá varianta kysaného zelí

Kysané zelí

Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…

Jak na kachní stehna na zelí

Pro čtyři strávníky potřebujete: 4 ks kachních stehen, 1 cibuli, 1 bramboru, 1 oloupané rajče, 1 kysané zelí, 6 lžic cukru, sůl podle chuti, tymián a kmín.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte ji, rajče nakrájejte, brambor očistěte a nastrouhejte. Vše smíchejte se zelím a dejte na dno suchého pekáče. Posypte cukrem. Na to dejte osolená a okořeněná stehna. Pečte 60 minut při teplotě 180-200 °C pod pokličkou. Pak pokličku sundejte a dopečte dozlatova. Jako přílohu si můžete připravit houskový knedlík.

Náš tip: S kysaným zelím si můžete přichystat i výborné halušky podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku