Kachní stehna na zelí: Šťavnaté masíčko a kyselá zelenina jsou báječnou kombinací, kterou zvládne i začátečník
9. 10. 2024 Vaření
Dostali jste chuť na dobré maso se zelím? Kachní stehna na zelí jsou vynikající volbou plnou chutí a šťavnatosti. Propojením obou ingrediencí vznikne výborné jídlo, které si strávníci zamilují.
Kachní stehna
Kachna je oblíbeným jídlem do chladnějších dnů. Nemusíme ale čekat do listopadu na svatého Martina, ani do prosince na Štěpána, ale můžeme si ji přichystat právě teď.
Milujeme ji hlavně pro její jemná a šťavnatá stehýnka a zapomenout nejde ani na dozlatova vypečenou křupavou kůrčičku. Zatímco kachní prsa jsou minutková, při přípravě kachních stehen je třeba počítat s delší dobou tepelné úpravy.
Mohlo by vás zajímat
Jak ochutit kachnu
Pečená kachna vůbec není náročná, na ochucení stačí jen sůl a kmín, případně pepř. Pokud by nám ale nestačila tato jednoduchá, ale výborná varianta, můžeme sáhnout i po dalším koření. Vhodný je třeba tymián, na dochucení se hodí i sušený česnek a sušená cibule.
Jak připravit kysané zelí
Podobně jako kachnu i zelí si připravujeme spíše v chladnějších dnech. Nelze se proto divit, že kachna a zelí tvoří báječnou dvojici. Krásně se navzájem doplňují a je jedno, jestli se jde o hlávkové nebo kysané zelí.
Kysané zelí můžeme koupit v obchodě, ale také si ho přichystat doma. A není na to třeba velmi dlouhá doba, jak by se mohlo na první pohled zdát. Už za tři dny je hotová rychlá varianta kysaného zelí.
Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…
Jak na kachní stehna na zelí
Pro čtyři strávníky potřebujete: 4 ks kachních stehen, 1 cibuli, 1 bramboru, 1 oloupané rajče, 1 kysané zelí, 6 lžic cukru, sůl podle chuti, tymián a kmín.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte ji, rajče nakrájejte, brambor očistěte a nastrouhejte. Vše smíchejte se zelím a dejte na dno suchého pekáče. Posypte cukrem. Na to dejte osolená a okořeněná stehna. Pečte 60 minut při teplotě 180-200 °C pod pokličkou. Pak pokličku sundejte a dopečte dozlatova. Jako přílohu si můžete připravit houskový knedlík.
Náš tip: S kysaným zelím si můžete přichystat i výborné halušky podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice? Stačí jen tři základní ingredience, správný postup a v lednici vydrží celý rok
Pečená kachna je podle odborníků nejlepším masovým jídlem ve střední Evropě: Příprava však má svá pravidla
Přečtěte si Zobrazit více
Jemné houskové knedlíky vařené v sáčku: Skvěle chutnají, nerozvaří se a přípravu zvládne i kuchařský amatér
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Kachna na pomerančích je luxusní pokrm, který snadno zvládne i začátečník. S pomerančovým likérem chutná omáčka božsky