Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněná kapsa na houbách: Vepřové plátky s voňavou houbovou omáčkou připravené v papiňáku jsou na stole za půl hodiny
Zdroj: Toprecepty, Jikotka

Právě teď jsou lesy plné hub (i houbařů), protože se vyplatí udělat si zásoby na zbytek roku. Houby čerstvé, ale i sušené či mražené skvěle dochutí polévky, jako jsou bramboračka nebo kulajda, i další pokrmy.

Houbařská sezóna

Právě teď v říjnu vrcholí houbařská sezóna tak, že si houby v košíku nosí domů i ti, kteří toho obvykle příliš nenajdou. A úlovky jsou druhově velmi pestré. I tak je ale potřeba si dávat pozor na to, co si domů odneseme a zpracujeme. Například oblíbenou babku napadá nedohub zlatovýtrusý (parazit, který na houbě vytvoří zlatožlutý povlak). Takovou houbu domů rozhodně nebereme.

Sušit se doporučují pevné houby, jako jsou hřiby, kozáky, klouzky nebo třeba křemenáče. Naopak na sušení se nehodí již zmíněné babky, lišky či pýchavky. A jak houby sušit? Houby nakrájíme na několikamilimetrové plátky a dáme je v odstupech sušit na plech pokrytý obyčejným papírem (nepřilepí se k plechu) k radiátoru, místnost pravidelně větráme. Mnohem lépe a rychleji se houby suší v sušičce. 

Dušení masa v tlakovém hrnci

Při dušení masa je vždy třeba dát pozor na to, aby neplavalo. Tekutinu tedy nalijeme ke spodnímu okraji masa. Když připravujeme maso v tlakovém hrnci, je třeba počítat s tím, že bude hotové mnohem dříve než v klasickém hrnci. Na vepřové maso bohatě stačí 20-30 minut. Vaření v „tlakáči“ také podpoří výslednou chuť jídla. 

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Plněná kapsa na houbách

Na čtyři porce potřebujete: 4 vepřové kotlety, 2 hrsti sušených hub, 2 lžíce hořčice, 4 plátky salámu Herkules, 2 kyselé okurky, 4 menší cibule, sůl, mletý pepř, olej, vývar a 2 lžíce hladké mouky.

Jak na to? Houby zalijte vodou a nechte je nasáknout. Kotlety naklepejte, osolte, opepřete a potřete hořčicí. Cibuli očistěte, jednu nechte na restování později, zbytek pokrájejte na plátky. Na každé maso položte cibuli, salám a půl kyselé okurky. Plátek masa pak přehněte přes náplň a sepněte párátky.

V tlakovém hrnci na oleji usmažte cibuli. Přidejte maso, orestujte ze všech stran a přidejte namočené houby. Zalijte vývarem. Duste necelou půlhodinu, potom zahustěte lžící mouky rozmíchané ve vodě. Provařte ještě nejméně 15 minut. Podávejte například s rýží.

Náš tip: Připravit si můžete i vepřové na houbách, třeba podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku