Sbíráte babky? Tak pozor, v určitých případech můžou být nebezpečné! Odborník radí, čeho si všímat, abyste se neotrávili
4. 10. 2022 Životní styl
V průběhu houbařské sezony se objevuje v souvislosti s houbami spousta varování. Možná jste tak už někde zahlédli, že babky nesmíte sušit, neboť se jimi pak můžete otrávit. Předtím, než začnete plašit a vyhazovat nasušené zásoby, přečtete si, co doporučuje odborník.
Nejběžnější česká houba
Hřib žlutomasý známý jako babka, případně také jako máslový hřib, podmáselník, sameťák nebo třeba praskáč patří k oblíbeným českým houbám. Jeho předností je, že je poměrně hojný - když se vám podaří najít nějaké pěkné místečko, máte hned plný košík, neboť obvykle roste ve větších skupinách. Kromě toho se babky vyskytují v listnatých, jehličnatých i smíšených lesích a narazit na ně můžete i v parku nebo na zahradě. Navíc babky rostou téměř po celou hlavní houbařskou sezonu, od května až do listopadu, a snášejí i velké sucho. Pokud tedy zrovna nemáte šťastný den nebo nejsou pro sběr hub vhodné podmínky, pár babek do bramboračky najdete vždy.
Mohlo by vás zajímat
Babku poznáte na dálku
Výhodou také je, že si babku nesplete s žádnou jinou nejedlou houbou. Její světle hnědý nebo našedlý sametový klobouček je nezaměnitelný, dalšími znaky, podle nichž tyto houby poznáte, jsou žlutá dužina, která se po nakrájení zbarví do zelenomodra a úzká žlutá či načervenalá „noha“. Splést si ji můžete jedině s hřibem sametovým, plstnatým nebo osmahlým. Všechny tyto houby jsou ale jedlé.
Mohlo by vás zajímat
Univerzální houba
Babky se dají použít do mnoha pokrmů, stejně jako ostatní hřiby. Hodí se do polévky, pod maso i do omáčky, vzhledem k tomu, že jsou měkké, nejsou příliš vhodné k nakládání do octa. Přesto někteří nadšení houbaři a zastánci pravých hřibů babky považují za podřadné houby a bez uzardění je nechávají v lese, i kdyby z něj měli odejít s prázdným košíkem. Není to tak dávno, co se v souvislosti s babkami objevily informace, že babky jsou nezdravé, po usušení dokonce jedovaté a pokud byste omylem zkonzumovali plesnivou babku, hrozí vám rakovina. Opravdu jsou ale babky tak škodlivé?
Kdy mohou být babky jedovaté?
Tvrzení o jedovatosti je postaveno na tom, že babky často napadá parazitická houba nedohub zlatovýtrusý. Ta sice může parazitovat i na dalších hřibovitých houbách, ale babky jsou zvlášť náchylné, neboť babky jsou hodně měkké a nedohub se v nich lépe množí. Tato plíseň pak v původně jedlých babkách vytváří toxické látky, které se v houbě hromadí a mohou vám způsobit závažné zažívací problémy. Babka se tak podle toho stává jedovatou houbou a po nasušení a smíchání s ostatními houbami se nedohub rozšíří i na ně. Nedohub je prý na všech babkách, zpočátku jen na kloboučku, posléze proniká dovnitř houby.
Jak poznat napadení nedohubem?
Nebojte, sběr babek ale nemusíte hned vzdávat. Napadení nedohubem lze totiž na babkách rozpoznat. „Nedohub se projevuje zprvu bílou, později žloutnoucí vrstvou („plísní“) na povrchu babek. Pokud se tato houba na některé části plodnice objeví, je tato plodnice v každém případě nejedlá a v žádném případě se nedoporučuje ani okrajovat napadené části a zbytek konzumovat. Nedohub totiž produkuje látky, které sice nejsou klasicky jedovaté, ale mohou být pro zdraví člověka nebezpečné,“ říká exkluzivně pro Toprecepty.cz přední český mykolog a ředitel Přírodovědného muzea Moravského zemského muzea RNDr. Vladimír Antonín, CSc.
Babky sbírejte jen mladé
Plesnivou houbu houbař většinou pozná, problém však je v tom, že v raném stadiu napadení nedohubem není na houbě vidět. Ve stadiu, kdy není patrné, je ovšem koncentrace toxinů v houbě jen malá a konzumace těchto hub nepředstavuje žádné riziko. „Je proto třeba se hlavně vyvarovat sběru starých nebo promáčených babek, protože tam se tato houba objevuje velice rychle; někdy seberou houbaři v lese plodnici bez této „plísně“, ale doma už je na jejich povrchu zřetelná. Proto doporučujeme sbírat babky jen mladé a pokud je houbaři chtějí sušit, tak poměrně rychle,“ dodává zkušený mykolog.
Jak vidíte, babek se obávat nemusíte, pokud si pohlídáte, aby byly mladé, malé, tvrdé a v perfektní kondici. Pak jsou do bramboračky výbornou složkou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jíška a spol. Polévku či guláš zahustíte nejen moukou. Skvěle fungují i brambory a chleba
„Já rád jíšku. Taky ráda jíšku?“ ptá se Čochtan… Číst více
Říjnová nedělní menu ve znamení Havelského posvícení, prvních výlovů a sklizně zeleniny
Začal podzim, venku se ochladilo, z hub najdeme ve větším množství většinou už jen václavky, začínají výlovy rybníků a hony. Sklízíme a ukládáme na… Číst více
Upotřebit starší chléb nebo pečivo lze s trochou přemýšlení docela snadno. Nabízíme několik praktických nápadů
Starší chléb dobře prohlédneme, jestli se na něm netvoří plíseň. Jak plesnivění chleba předejít, popisuje náš článek. Pak přemýšlíme, jak starší… Číst více
Jak vařit efektivně a nevyhazovat jídlo zbytečně
Velký nový módní trend současnosti (Zero waste) není vlastně vůbec nový. Bezodpadové hospodaření a s ním spojené vaření měly v krvi celé generace… Číst více
Zero waste
Bezodpadový život neboli Zero waste je moderní životní styl bez zbytečného odpadu. Jde o šetrný způsob chování k přírodě. V gastronomii se to týká… Číst více
Jak udělat černého kubu? Základem jsou dvě suroviny
Jednoduché výživné jídlo U Litomyšli se tradiční pokrm nazýval krupková nadívanina s houbami, u Poděbrad ševcovský jahelník. U Tábora se k němu… Číst více
Nechte se inspirovat velkým přehledem nejlepších nápadů ze studené kuchyně. Spotřebujeme i zbytky z přípravy teplých jídel
S trochou důvtipu zpracujeme zbytky odkrojené z masa, zeleniny, pečiva, vajec, uzenin, sýrů apod. Mnohé z těchto zbytků (pokud už nejsou) je nutné… Číst více
Skromná kuchyně: Jak udělat z tvrdého chleba opět čerstvý a křupavý? Stačí voda a alobal!
Každý z nás to zná. Někdy to člověk neodhadne a… Číst více
Jak na smaženou rýži? Je to skvělá příloha a výborné hlavní jídlo, které vyzkoušíme podle jednoduchého receptu
Je to jednoduché a velmi chutné. Základem je předem uvařená rýže, která se smaží na pánvi. K ní je vhodné přidat pár základních surovin a za chvilku… Číst více
Občas nám při vaření nebo pečení zůstane přebytečný žloutek. Zpracujeme ho do těst a oceníme v domácí kosmetice
Pak přemýšlíme, jak je chytře upotřebit, abychom neplýtvali. Žloutky můžeme zamrazit s cukrem a pak je využít při pečení náročnějších zákusků. … Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Scones, anglické bochánky: Podávají se k snídani nebo k odpolednímu čaji
Delikatesy z hub: Falešné škvarky z bedel a masáků, hříbková slanina nebo houbová paštika chutnají božsky
Lesem vonící houbová bramboračka s česnekem: Jak ji připravit, aby chutnala božsky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 13 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno před 19 hodinami
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno před 19 hodinami
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno před 21 hodinami
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Lilek tří barev
Přidáno 7. 6. 2024 10:33
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší houbová smaženice? Zkuste pár vychytávek a vytvoříte z ní hotovou delikatesu
Vídeňská houbová omáčka podle Viléma Vrabce chutná božsky a připravená je do půlhodinky
Celine Dion ujíždí na arašídovém másle, miluje croissanty a nemá problém dát si párek v rohlíku nebo hranolky s kečupem