Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dana, Jana nebo Lena? Pamatujete si vystřihovací panenky z obalů „čokoládových“ pochoutek? Nešlo sice o klasickou čokoládu, děti je ale milovaly, hlavně holčičky. Vystřihovací panenky tenkrát frčely samy o sobě a co teprve, když k nim jako bonus bylo něco sladkého. 

Čokoládové dobroty let minulých

Jestli byla něčeho za socialismu poměrně velká nabídka, byly to čokolády, čokoládové bonbony a tyčinky. Kakao sice bylo drahé a na čokolády s vysokým podílem kakaa jste v obchodech nenarazili, jinak ale byly čokoládové dobroty, jež byly běžně k dostání, poměrně kvalitní.

Však také tradice výroby čokolád u nás spadala až do počátku 19. století a továrny vyrábějící čokoládu si udržely poměrně dobrou kvalitu i po znárodnění. Česká čokoláda tak měla dobrou pověst a prodávala se i v Tuzexech.

Retro tabulkové čokolády

Tabulkových čokolád u nás existovala celá řada. Většina lidí si vybaví dodnes populární Studentskou pečeť, pamětníci možná zavzpomínají na mléčnou čokoládu s lískovými oříšky ve žlutém obalu s modrým pruhem, nebo luxusní čokolády Rusalku, Libuši a Šárku. Pokud jste v těch dobách, konkrétně na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, byli dětmi, určitě si ale pamatujete i na menší tabulky s obaly, na nichž byly panenky k vystřihnutí

Pochoutky ze Slovenska

Tyto cukrovinky jsou spjaté se slovenskou továrnou Figaro, kde se na konci sedmdesátých let a během osmdesátých vyráběly. Historie tohoto závodu sahá až do konce 19. století. Tehdy se totiž německý výrobce cukrovinek Stollwerck rozhodl rozšířit své působení směrem na východ a založil pobočku v Bratislavě.

Již na počátku se proslavili hlavně výrobou karamelek, jimž se tenkrát podle továrny říkalo štolverky. Na počátku 20. století se rozšířila výroba i na čokoládu a již za první republiky odtud pocházely velmi oblíbené bonboniéry. V padesátých letech se bratislavský závod sloučil s trnavským, což byl počátek značky Figaro. A nápis Figaro byl i na obalech tabulek s panenkami.  

Karamelová, arašídová nebo kávovinová

I když byl závod Figaro jedním z našich nejvýznamnějších výrobců čokolád, v tomto případě nešlo o klasickou čokoládu, ale o tzv. pochoutku s obsahem kakaového másla, mléka, cukru a sóji. Ostatně na obalu nebyl nápis čokoláda, ale pochúťka. Tabulka vážila 100 g, stála 3,90 Kčs a prodávala se ve třech verzích – s karamelovou, arašídovou a s kávovinovou příchutí

Panenky na obalu

Děti, především malé slečny, lákaly ale čokolády hlavně kvůli jejich obalu. Na každém z nich totiž byla oblékací panenka, kterou bylo možné si vystřihnout. Ta pak měla ještě nějaký doplněk, takže bylo možné ji oblékat jako klasické papírové panenky.

Mnohé maminky si jistě pamatují, jak byly nuceny vystřižené panenky podlepovat nějakým tvrdým papírem, aby déle vydržely. Zajímavostí je, že nešlo o náš vynález - podobné panenky se objevovaly i na obalech zahraničních čokolád, např. od firem Lindt, Sprüngli nebo Schatzmann

Dana, Jana Lena a další

Československé panenky a příslušné pochoutky se jmenovaly Dana, Lena a Jana, a tak se nazývaly i samotné čokolády. Nejznámější je hlavně design z osmdesátých let, Dana, Jana a Lena však měly ještě své předchůdkyně v sedmdesátých letech, které vypadaly trochu jinak.

Stejné ilustrace byly na i na „pochúťkách“ Zoja, Joja a Naďa. Holčičky na obrázcích sice nebyly vystřihovací, ale zato měly „čokoládky“ zajímavé příchutě – Zoja byla banánová, Joja citronová. Ty stály tehdy 4 Kčs. Naďa byla s arašídy a k dostání byla za 4,70 Kčs.

Kromě toho se vyráběly ještě pochoutky Mona, Nora, Svetlana a Albena. I na jejich obalu byly obrázky, nešlo ovšem o vystřihovací panenky, ale postavy v historických oděvech, které ukazovaly módu v různých historických obdobích. Jejich cena se pohybovala od 3,80 Kčs do 4,50 Kčs.

Obaly tehdejších pochoutek si můžete připomenout v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Pochoutky s panenkami

Ukázat 7 fotografií

Náš tip: Patříte-li k milovníkům čokoládových dobrot, můžete si udělat třeba tyto cookies podle našeho video receptu 

Zdroje informací: 
Petrov, M.: Retro. Co byloo (a nebylo) za reálného socialismu
Figaro.sk: Historie
Chocolatewrappers.info: Figaro - Bratislava

 

 

Recepty k tomuto článku

Související obsah