Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pískorky aneb Bramborové placky ze západních Čech: Stačí zvolit správný typ brambor a jednu netradiční ingredienci
Zdroj: Toprecepty

Bramborové placky jsou typickou staročeskou specialitou, která je oblíbená dodnes. Připravovali je s oblibou i na Plzeňku, jen jim tam říkaly pískorky. Tyto placky se o těch klasických liší jen názvem a jednou ingrediencí v těstě navíc. A sladké jsem možná i lepší než slané. 

Populární bramborová jídla

Brambory byly za starých časů základem jídelníčku mnoha lidí, hlavně v chudších horských či podhorských oblastech, kde se jiným plodinám nedařilo. Naši předkové je nejedli jen jako přílohu. ale dokázali z brambor vykouzlit různé speciality od polévek přes hlavní jídla až po zákusky. Jedním z oblíbených jídel chudých však byly placky, a to nejen ty bramborové. Dělaly se všude a také měly různé názvy

slovenských lokších už jste asi patrně slyšeli – i u nás se totiž staly oblíbenou přílohou k svatomartinské huse. Názvů pro bramborové placky je ale mnohem více. Někdo je zná možná jako laty, jiný jako přesňáky, patenty nebo šumpále. A na Plzeňsku měli pískorky. 

Placky z vařených brambor

Pískorky se stejně jako normální bramborové placky dělají z předem vařených brambor, což je odlišuje od bramboráků (nebo též cmundy, vošouchu či kramfleku), jejichž základem jsou syrové brambory. Těsto se tak značně podobá tomu na bramborové knedlíky, a to jen s tím rozdílem, že se z něj netvarují šišky, ale placky, které se jednoduše smaží na pánvi dozlatova. Oproti lokším, jež spíš připomínají tenké palačinky, jsou pískorky malé jako lívanečky

Jaké brambory a mouka na pískorky?

Pískorky jsou levný pokrm, při jehož přípravě si vystačíte jen s pár surovinami (bramborami, moukou, vejcem, solí a máslem). Určitě si na nich ale pochutnáte. Hlavní  je použít na ně správný druh brambor – nejlépe vám půjde těsto dělat z brambor varného typu C, které jsou moučnaté a obsahují nejvíc škrobu. Díky tomu bude mít těsto správnou konzistenci. 

Mouka se používá na pískorky hladká, navíc se do těsta přidává ještě máslo. I když je možné pískorky podávat i slané, třeba s tvarohovým či jogurtovým dipem, v minulosti se mnohem častěji dělaly spíš sladké. Servírovaly se pak sypané cukrem, potřené povidly nebo marmeládou. Někdy se i přímo do těsta přidávala i strouhaná jablíčka

Vynikající pískorky s jablky

Pískorky se dnes obvykle smaží na pánvi na tuku (nejlépe na sádle). Chcete-li je udělat trochu dietněji, můžete si je upéct na plechu v troubě. Ostatně hospodyňky na Plzeňsku je za starých časů také pekly spíš nasucho, třeba na kamnech. Jestliže vás pískorky zaujaly třeba už jen svým názvem, můžete si je připravit podle následujícího receptu. Verze s jablky je vynikající. 

Budete potřebovat: 5 větších uvařených brambor, 5 větších jablek, 300 g hladké mouky, 1 vejce, špetku soli a rostlinný olej na smažení nebo sádlo či přepuštěné máslo.

  1. Předem uvařené brambory oloupejte a ještě horké prolisujte do mísy nebo je na jemném struhadle nastrouhejte a nechte vychladnout. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
  2. Vše dejte do mísy a přidejte prosátou mouku, vejce a špetku soli. Vypracujte vláčné těsto.
  3. Těsto rozválejte na tenčí plát, poprašte jej moukou, v půlce přeložte a sklenicí nebo kulatým vykrajovátkem z něj vykrájejte kolečka
  4. Na pánvi si rozehřejte dostatek tuku a hotové pískorky v něm smažte dozlatova. Nechte je okapat na ubrousku a podávejte posypané moučkovým cukrem. 

Náš tip: Máte-li raději placky slané, můžete vyzkoušet třeba tyto s brynzou podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku