Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezona dýní je stále v plném proudu a tak po dýňových mufinech, které jsem vám nabídla minule, přichází čas na něco slaného. Hermelín zapečený v listovém těstě sice jako dýně jen vypadá, ale i tak do dýňových dnů krásně zapadá. Až zkusíte, sami uvidíte, jaká je to dobrota.

Doba dýňová - od koláčů po housky 

Každý rok touto dobou se sociální sítě plní vším možným ve tvaru dýní a oblíbené jsou i recepty s použitém této zeleniny. Ostatně, je pro to dobrý důvod. Dýně je levná, široce dostupná a chuťově téměř univerzální zelenina. Navíc se dá využít do slaných i sladkých jídel.

Připomeňme si alespoň krémovou dýňovou polévku, nebo jednoduché vláčné dýňové "cufiny", výborný dýňový chléb, či kompot z dýně s chutí ananasu. Neposledním přírůstkem v naší online kuchařce jsou parádní nadýchané dýňové housky. Zkrátka, jedeme na oranžovou! 

A oranžová tak trochu zazáří i v následujícím receptu, který sice využívá z dýně jen její roztomilý tvar, ale zato je snadný na přípravu a ve výsledku získáte chuťově fantastické jídlo plné bílkovin. Na hermelín zapečený v listovém těstě do tvaru dýně potřebujete jen hermelín, potravinářský provázek, listové těsto a papriku. 

Recept na hermelín v listovém těstě 

Na 1 porci budete potřebovat: 1 hermelín (nebo camembert), mletou sladkou papriku, trochu oleje, sůl a listové těsto (zhruba 1/3 až 1/2 balíčku rozváleného těsta). Na dokončení pak 1 rozšlehané vejce. 

Jak na to? Hermelín podélně překrojte a potřete směsí papriky a oleje. Obě půlky spojte a hermelín potřete i zvenku. Nechte zabalený půl hodinky nebo klidně do druhého dne odpočívat v lednici. 

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Listové těsto vyjměte z obalu a nechte povolit, aby se s ním lépe pracovalo. Odkrojte potřebnou část (tedy kolo větší než hermelín) a sýr posaďte doprostřed (viz galerie). Poté sýr obalte ze všech stran těstem a lehce přitiskněte. 

Provázek si nastříhejte na 6 stejně dlouhých šňůrek a rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem přes sebe do hvězdice (viz galerie). Zabalený hermelín posaďte doprostřed hvězdy a provázkem utáhněte (ne moc silně, ani ne lehce). 

Takto připravený sýr potřete rozšlehaným vajíčkem a nechte v předehřáté troubě zapéct dozlatova. Po upečení vyjměte, opatrně odstraňte provázek a hermelín dozdobte omytou stopkou z papriky. Bude tak vypadat jako malá dýně. 

Jak na to krok za krokem zjistíte z naší galerie: 

Fotogalerie - Holka u plotny: Hermelín zapečený v listovém těstě jako dýně vtipně vypadá a skvěle chutná, příprava je snadná

Ukázat 10 fotografií

Z hermelínu si můžete také připravit salát podle našeho video receptu: 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Témata

Recepty k tomuto článku