Vyzkoušeli jsme knedlíky z pražského Knedlína. Jeden stojí 69 Kč a kromě sladké klasiky nabízejí i s krevetami
9. 10. 2024 Rozhovory a reportáže
Máte rádi knedlíky? V tom případě možná zajděte do pražského bistra Knedlín. Místní knedlíky jsou trochu jiné než ty klasické, ale stojí za vyzkoušení. Nejen proto, že mají v nabídce sladké i slané variace, ale překvapení nabízejí i jiná...
Knedlíkový fastfood
Bistro Knedlín je otevřené na Národní třídě už nějaký ten čas. Jde o speciální koncept fastfoodového podniku, který funguje jako jiné provozovny rychlého občerstvení jen s tím rozdílem, že tady si u pultu neobjednáte burger nebo hranolky, ale českou klasiku – knedlíky.
Kolem Knedlína jsme už nějaký čas chodili, jen se nám sem stále nepodařilo zajít. A nebo jsme spíš přemýšleli, zda vůbec místní knedlíky chceme vyzkoušet. Myšlenka s knedlíky se nám sice líbila, ale trochu nás odrazoval právě fastfoodový koncept a částečně i umístění na Národní třídě, které v nás vzbuzovalo dojem, že jde o předražený podnik čistě pro turisty. Nakonec nás tam nalákalo až zjištění, že kromě klasických knedlíků mají v nabídce i ty bezlepkové.
Mohlo by vás zajímat
Rychlé a z bramborového těsta
V bistru se specializují na kulaté knedlíky s náplní. Nejsou ovšem z kynutého těsta, které je náročnější na přípravu a do konceptu fast foodu by nezapadalo, ale z jednoduššího bramborového. I to je ale trochu jiné, než to, které se u nás běžně dělá a plní obvykle švestkami.
Kachna v knedlíku
Zajímavé jsou ale nejvíc náplně, které v těstě najdete. V nabídce mají totiž kolem dvaceti druhů knedlíků, které vaří průběžně, nabídka se tak během dne stále proměňuje. Kromě klasiky v podobě jahodových, borůvkových či švestkových knedlíků zde můžete ochutnat mangové, s lesním ovocem, malinami a bílou čokoládou nebo třeba s pistáciemi.
Nejvíc nás ale zaujalo slané knedlíkové menu. I tady nezapomínají na českou klasiku v podobě uzeného se zelím nebo pečené kachny. V tomto případně máte ale vše zabalené v jednom knedlíku. To ostatně platí pro všechny slané knedlíky, které jsou vždy takovým celým jídlem v knedlíkové podobě.
Vybírat můžete i mezi knedlíkem ratatouille, kuřecím souvlaki, burritem či s náplněmi inspirovanými dalšími zahraničními specialitami.
Mají i bezlepkové
My jsme nakonec vybrali knedlík borůvkový, s kinder čokoládou, mangem a thajský s krevetami. Příjemně nás překvapilo, že se všechny příchutě s bramborovým těstem krásně snoubí, ať už jde o sladkou či slanou. Těsto bylo vynikající a téměř se rozplývalo na jazyku. Místní knedlíky jsou nadýchané a vláčné a chutí možná trochu připomínají spíš ty tvarohové.
Nejvíc nás ale potěšilo, že mají i knedlíky bezlepkové. Ty jsme si dali kokosový s lesními plody a pak ještě višňový. Slaný bohužel zrovna došel, ten měli s francouzskou zeleninovou směsí ratataouille, tak třeba příště. Cena za jeden knedlík se pohybuje od 59 do 69 Kč. Knedlíky jsou ale poměrně velké, takže vás, pokud nejste úplně velcí jedlíci, tři spolehlivě zasytí.
Knedlíky z Knedlína spíš ale vnímáme jako takové větší jednohubky, které si dáte na chuť. Zajímavý je na nich hlavně ten nápad udělat nějakou specialitou ve formě knedlíku. Pokud jste tedy také o návštěvě Knedlína uvažovali a stále jste váhali, určitě si sem aspoň jednou zajdete. Za nás to za ten zážitek určitě stojí.
Fotogalerie - Vyzkoušeli jsme knedlíky z Knedlína: Jeden stojí 69 Kč a kromě borůvkové klasiky nabízejí třeba i s krevetami
Náš tip: Pokud vám nevadí příprava kynutého těsta, vyzkoušejte alpský knedlík plněný povidly podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nový americký fastfood v Česku: Smažené kuře z Popeyes má být konkurencí KFC, prozkoumali jsme, co asi bude v nabídce
Vyzkoušeli jsme knedlíky z pražského Knedlína. Jeden stojí 69 Kč a kromě sladké klasiky nabízejí i s krevetami
Pět nejlepších posypek na ovocné knedlíky: Strouhaný tvaroh, falešná drobenka i voňavý perník jídlo skvěle ochutí
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit bramborové těsto. Naučte se nejlepší univerzální těsto na bramborové knedlíky, šišky i placky
Sekaná v housce aneb český fastfood nejen na výlety: Klasiku z bufáčů si můžeme levněji a lépe připravit i doma
Jak na ty nejlepší bramborové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera se povedou na jedničku