Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvalitní gastronomie se postupně šíří po celé naší zemi. Dokazovat to má podle recenzí na internetu i restaurace Mace v Táboře, které šéfuje Martin Svatek, člen českého národního týmu kuchařů a porotce pořadu Česko na grilu. Toprecepty.cz se proto vydaly otestovat, jaké to v podniku v centru historického města opravdu je a na čem si zde pochutnáte.

Národní tým

Martin Svatek se do povědomí širší veřejnosti dostal jako parťák Zdeňka Pohlreicha v show FTV Prima Česko na grilu. Pro lidi, kteří se gastronomií zabývají, však jde o velmi uznávaného šéfkuchaře, člena naší reprezentace a majitele táborské restaurace Mace. 

Při výletech za jídlem se proto Toprecepty.cz rozhodly, že zamíří i do města, které proslavil mimo jiné i Jan Žižka, a vyzkouší, jakou kuchyni zdejší vyhlášená restaurace nabízí.

Vyhledávaná adresa

Na návštěvu jsme si vybrali sobotu, abychom viděli, jak to v Táboře o víkendu „frčí“. Neopomněli jsme si zarezervovat stůl dopředu, abychom se nedostali do trapné situace, že při návštěvě naslepo nenajdeme volné místo. Udělali jsme dobře, protože sotva nás velmi milá servírka usadila ke stolu, začala se restaurace plnit. Během chvíle tak místní personál přivítal několik párů a dvě osmičlenné skupiny. 

Příjemné prostředí, ve kterém se elegance setkává s výraznými detaily, jako jsou netradičně řešená světla, otevřená kuchyně nebo zajímavý způsob umístění stolů, může v někom vzbudit lehké obavy. Kdo není zvyklý chodit do luxusnějších podniků, totiž někdy znejistí, jak se v takovém prostředí chovat. Nepříjemný pocit ovšem hned při prvním kontaktu s obsluhou zmizí, protože kolektiv mladých lidí funguje sice velmi profesionálně, ale ne nijak naškrobeně nebo přísně. Naopak, servírky i číšníci, rádi poradí s výběrem a s úsměvem vám vysvětlí vše, co by mohlo být nejasné.

Česká kuchyně jinak

Jídelní lístek nenabízí kvanta pokrmů, ale naopak jen pár vybraných specialit. Vybírat můžete z předkrmů, jako jsou smažené kapří hranolky s fenyklovým salátem s ředkvičkami a estragonovou majonézou za 250 Kč, zadělávané dršťky s chorizem, smetanou a bramborovou kroketou s pepřovým dresinkem za 205 Kč či zvolit vývar z hovězích žeber s játrovými knedlíčky, nudlemi a karotkou za 95 Kč.

Mezi hlavními jídly najdete třeba filet z candáta na másle s humrovou omáčkou, grilovaným květákem s citronem, olivovou tapenádou a květákovým pyré za 480 Kč, grilované prso z kachny s malinovým consommé, čekankou v malinách, vodním melounem, lískovými ořechy a pyré z cukety a bazalky za 495 Kč nebo hráškové rizoto s pečenou karotkou, čirokem, uzenými mandlemi a ovčím sýrem za 360 Kč.

Sladkou tečku nakonec obstará matcha s bílou čokoládou, citronovou omáčkou a malinovým consommé a kokosovým želé za 180 Kč nebo dukátové buchtičky s borůvkovým žahourem a rumovým šodó za stejnou cenu.

Šéfovy speciality

Nás na menu zaujal liškový krém s majoránkovým olejem a smetanovou pěnou za 120 Kč, proto jsme neváhali a objednali jsme si ho. Čekání na polévku nám zpříjemnilo prosecco, sklenka za 155 Kč, i minimazance s máslem a solí, které chutnaly skvěle. Křupavé nasládlé pečivo skvěle „sedělo“ ke slanému máslu a navodilo nám chuť na houbovou lahůdku. Skutečně, polévka se tímto slovem dá jednoznačně nazvat. Jemná chuť a krémová konzistence, které je dosaženo rozmixováním lišek, nás nadchla. 

Jako hlavní chody jsme zvolili grilovanou chobotnici na olivách s kukuřičným pyré s chorizem, grilovaným fenyklem s citronem a sušenými rajčaty za 485 Kč a specialitu Martina Svatka (ta se každý týden mění), dančí hřbet s dýňovou omáčkou, zvěřinovým jelítkem, pečenými švestkami, hruškovým pyré a bruselskou vaflí za 455 Kč. Milovníci mořských plodů musí být z místního podávání chobotnice nadšení. Místo klasické „žvýkačky“, kterou mnohdy dostanete i v lepších restauracích, se v Mace jedná o skutečný zážitek. Křehké maso skvěle pasuje k dalším ingrediencím a zaručuje, že na tohle jídlo jen tak nezapomenete. Totéž se dá říct i o dančím, perfektně zpracovaném křehkém mase, jemné klobásce a vynikající omáčce.

Na závěr nemohl chybět dezert. Po delším rozmýšlení padla volba na karamelovou kouli s maracujou, slaným karamelem, citronem, mandarinkovou pěnou a medovými plástvemi za 210 Kč. Opět šlo o jedinečný zážitek, plný chutí, sladkosti i kyselosti zároveň a vizuální zajímavosti. 

Hledání se vyplatilo

Konečná útrata, do níž se započítaly ještě tři lahvičky s colou, byla 1960 Kč, což na večeři pro dva v tak hezkém prostředí a hlavně, s vynikajícím jídlem, není moc. Dá se sice argumentovat tím, že Tábor není Praha, ale úplně to neplatí. Za gastronomií takového typu se vyplatí cestovat a je jedno, jestli za ni platíte v hlavním nebo menším městě. Cena naprosto odpovídá kvalitě a umu Martina Svatka a jeho lidí.

Co je ovšem trochu zarážející a dá se to považovat za minus restaurace Mace, je její složité hledání. Podnik se totiž nachází ve zdejším hotelu Palcát a na jeho průčelí není žádný jasně zřetelný nápis, který by vám ukázal, kam se máte vydat. Tápat tak budete i s navigací, zapnutou v telefonu.

Jak to vypadá v táborské restauraci Martina Svatka Mace, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Navštívili jsme restauraci Mace v Táboře

Ukázat 15 fotografií

Náš tip: Máte rádi dukátové buchtičky s krémem? Připravte si je podle našeho video receptu:

Recepty k tomuto článku