Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mleté vepřové maso na Kunovjance s lehce sladkokyselou chutí nakládané zeleniny a s vůní česneku zvládne i začátečník v kuchyni
Zdroj: Toprecepty, mika59

Máte doma mleté maso a nevíte, co s ním? Připravte si rychlý oběd: mleté vepřové maso na tradiční oblíbené zeleninové směsi Kunovjanka. Využitím připravené zeleniny získáte čas i chuť. Oběd bude na stole skutečně brzy.

Mleté vepřové maso

Mleté maso je rychlé na přípravu, obzvlášť když ho jen restujeme. Na restování nám stačí jen trocha tuku, na rozdíl od smažení, kdy je vrstva tuku vyšší. V obou případech je vhodné, aby byly kousky masa rozprostřeny tak, aby se hezky opekly.  

Mleté maso můžeme v kuchyni využít v různé podobě. Dá se smažit, péct, přidat do polévky, ale i do omáčky. Obvykle se na pokrmy z mletého masa využívá vepřové a hovězí půl na půl, ale je možné si připravit jídlo jen z vepřového. Mezi vepřovým si můžeme vybírat. Nechceme úplně suché maso, to by bylo z čistě libových částí (kýta), je vhodnější, když je část i s trochou tuku (například krkovička). 

Jak nechat zesklovatět cibuli

Existují různé fáze přípravy cibule. Vždy ji připravujeme na tuku. Ať už má být dosklovata, dorůžova i dočervena. Jaký je správný postup pro zesklovatění cibule?

  • V nádobě (kastrol, pánev) rozehřejeme vhodný tuk na restování (stačí lžíce). Může to být sádlo, máslo, ale i řepkový/slunečnicový olej. 
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na tvary podle potřeby (menší či větší kostičky).
  • Na dobře rozehřátý tuk přesuneme cibuli. Poznáme to tak, že olej kolem kousku cibule hned začne bublat.
  • Cibuli pravidelně mícháme od středu ke krajům a obráceně, aby se rovnoměrně smažila.
  • Zesklovatění cibule trvá asi 2 minuty, proto je potřeba být ve střehu. Jinak by totiž tato zelenina získala jinou podobu, než od ní vyžadujeme.
  • Cibule usmažená dosklovita je měkká a průsvitná.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit mleté vepřové maso na Kunovjance

Na přípravu čtyř porcí budete potřebovat: 500 g mletého vepřového masa (nejlépe z plece), 1 velkou cibuli, 3-4 stroužky česneku, 1 Kunovjanku (340 g), 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíci kukuřičného škrobu, 1 lžíci sádla, 1 lžíci sladké chilli omáčky, cca 300 ml vývaru, 2 hrsti mražené kukuřice, sůl a mletý pepř.

Jak na to? Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte nadrobno. Na pánev dejte lžíci sádla, přidejte cibuli a česnek a nechte je zesklovatět. Přidejte maso.

Míchejte, až se maso rozdrolí a opeče. Přidejte protlak a chvíli restujte. Zalijte zeleninovou směsí Kunovjanka i s nálevem a částí vývaru. Vše dochuťte a pod poklicí duste asi 10-15 minut. Ve zbytku vývaru rozmíchejte škrob, chilli omáčku a maso zahustěte. Přidejte kukuřici a dovařte asi 5 minut. Dochuťte a podávejte s rýží nebo těstovinami.

Náš tip: Z mletého masa si můžete připravit i srbské rizoto, třeba podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku