Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií: Sladký dýňový chlebíček chutná u nás doma všem. Ani nepoznáte, že je bezlepkový
Zdroj: Hana Malénková, koláž Toprecepty

Jedním z typických dýňových dezertů je dýňový chlebíček. A protože má naše dcera Anička celiakii, musím jej péct bezlepkový. Za ty dva roky, co Áňa drží bezlepkovou dietu, jsem si už vychytala recept, který se vždy povede. Pokud tedy také potřebujete péct bezlepkově, ale máte obavy, do tohoto chlebíčku se můžete bez obav pustit. Chutná skvěle. 

U nás doma máme dýňovou sezonu

Na hallloweenská strašidla je sice ještě čas, my už ale máme doma dýně vyřezané, Pravda, do konce října nám možná nevydrží, ale aspoň si budeme moct koupit dýni další. Vyřezávání dýní naše holky (Áňu a její mladší sestru Dorku) zkrátka baví. A mě zase baví z dýní vařit a péct. Možná to s těmi dýňovými specialitami trochu přeháním, o čemž svědčí i slova mého muže, který před pár lety jednou na podzim prohlásil: „Tak já už bych dýňovou sezonu považoval za ukončenou.“  

Dýňové moučníky u nás frčí

Dýňová polévka a dýňové rizoto sice Aničku a Dorinku moc nenadchnou, zato dýňové moučníky zbožňují. Nasladko jim zkrátka dýně chutná a určitě v tom hraje roli i atraktivní barva moučníků, které se díky dýňovému pyré krásně zbarví do oranžova. Áně chutná koláč z křehkého těsta s dýňovou náplní, dýňové sušenky i muffiny, nejraději má ale dýňový chlebíček

Moderní sladké chlebíčky

Sladké chlebíčky naše holky vůbec zbožňují. Vždy když máme doma přezrálé banány (což se nám děje poměrně často), dělám banánový, ten dýňový jim ale chutná snad ještě víc. Výhoda chlebíčků je, že jsou velmi snadné na přípravu a navíc si je ještě můžete různě upravovat a vylepšovat o další ingredience, třeba ořechy nebo čokoládu. A když jejich povrch přelijete polevou, získáte moučník hodný servírování v kavárenské vitríně. 

Chlebíček bezlepkově

Základem dýňové chlebíčku je dýňové pyré, které si snadno připravíte podle návodu v našem starším článku. Druhou nejdůležitější ingrediencí je mouka, obvykle pšeničná. Tu je ale nutné v bezlepkovém pečení něčím nahradit. Samozřejmě je možné použít rovnou namíchanou bezlepkovou směs na moučníky, která se běžně prodává v mnoha obchodech, a to dokonce od různých značek. Já ji ale používám na pečení nerada, neboť často obsahuje různé přídatné látky – a vlastně mi vůbec vadí používat nějakou namíchanou směs. 

S vůní dýňového koření

A tak se vždycky snažím si těsto namíchat z různých druhů bezlepkových mouk. Zkoušela jsem péct i jen z jednoho druhu mouky, ale těsto se obvykle trochu srazilo a nevyběhlo nahoru. K dýňovému chlebíčku mi pasovala pohanková mouka, která má sice trochu specifickou chuť, ale výrazné dýňové koření ji přebije. Tu jsem pak doplnila hladkou rýžovou moukou (tu seženete v každém obchodě) a namletými bezlepkovými vločkami.

Dýňové koření jsem si namíchala sama, ale i to je možné si koupit v obchodě (v nabídce je má třeba Vitana). Pyré jsem měla z upečené dýně hokkaido a dýni jsem před pečením ještě posypala skořicovým cukrem. Místo oříšků jsem do chlebíčku dala slunečnicová semínka, rozinky, které Áňa nejí, jsem nahradila sušeným goji. To jsem před pečením namočila do rumu, aby změklo. A nakonec jsem přidala ještě nasekanou hořkou čokoládu.

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Recept na bezlepkový dýňový chlebíček

Chlebíček je vynikající a vůbec byste nepoznali, že je bezlepkový. I manžel, který jinak dýňovým moučníkům moc nefandí, řekl, že dost bojoval s tím, aby to dětem všechno nesnědl. A největší pochvala pro mě byla, když si Áňa chlebíček dala nejen na snídani, ale vyžádala si ho i ke svačině do školy. To se moc často nestává. Pokud jej tedy chcete vyzkoušet, můžete se do toho rovnou pustit podle mého receptu

Budete potřebovat: 90 g rýžové mouky, 70 g mletých ovesných vloček a 60 g pohankové mouky, 1 lžičku jedlé sody, 2 lžičky mleté skořice, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, ¼ lžičky mletého nového koření, ½ lžičky kardamomu, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 3/4 lžičky soli, 2 velká vejce při pokojové teplotě, 200 g třtinového cukru, 340 g dýňového pyré, 120 ml řepkového oleje, 60 ml bílého jogurtu, 50 ml mléka (případně víc – záleží na hustotě dýňového pyré), hrst opražených slunečnicových semínek, hrst sušených goji (předem nemočených do rumu) a asi 50 g nasekané hořké čokolády. 

  1. Rýžovou a pohankovou moukou a ovesné vločky nasypejte do mísy, přidejte jedlou sodu, sůl a koření vše dobře promíchejte. 
  2. Do jiné mísy rozklepněte vejce a prošlehejte je s cukrem a olejem. Pak přidejte jogurt, mléko a nakonec dýňové pyré. Vše promíchejte, přisypejte sypkou směs a opět promíchejte. 
  3. Podle potřeby případně přidejte mléko. Nakonec do těsta vmíchejte semínka, goji a nasekanou čokoládu.
  4. Chlebíčkovou formu vymažte máslem a nalijte do ní těsto. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte chlebíček 55 minut. 

Náš tip:  Áňa miluje i dýňový kompot. Ten si můžete udělat podle našeho video receptu

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Recepty k tomuto článku