Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět znamení horoskopu, která připraví delikatesy z dýní: Býk nachystá perfektní dýňový kuskus, Lev zase skvostný koláč
Zdroj: Freepik, freepik (3x), koláž Toprecepty.cz

K podzimu patří dýně, která je mimo jiné i symbolem Halloweenu. A přestože v poslední době v našich kuchyních vítězí hokkaido, skvělou surovinou jsou i ostatní druhy. Víte, jaká znamení horoskopu milují dýně a co z nich připravují?

Dýně na talíři

Doby, kdy jediným využitím dýně bylo nakrájet ji na kostičky, aby suplovala v kompotu ananas, jsou dávno pryč. I když tento retro kompot výborně chutná a je stále oblíbený. 

Dýně (a to nejen hokkaido, ale i máslová, špagetová, muškátová,  velká s příznačným názvem goliáš a další druhy) jsou skvělou surovinou pro spoustu slaných a sladkých pokrmů.

A protože sezóna dýní je v plném proudu, pojďme se podívat, která znamení horoskopu bez této zeleniny nemohou být, a jaké dobroty z dýní umějí vykouzlit.

Býk (20. dubna – 20. května): Dýně s kuskusem

Lidé narození ve znamení Býka milují dobré jídlo. Pro Býky není problém si nějakou tu dobrotu připravit. V kuchyni jsou vynalézaví až hraví. Baví je vymýšlet nové kombinace a vytvářet tak originální pokrmy.

Pokud jde o dýně, nespokojí se jen s oblíbenou hokkaido. Doslova kouzlit se jim daří s dýní máslovou. Jejich majstrštykem je ovšem kuskus s máslovou dýní a olivami.

Lev (23. července – 22. srpna): Americký dýňový koláč

Slunce milující Lvi jsou rádi středem pozornosti. A to platí i o jejich kulinářském umění. Často nejde ani tak o složité recepty, ale o nápaditost. Hledají na zahraničních webech pokrmy, které mají nějaký příběh.

Nepřekvapí tedy, když i obyčejný moučník z dýně naservírují s patřičnou historkou. V jejich případě je to vláčný Pumpkin Pie, variace amerického dýňového koláče na Den díkůvzdání. 

Váhy (23. září – 22. října): Dokonalá dýňová polévka

Váhy můžeme označit jako estéty, a to v nejlepším smyslu tohoto slova. Vždy upravené a dobře vypadající. Když vaří a pečou, záleží jim nejen na chuti, ale také na výsledném aranžmá na talíři.

Stůl vždy dokonale prostřou, barvy ubrusu, ubrousků i nádobí jsou dokonale sladěné. Není divu, že i dýňová polévka v jejich podání je kromě skvělé chuti i malé umělecké dílo. 

Střelec (22. listopadu – 21. prosince): Pálivá muškátová dýně

Nadšení cestovatelé a tak trochu dobrodruzi, to jsou Střelci. Jejich život rozhodně není nudný. Z cest si vozí kromě suvenýrů a vzpomínek také recepty na jídla, kterými se rádi pochlubí před přáteli.

V dýňové sezóně rádi využívají muškátovou dýni, kterou si většinou dovezou přímo z místa jejího původu, tedy z Francie. Z ní umí připravit zajímavé kombinace chutí, když ji připraví s pikantním olejem z chilli a česneku a doplní přelivem z másla a oříšků.

Ryby (19. února – 20. března): Moučník ze špagetové dýně

Citlivé Ryby potřebují pochvalu, a to samozřejmě i v kuchyni. Nevaří špatně, jen se někdy tak moc snaží, že konečný výsledek vynaloženému úsilí úplně neodpovídá. To ale neplatí o pokrmech z dýní.

Protože rádi pěstují ovoce i zeleninu, podzim je u nich ve znamení dýňového jídelníčku. Nemají problém sestavit z nich celé menu včetně moučníků. Z nich stojí za zmínku jemné a vláčné řezy ze špagetové dýně.

A co ti ostatní?

Berani a Vodnáři jsou milovníky polévek, z dýní jich umí připravit spoustu. Blíženci snesou dýni jen v dezertu, Raci zase milují nadýchané lívanečky z máslové dýně. Štíři a Kozorozi si na dýni pochutnají jen tehdy, když je s masem, a Panny se dýni vyhýbají obloukem.

Náš tip: Pokud máte máslovou dýni nebo hokkaido, můžete pode našeho video receptu připravit vláčný čokoládový moučník.

Zdroje informací:

horoskopy-online.cz: Znamení zvěrokruhu

bhg.com: What Kind of Pumpkin to Put on Your Porch, Based on Your Zodiac Sign

Recepty k tomuto článku