Jednoduché skořicové noky jen ze tří surovin: Připravené v horkovzdušné fritéze chutnají fantasticky a zvládne je i začátečník
23. 10. 2024 Vaření
Máte chuť na něco sladkého a nemáte moc času ani zkušeností? Pak jsou skořicové noky, připravené v horkovzdušné fritéze, pro vás to pravé. Aktuální hit internetu jsme se rozhodli vyzkoušet a máme tak pro vás nejen recept, ale i naše zkušenosti, jak se noky dělají i jak chutnají.
Méně práce a rychlost
Horkovzdušná fritéza široké využití, proto by byla škoda ji používat jen na „osmažení“ hranolků, ohřev jídla nebo pečení masa či zeleniny. Významnou roli totiž může sehrát i při přípravě sladkých dobrot. Jednou z těch jednodušších, které přitom potěší svou chutí a vůní, jsou skořicové noky. Stačí vám na ně tři ingredience, a přitom za 15 minut vykouzlíte pokrm, který po vás budou nejen děti vyžadovat velmi často.
Výhodou tohoto receptu je navíc to, že nákup surovin rozhodně nezruinuje váš rodinný rozpočet. Celé jídlo pořídíte do padesátikoruny. Při výběru noků v obchodě se klidně dívejte po ceně, v troubě totiž získají perfektní křupavost i ty, které nepatří mezi ty nejdražší.
Mohlo by vás zajímat
Výběr nádobí i čas pečení
Pro přípravu sladkých pokrmů v horkovzdušné fritéze je důležité použít vhodné nádobí. Ideální jsou silikonové formy nebo menší plechy na pečení, které se vejdou do koše fritézy. V některých případech lze použít i papírové formičky, musíme si ovšem dát pozor na to, aby zajišťovaly dostatečnou stabilitu.
Obecně platí, že horkovzdušná fritéza peče rychleji než klasická trouba díky intenzivní cirkulaci vzduchu. Většina sladkých jídel se peče při teplotě kolem 160–180 °C. Čas pečení je často kratší, například muffiny se mohou péct jen 10–15 minut oproti 20–25 minutám v troubě. Je ovšem důležité pokrm sledovat, aby nedošlo k připálení.
Pozor na detaily
Jak ovšem dokazuje recept na skořicové noky, který na svém instagramovém účtu publikovala uživatelka bakingwithkate, některé pečení je skutečně tak jednoduché, že není třeba se ho vůbec bát. Navíc výsledek je vskutku fantastický. Ostatně, sami jsme to vyzkoušeli!
Skořicové noky z horkovzdušné fritézy
Na přípravu jednoduchého dezertu, připomínajícího populární španělské churros, budete potřebovat: 1 balení bramborových noků, vanilkovou pastu (nebo jen vanilkový cukr, lze vynechat), 3 lžičky mleté skořice, 25 g rozpuštěného másla a třtinový cukr (podle chuti).
Jak na to?
- Všechny ingredience v talíři nebo misce smíchejte dohromady.
- Předehřejte si horkovzdušnou fritézu na 190 °C. Vložte noky do košíku a pečte zhruba 15 minut.
- Podávejte se sladkým dipem, do kterého si budete noky namáčet. Hodí se například čokoládový krém. Ale noky jsou výtečné i jen tak.
Naše zkušenosti:
- Pokud použijete hodně rozpuštěného másla, skořice vám na nocích nebude držet, což nechcete, stačí, aby byly noky zlehka máslem obalené, proto množství másla přizpůsobte noků.
- Stejně tak myslete na to, že noky jsou už od výrobce solené, proto je dobré přidat takové množství cukru, které vytvoří harmonické spojení chutí. To je nutné vyzkoušet.
- Noky lze připravit jen za použití másla a skořicového cukru. Případně můžete přidat vanilkový cukr.
Tip navíc: Vanilkovou pastu koupíte v každém supermarketu, nebo v online prodejnách potravin. Za tubu o obsahu 100 g zaplatíte okolo 200 Kč. Za nás jde ale v tomto případě o zbytečnou investici, vystačíte si s vanilkovým nebo jen skořicovým cukrem.
Jak připravit skvělé noky zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit domácí noky i halušky:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Velký test pražských jídelen: Na Žižkově je k mání skvělý řízek s bramborami za 120 Kč, nezklamala ani Havelská koruna
Jakou mouku dát do kynutých buchet: Cukrář Maršálek radí, která je nejlepší a proč je někdy nutné přidat do těsta tekutinu
Josef Maršálek připravil dokonalé muffiny s borůvkami: U jejich pečení moc nepřemýšlejte, žmolky v těstu jsou výhodou, překvapil cukrář
Přečtěte si Zobrazit více
Jednoduché skořicové noky jen ze tří surovin: Připravené v horkovzdušné fritéze chutnají fantasticky a zvládne je i začátečník
Bavorské dampfnudeln: Úžasné sladké bochánky jsou nadýchané jako peříčko, nejlépe chutnají s vanilkovou omáčkou
Nejlepší karbanátky z horkovzdušné fritézy: Tajemství dokonalé křupavosti a šťavnatosti je ve správné přípravě