Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbové placky: Na křupavé a nadýchané placičky je důležité dodržet správný poměr hub a těstíčka. Hotové jsou za chvíli
Zdroj: Toprecepty, Hucak_L

Dostali jste chuť na houbové řízky a nechce se vám je připravovat? Houbové placky jsou rychlejší variantou a hotovo bude za pár minut. Prášek do pečiva těsto odlehčí a koření ho provoní.

Jaké houby se hodí na placky

Podzim je spojený se sběrem hub. Když se vydaří houbařská sezóna, nabízí se nám na přípravu spousta různých jídel. Pokud dostaneme chuť na řízečky, ale nechce se nám s nimi připravovat, ani si špinit ruce, můžeme si to ulehčit. Na řadě jsou houbové placičky.

Ideální jsou přichystané ze směsi hub, můžeme je ale připravit jen z hříbků, jindy zase z pýchavek, případně bedel. Aby držely placičky pohromadě, jsou propojeny moučnou směsí, podobnou lívancovému těstíčku. Následně je smažíme ve vrstvě tuku dozlatova. 

Koření na houby

Před přípravou placek je třeba houby dostatečně podusit, případně osmažit na másle zhruba 20-25 minut. 

A jaké koření využijeme na houby? Obecně houby nepotřebují příliš dalších chutí, většinou stačí sůl, kmín a pepř. Pokud chceme ale další chuťový vjem, můžeme přidat tymián, dále také sušený česnek a sušenou cibulku. 

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak připravit houbové placky

Na jednu dávku potřebujete: 600 g houbové směsi 1-2 cibule, 3 lžíce oleje, 200 g polohrubé mouky (dle potřeby), 2 vejce, 100 ml vody, sůl, drcený kmín, tymián, mletý pepř, 1/2 prášku do pečiva a olej na smažení.

Jak na to? Cibuli očistěte, nakrájejte najemno a vložte do rozpáleného oleje. Houby pokrájejte a poduste na cibulce jako na smaženici. Okořeňte a osolte.

Z polohrubé mouky, vody a vajec umíchejte v misce řidší lívancové těsto, do kterého vmíchejte vychladlou houbovou směs a těsně před smažením kypřicí prášek. Poměr houby: těsto by měl být zhruba 2:1. Smažte na oleji dozlatova. Po ochutnání první hotové placky případně dosolte dle chuti.

Velmi netradiční variantou jsou i houbové placičky se sýrem

Náš tip: Z hub si můžete připravit i jiné pokrmy, jako třeba houbový pekáček podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku