Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nekynuté šátečky s tvarohem jsou křehké a lahodné. V těstě je sice droždí, ale fígl je ve zpracování
Zdroj: Toprecepty, mika59

Máte rádi voňavé sladké šátečky plněné tvarohem a zdá se vám jejich příprava příliš dlouhá? Vyzkoušejte variantu z nekynutého těsta. Ušetříte spoustu času a rozdíl ani nepoznáte.

Šátečky bez kynutí

Když dostaneme chuť na šátečky, nejspíše nás napadne, že je budeme muset chystat z kynutého těsta, jehož příprava trvá dlouho. Ale je tu i druhá varianta, která velmi potěší. Šátečky bez kynutí. Neměli bychom se leknout přítomnosti droždí v těstě, protože žádné kynutí nakonec nebude. Ušetříme tedy spoustu času a upečenou dobrotu si budeme moci vychutnávat už o zhruba hodinu dříve. Kromě toho si mohou na toto sladké pečivo troufnout i ti, kteří se procesu kynutí obávají.

Náplně do šátečků

Při přípravě šátečků je vždy největším problémem vybrat příslušnou náplň. Mezi ty nejoblíbenější patří tvarohová, povidlová a maková – a doma dost možná svádíme boje o jednotlivé varianty. Pojďme si tedy jejich přípravu zopakovat. 

Tvarohová náplň jednoznačně v oblíbenosti vede. Její chystání totiž není žádná věda. stačí měkký tvaroh, žloutek (někdy se přidává i prášek vanilkového pudinku) a cukr. Můžeme ho ale dochutit o vanilkový extrakt, spařené rozinky, provoní ji i rum. Tvarohová nádivka je snadná.

Povidlová nádivka či náplň může být připravena z různých druhů ovoce. Obvykle využíváme povidel ze švestek, může ale jít i o jablková či hrušková povidla. Pro vůni se přidává koření, jako je skořice a badyán, někdy kápneme také trochu rumu.

Maková náplň či nádivka je poslední z trojice nejoblíbenějších. A Češi mák milují. Tuto nádivku zpracováváme zatepla, chvíli to trvá. A co je potřeba na přípravu? Kromě mletého máku ještě mléko a cukr (bílý cukr, ale i třtinový, variantou je také sirup, med nebo datle). I makovou nádivku můžeme ozvláštnit chutí vanilky, skořice, rumu, hodí se i citron (šťáva i kůra). Zajímavou variantou je voňavoučká s hřebíčkem.

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Nekynuté šátečky

Na jednu dávku potřebujete: 200 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, 20 g droždí, 125 ml smetany 33%, 125 g změklého másla, 1 žloutek, 1 lžíci cukru, 3 lžíce mléka, trošku citronové kůry. Na náplň: 250 g tvarohu v kostce, 1 žloutek, 1 lžíci prášku vanilkového pudinku a cukr dle chuti.

Jak na to? Ohřejte mléko s cukrem, nalijte do mísy a přidejte rozdrobené droždí. Připravte si prosátou mouku a zbytek surovin. Vše zpracujte do hladkého těsta.

Troubu předehřejte na 180 °C. Hned po zpracování těsto rozdělte na polovinu a rozválejte. Nakrájejte stejné čtverce a naplňte je smíchanou tvarohovou náplní. Rohy trochu natáhněte a spojte. Pečte na plechu s pečicím papírem cca 20 minut do zrůžovění. Nekynuté šátečky nechte vychladnout.

Náš tip: Přichystejte si třeba tyto nekynuté vázané koláčky podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku