Dýňové zelí: Varianta klasického zelí s lehce nasládlou chutí skvěle doplní maso i pečené brambory, příprava je jednoduchá a rychlá
11. 10. 2024 Vaření
S příchodem podzimu se na našich stolech objevují tradiční sezónní suroviny, mezi kterými nechybí ani dýně. S tou se můžeme v kuchyni doslova „vyřádit“, připravit si lahodnou polévku, zapékat ji a použít i do moučníků. Skvělou variantou je také dýňové zelí, perfektně se hodící třeba ke kachně či vepřové pečeni, pochutnají si ale také vegetariáni.
Alternativa k originálu
Zelí je u některých pokrmů jejich nedílnou součástí, není však pravidlem, že by pokaždé muselo jít o přílohu, která je připravena pouze z tradiční zeleniny. Kromě bílého nebo červeného zelí se dá pokrm připravovat i z jiných druhů. Použít lze třeba cibuli, cuketu, listy kapusty, další alternativou je kadeřávek, v asijské kuchyni se často používá čínské zelí, zpracovat se dá i mangold.
Mohlo by vás zajímat
Jakou dýni zvolit
V současných dnech a týdnech se ovšem nabízí především dýně. Pro přípravu zelí z ní je ideální volbou dýně hokkaido. Tato odrůda je oblíbená pro svou jemnou a sladkou chuť, která tepelnou úpravou ještě nabírá na intenzitě. Navíc není nutné ji loupat, což usnadňuje její přípravu.
Přestože dýňové zelí není v české kuchyni tradičním pokrmem, jeho obliba rychle roste. Ve světě je však tato příloha velmi populární, zejména v zemích, jako jsou Německo nebo Rakousko, kde je dýně častou součástí podzimního jídelníčku.
Mohlo by vás zajímat
K čemu zelí přidat
Dýňové zelí se báječně doplňuje s různými druhy mas. Skvěle se hodí k pečené kachně, vepřovému nebo kuřecímu masu, kde jeho sladkost krásně kontrastuje s kořeněnou chutí masa. Perfektně se hodí i jako příloha k uzeninám, jako jsou klobásy nebo uzené šunky.
Kromě masových pokrmů se dýňové zelí dá samozřejmě podávat také k vegetariánským jídlům. Můžete ho servírovat s pečenými brambory nebo ho přidat do podzimních salátů, kde jeho bohatá chuť zvýrazní i ostatní ingredience.
Dýňové zelí
Na přípravu vynikající přílohy z dýně budete potřebovat: 600 g dýně hokkaido, 1 střední cibuli, 50 g hladké mouky, 30 g másla, cukr, ocet, sůl a pepř.
Jak na to?
- Cibuli nakrájejte najemno, dýni nastrouhejte nahrubo.
- V hrnci nechte zpěnit máslo, na kterém osmahněte cibuli dozlatova. Poté přisypte mouku a vytvořte světlou jíšku. Do ní přidejte dýni a zamíchejte.
- Osolte a opepřete, následně přilijte tolik vody, aby byla všechna dýně pod hladinou. Nechte dusit, dokud zelenina nezměkne a voda se nezredukuje.
- Dochuťte octem a cukrem, krátce povařte a můžete podávat.
Naše rada: Pokud budete chtít zelí zjemnit, můžete ke konci přípravy přidat zakysanou smetanu a lehce povařit.
Náš tip: Skvělé zelí můžete podle našeho video receptu připravit i z kedlubny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více