Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňové zelí si vychutnáte třeba s pečenou kachnou a bramborovým knedlíkem.
Zdroj: Toprecepty

S příchodem podzimu se na našich stolech objevují tradiční sezónní suroviny, mezi kterými nechybí ani dýně. S tou se můžeme v kuchyni doslova „vyřádit“, připravit si lahodnou polévku, zapékat ji a použít i do moučníků. Skvělou variantou je také dýňové zelí, perfektně se hodící třeba ke kachně či vepřové pečeni, pochutnají si ale také vegetariáni.

Alternativa k originálu

Zelí je u některých pokrmů jejich nedílnou součástí, není však pravidlem, že by pokaždé muselo jít o přílohu, která je připravena pouze z tradiční zeleniny. Kromě bílého nebo červeného zelí se dá pokrm připravovat i z jiných druhů. Použít lze třeba cibuli, cuketu, listy kapusty, další alternativou je kadeřávek, v asijské kuchyni se často používá čínské zelí, zpracovat se dá i mangold.  

Jakou dýni zvolit

V současných dnech a týdnech se ovšem nabízí především dýně. Pro přípravu zelí z ní je ideální volbou dýně hokkaido. Tato odrůda je oblíbená pro svou jemnou a sladkou chuť, která tepelnou úpravou ještě nabírá na intenzitě. Navíc není nutné ji loupat, což usnadňuje její přípravu

Přestože dýňové zelí není v české kuchyni tradičním pokrmem, jeho obliba rychle roste. Ve světě je však tato příloha velmi populární, zejména v zemích, jako jsou Německo nebo Rakousko, kde je dýně častou součástí podzimního jídelníčku.

K čemu zelí přidat

Dýňové zelí se báječně doplňuje s různými druhy mas. Skvěle se hodí k pečené kachně, vepřovému nebo kuřecímu masu, kde jeho sladkost krásně kontrastuje s kořeněnou chutí masa. Perfektně se hodí i jako příloha k uzeninám, jako jsou klobásy nebo uzené šunky.

Kromě masových pokrmů se dýňové zelí dá samozřejmě podávat také k vegetariánským jídlům. Můžete ho servírovat s pečenými brambory nebo ho přidat do podzimních salátů, kde jeho bohatá chuť zvýrazní i ostatní ingredience.

Dýňové zelí

Na přípravu vynikající přílohy z dýně budete potřebovat: 600 g dýně hokkaido, 1 střední cibuli, 50 g hladké mouky, 30 g másla, cukr, ocet, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Cibuli nakrájejte najemno, dýni nastrouhejte nahrubo.
  2. V hrnci nechte zpěnit máslo, na kterém osmahněte cibuli dozlatova. Poté přisypte mouku a vytvořte světlou jíšku. Do ní přidejte dýni a zamíchejte.
  3. Osolte a opepřete, následně přilijte tolik vody, aby byla všechna dýně pod hladinou. Nechte dusit, dokud zelenina nezměkne a voda se nezredukuje.
  4. Dochuťte octem a cukrem, krátce povařte a můžete podávat.

Naše rada: Pokud budete chtít zelí zjemnit, můžete ke konci přípravy přidat zakysanou smetanu a lehce povařit.

Náš tip: Skvělé zelí můžete podle našeho video receptu připravit i z kedlubny.

Recepty k tomuto článku