Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Buchty plněné kysaným zelím a mletým masem: Slané pečivo je díky sádlu úžasně vláčné a zachutná celé rodině
Zdroj: Toprecepty

Kdo říká, že by buchty měly být vždycky slané a plněné tvarohem nebo povidly? Když do těsta nedáte cukr a vanilku a jako náplň zvolíte kysané zelí, vznikne vynikající chuťovka třeba k pivu nebo k vínu. Takovými buchtami by určitě nepohrdl ani pohádkový Honza, kdyby je měl v ranečku.

Buchty nejen české

Nadýchané buchty z kynutého těsta jsou takovým našim národním moučníkem. Vystupují ve spoustě pohádek a snad žádné pečivo nepatří k české kuchyni tak jako buchty. Přesto mají obdoby i v kuchyních dalších evropských zemí -  v Rakousku jim říkají buchteln, v Německu rohrnudeln, pečou je i v Maďarsku, v Srbsku, Chorvatsku nebo ve Slovinsku. Jako buchty se někdy označují i kynuté knedlíky s náplní, neboť i ty se občas pečou. 

Buchty mohou být i slané

Ve všech zemích se obvykle buchty dělají sladké s mnoha druhy náplní. Nejčastěji se plní tvarohem, povidly, marmeládou, mákem, případně pudinkem. Slané buchty se pečou typicky nejen v Rakousku a v Bavorsku, ale občas i u nás.

Tyto buchty jsou takovým příjemným zpestřením pro ty, kteří si na sladké moc nepotrpí a originálním občerstvením třeba na oslavu. Je to vlastně taková obdoba pirohů, jen s tím rozdílem, že těsto je kynuté a i tvar je jiný. 

Jakou náplň do buchet?

Pokud byste chtěli vyzkoušet slané buchty, nabízí se spousta náplní, třeba škvarky, sýr, zeleninová směs, karamelizovaná cibulka se špekem, pizza náplň či mleté maso.

Jednou z nejlepších náplní je ovšem kysané zelí. To totiž dodá slaným buchtám i příjemnou šťavnatost, nejsou díky němu nijak vysušené, a navíc se kysané zelí s kynutým těstem hezky snoubí. 

Jak udělat zelnou nádivku?

Zelná náplň je ideální slanou náplní do mnoha druhů pečiva. Kromě buchet ji můžete dát do štrúdlu, různých taštiček a šátečků. Příprava náplně je podobná postupu, když vaříte kysané zelí jako přílohu. Zelí je nejprve třeba slít, a pokud je hodně kyselé a slané, i propláchnout vodou.

Na náplň je vhodné zelí ještě překrájet na menší kousky. Pak už je stačí jen okořenit (např. kmínem nebo mletou paprikou) a podusit nejlépe na sádle a na cibulce. Náplni prospěje, když ji vylepšíte třeba slaninou, špekem nebo i pikantní klobásou nakrájenou na kostičky či mletým masem

Recept na slané buchty se zelím a mletým masem

Těsto je velmi podobné tomu klasickému na české kynuté  buchty, jen do něj nepřidávejte cukr navíc (ten stačí jen do kvásku). I do těsta můžete vmíchat koření, např. uzenou papriku nebo bylinky, které je krásně ovoní. A jak tedy slané buchty se zelnou náplní připravíte? 

Budete potřebovat: 1 vejce, 500 g hladké mouky, 400 g mletého vepřového masa, 20 g droždí, 250 ml vlažného mléka, ¼ lžičky cukru, 1 lžičku mleté sladké papriky, ½ lžičky černého mletého pepře, 1 lžičku soli, 200 g kysaného zelí, 100 g vepřového sádla, 2 menší cibule. 

  1. Pro kvásek nalijte část mléka (asi 100 ml) do mísy, rozdrobte do něj droždí a přidejte cukr a asi 50 g mouky. Promíchejte, zakryjte a nechte vzejít kvásek. Hotový kvásek smíchejte ve velké míse se zbylou moukou, vejcem, zbylým mlékem, 75 ml rozpuštěného tuku a solí. Z uvedených surovin uhněťte hladké těsto, dejte ho na teplé místo, zakryjte a nechte vykynout na dvojnásobný objem.
  2. Na náplň oloupejte cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a na jedné lžíci sádla ji nechte zesklovatět. Přidejte mleté maso, osolte, opepřete, posypejte mletou paprikou a maso osmahněte. Poté přidejte kysané zelí, dobře promíchejte a duste dalších 15 minut. Hotovou náplň nechte vychladnout.
  3. Těsto rozválejte na pomoučené pracovní desce a nakrájejte na stejné čtverce (přibližně 12x12 cm). Každý čtverec rovnoměrně potřete připravenou náplní, zabalte a vytvarujte do tvaru buchty. Buchty pak ze všech stran potřete rozehřátým (ale ne teplým!) zbylým sádlem. 
  4. Vymažte plech sádlem a naskládejte do něj jednu vedle druhé buchty vždy spojem dolů. Pak je nechte ještě asi 10 minut kynout. V troubě předehřáté na 180-190 °C  buchty pečte asi 35 minut dozlatova.

Náš tip: Univerzální kynuté těsto, které využijete na buchty i koláče můžete připravit podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku