Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejznámější české odrůdy brambor: Na salát se hodí luxusní Annabelle, do těsta Lilly. A které jsou vynikající jako příloha?
Zdroj: Freepik, freepik

Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších příloh a základem mnoha pokrmů. Při jejich přípravě obvykle řešíme jen varný tip, při nákupu je ale dobré věnovat pozornost rovněž odrůdě brambor. I ta má totiž vliv na to, jak se pokrm povede, a na jeho chuť. Jaké odrůdy jsou u nás nejoblíbenější?

Nejen keřkovské rohlíčky

Při zmínce o odrůdách brambor si většina z nás vybaví hlavně keřkovské rohlíčky. Tato salátová odrůda se proslavila hlavně díky vánočním svátkům, kdy bývá propagována jako nejlepší odrůda na bramborový salát. Brambory podlouhlého tvaru, jemuž vděčí za své jméno, jsou typickou českou odrůdou, nejsou však jedinou, která vyniká svou chuti, ale i konzistencí a dalšími vlastnostmi.

Rané, středně rané a pozdní

Na světě existuje více než 4 000 odrůd brambor. Ty se liší na první pohled barvou slupky, dále texturou, dobou sklizně a obsahem škrobu. Jednotlivé odrůdy se v základu rozdělují podle doby dozrání na rané, středně rané a pozdní. „Platí, že rané odrůdy mají méně škrobu, a tak se hodí především jako příloha a nelze je déle skladovat. Pozdní vám pak díky tužší slupce vydrží ve vhodných podmínkách delší dobu,“ uvedl pro Torecepty.cz Tomáš Louda, specialista na ovoce a zeleninu z online supermarketu Košík.cz.  Z vlastností jednotlivých odrůd pak vycházejí možnosti jejich využití. 

Brambory v českých zemích

Dnes jsou u nás brambory jednou z důležitých potravin, ještě v 16. století o nich ale nikdo neměl ani tušení. Původně jihoamerická plodina se u nás poprvé objevila v první polovině 17. století a její obliba postupně rostla.

Díky podnebí a druhu půdy, které je u nás podobné jako v pravlasti brambor, se jim zde začalo velmi dařit a postupně se staly základem jídelníčku hlavně chudých vrstev. V současnosti je v u nás ve Státní odrůdové knize ČR zapsáno 123 odrůd (stav v roce 2023). Jde o 26 odrůd velmi raných, 38 odrůd raných, 38 odrůd poloraných a 21 odrůd polopozdních až pozdních

Na salát nebo na kaši?

Spotřebitel ovšem brambory nejčastěji rozděluje podle způsobu využití. Na základě toho rozdělujeme odrůdy brambor do čtyř varných typů: 

A – salátové – pevné, lojovité, vhodné pro výrobu bramborových salátů nebo jako příloha.
B – přílohové – lehce moučnaté, mají středně pevnou konzistenci, jsou vhodné jako příloha, ale lze je také využít pro přípravu kaší a těst nebo na pečení.
C – na kaše a těsta – moučnaté, středně pevné až kypré konzistence,  vhodné pro zpracování na kaše a těsta. 

Některé odrůdy jsou na přechodu mezi varnými typy tedy AB nebo BC. To znamená, že je u nich více možností, jak je zpracovat. 

Nejslavnější české bramborové odrůdy

Pokud byste si chtěli vybírat brambory podle odrůdy, za jednu z nejlepších lze považovat odrůdu Colomba. Jde o tradiční velmi ranou odrůdu pro první sklizně a následně letní období. „Většinou se nezařazuje mezi varné typy (ale lze ji označit jako AB), protože je specifická svou raností. Takové brambory obsahují méně škrobu a mají tak i nižší kalorickou hodnotu. Tato odrůda je velmi jemné lahodné chuti, zejména při úpravě tzv. na loupačku s máslem, mlékem nebo kefírem,“ říká pro Toprecepty.cz Zuzana Havlíčková ze společnosti Medipo Agras, v níž se specializuje na testování odrůd. 

Jaké brambory na salát?

Mezi nejčastější salátové (A) odrůdy podle ní patří tradičně odrůda Princess, která je výrazně lojovitá,  novější odrůdy jsou Lea, jež je sytě žlutá, pevná a vyniká výraznou lahodnou chutí, a odrůda Libra s velmi hladkou zářivou slupkou. „Dále jsou v tomto segmentu odrůdy tzv. luxusní, které jsou oválného tvaru s velmi hladkou a lesklou slupkou a zároveň lahodnou salátovou chutí – Annabelle a La Vie,“ dodává Zuzana Havlíčková.  

Přílohové, na kaši nebo do těsta

K nejznámějším přílohovým odrůdám patří Dali, jež rovněž vyniká velmi dlouhou skladovatelností až do nové sklizně. Velmi populární je také odrůda Sunita - ta má příjemnou chuť, žlutou barvu a všestranné využití. Je možné ji využít jako přílohovou ale také na přípravu kaší a těst. Dále je sytě žlutá odrůda s velmi dlouhou skladovatelností Camelia nebo Queen Anne s pěknými oválnými hlízami, jemnou chutí a dlouhou skladovatelností.

Ve varném typu C je podle Zuzany Havlíčkové tradiční odrůdou Lilly - sytě žlutá s výrazně bramborovou chutí, z níž snadno připravíte krásně žlutou bramborovou kaši, ale také všechna možná bramborová těsta.

Náš tip: Pokud jste už dostali chuť na bramborový salát, můžete si ho připravit už nyní, třeba podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Medipo-agras.cz: Něco z historie brambor...
Brambor.info: Odrůdy
Publikace Brambor 2023 (Výzkumný ústav bramborářský, Havlíčkův Brod)

Recepty k tomuto článku