Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecký koláč s jablky: Křehké těsto v kombinaci se šťavnatou jablečnou náplní je krásně vláčné a voní vanilkou
Zdroj: Toprecepty

Už se nemůžete dočkat vánočního pečení? Na cukroví je sice ještě čas, z lineckého těsta si ale můžete udělat i vynikající koláč s jablky. Klasický jablečný moučník jako od babičky v sobě báječně spojuje křehké těsto s nastrouhanými jablky a je jedno, zda si jej uděláte jako řezy na plech nebo kulatý koláč. 

Koláč jako od babičky

Koláč v podobě plátu lineckého těsta posypaného strouhanými jablky, jež zakrývá druhý plát těsta, si možná spojujete s dětstvím. Je to zkrátka takový tradiční babičkovský moučník a také oblíbený zákusek ke kávě, jehož předností je rychlá a snadná příprava.

Kromě toho jde o vynikající jablečný koláč, který oceníte hlavně, pokud jste měli velkou úrodu jablek a potřebujete ovoce nějak zpracovat. Dřív byl hodně populární, dnes jej možná trochu zastínily jiné modernější jablečné moučníky, stále má ale své kouzlo.  

Koláč nebo řezy?

Tento jablečný koláč je takovou jednodušší alternativou jablečného závinu a variací na klasický linecký koláč, který se plní jako linecké cukroví nějakou červenou pikantní zavařeninou. Můžete jej upéct stejně jako linecký koláč do kulaté koláčové formy a jablečnou náplň zakrýt mřížkou z těsta či z těsta vykrájet třeba malá srdíčka nebo jiné tvary a ty pak ozdobně naaranžovat na jablka.

Jednodušší verzí koláče jsou řezy známé rovněž pod názvem jablečné pité. Ty upečete na plechu nebo v obdélníkové formě ze dvou plátů těsta, mezi něž dáte vrstvu z nastrouhaných jablek

Jak na linecké těsto?

Základem koláče nebo řezů je linecké těsto, které znáte z oblíbeného vánočního cukroví. Toto těsto patří mezi křehká těsta, vyznačuje se ale tím, že se do něj dává větší množství tuku. Kromě mouky a tuku (nejlépe másla) se do těsta ještě přidává cukr, vhodnější je moučkový, a někdy i vejce (nebo raději žloutky), případně kypřicí prášek.

Důležité je na těsto používat dostatečně studené máslo a těsto rychle zpracovat, jen tak bude dokonale křehké. Před rozválením je třeba dát také těsto aspoň na 30 minut do chladu

Dokonalá jablečná náplň

Zatímco v klasickém lineckém koláči tvoří náplň marmeláda, v těchto řezech jsou to strouhaná nebo na tenoučké plátky nakrájená jablka ochucená  vanilkou či skořicí. Náplň můžete vylepšit přidáním rozinek, nasekaných vlašských ořechů, případně ji můžete zahustit škrobem, vanilkovým pudinkem či strouhankou. Půvab koláče spočívá hlavně v tom, že jablečná náplň těsto krásně zvláční, takže není nijak suché.

Recept na linecký koláč s jablky

Pokud jste zrovna přemýšleli, jaký jablečný koláč upéct, můžete se pustit právě do toho lineckého podle našeho jednoduchého hrnkového receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 3,5 hrnku polohrubé mouky, 3/4 hrnku krupicového cukr, 2 vejce, 8 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, 1/2 kostky másla, 1 vanilkový cukr, kůru z poloviny citronu. Na náplň si připravte: 1/2 kg jablek, 3/4 hrnku cukru, 1 vanilkový pudink. 

  1. Na vál nasypejte mouku, udělejte do ní důlek, přidejte cukr, vejce, mléko, prášek do pečiva, máslo, citronovou kůru a vanilkový cukr a vypracujte těsto.
  2. Těsto nechte chvíli v chladu rozležet a větší polovinu těsta pak rozválejte na tenkou placku. Tou vyložte máslem vymazanou koláčovou formu a těsto rozprostřete až k okrajům. 
  3. Jablka na nádivku oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte je s cukrem a vanilkovým pudinkem a náplň rozprostřete na těsto. 
  4. Druhou polovinu rovněž vyválejte na plát a vykrájejte z ní srdíčka. Ty pak rozložte na jablka. Případně můžete z těsta jen jednoduše vyválet plát, ten položit na jablka a dobře spojit okraje. V tom případě vrchní díl těsta propíchejte vidličkou, aby vám unikala během pečení pára. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.

Náš tip: Jednoduché jablečné řezy na plech si pak můžete upéct podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku