Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Husí krev v konzervě stála 6 Kčs. Nejlepší byla na cibulce a připravovala se z ní i prdelačka
Zdroj: se souhlasem Retro muzea Brno

Znáte husí krev? Dnes se k ní dostanete leda tak při zabíjení hus někde na vesnici, dřív se ale běžně prodávala v konzervě v každém řeznictví. Někdo ji miloval, jiní by ji nepozřeli ani za nic, v každém případě na ni ale vzpomíná spousta lidí. Nic jiného jim vlastně ani nezbývá, dnes už ji totiž nikde nekoupíte. 

Husí krev z řeznictví

Nabídka řeznictví za socialismu nebyla nijak velká, stály se tu fronty a spousta potravin byly podpultovky, jedna věc zde ale nikdy nechyběla, a to husí krev. Když nebylo podle pamětníků dát co regálů, aspoň se tam vyskládaly konzervy husí krve hezky do pyramidy, aby tam nebylo tak prázdno. 

Vymizelá pochutina

Husí krev přitom byla takovou lehce kontroverzní specialitou. Ne každému se představa konzumace krve zamlouvala, hlavně děti ji odmítaly, na druhou stranu, tato specialita měla spoustu ctitelů, kteří na ni nedali dopustit a dodnes na konzervy vzpomínají s nostalgií a litují, že vymizela z pultů obchodů

Husí, kachní i vepřová

K dostání byla tehdy nejen husí, ale i kachní krev, sehnat se dala i krev vepřová, ta husí ovšem byla nejoblíbenější.  V 50. a 60. letech a možná i později se prodávaly jako krevní tučnice, a to za 6 Kčs. Součástí konzervy bylo i sádlo, jehož vrstvička byla vždy pod víkem a dodávalo krvi lepší chuť. Právě absence sádla byla problémem u kachní krve, která se ještě pár lety dala u nás v některých obchodech občas sehnat, neboť byla příliš suchá. 

Na cibulce nebo jako polévka

To ta původní byla podle mnohých rozhodně chutnější. Mnozí si ji kupovali jako pokrm ideální na rychlý oběd či večeři – krev totiž stačilo jen osmahnout na pánvi na cibulce a bylo uvařeno. Krev na cibulce se pak podávala většinou jako hlavní chod třeba s vařenými bramborami nebo místo pomazánky na chleba.

Husí krev se také s oblibou servírovala s kysaným zelím nebo kyselou okurkou. Byla vlastně takovou variací na vepřový prejt. V některých rodinách se dokonce upravovala jako alternativa polévky prdelačky. Stačilo jen přidat česnek a majoránku, nakonec kroupy a slavná zabijačková pochutina byla hotová. Občas se připravovala i s míchanými vajíčky. 

Jak nahradit husí krev?

Dnes husí krev v konzervě neseženete, samotnou krev leda tak jen někde na venkově, když se zabíjejí husy. Protože dnes již specialita neexistuje, vznikla dokonce i její náhražka, která se připravuje z houby stroček trubkovitý. Ta je známá jako houba, jež se přidávala do houbového kuby a dodávala mu jeho typickou tmavou barvu.

Tato houba trochu se podobající lišce vyniká hlavně svou černou barvou, jíž husí krev připomíná. Když přidáte nasekanou cibuli a koření, vznikne vám pak pokrm výrazně připomínající právě husí krev na cibulce

Náš tip: Husí krev se sice neprodává, husu nebo kachnu ale v obchodech seženete. A upéct si je můžete třeba podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku